MaintenanceBenelux.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

Expertise

Voeg uw bijdrage toe
NEN-ISO
Selecteer
Zoek

Kennisbijdragen

Heeft u een kennisbijdrage voor deze pagina?  Voeg toe

Artikelen

ISO-norm 10816 als grote leider Schone schijn op trillingsmarkt
ISO-norm 10816 als grote leider
Schone schijn op trillingsmarkt Het gerucht gaat dat conditiebewaking met trillingsanalyse best wel moeilijk is. Daarom komen er steeds meer dienstverleners die conditiebewaking op een veel gemakkelijker en veel snellere manier kunnen uitvoeren. Het is inderdaad niet makkelijk om uit een woud van amplitudes in een spectrum, lagerschade, speling of andere beginnende storingen te halen. Het gerucht klopt dus. Maar waarom moeilijk doen als conditiebewaking zo veel makkelijker kan? Het antwoord is eveneens gemakkelijk: ISO-norm 10816. Dankzij deze norm is het mogelijk de vele soorten machines snel te beoordelen op hun conditie. In de app-store is de SKF vibrometer zelfs gratis te downloaden in de meeste telefoons. Het werkt niet alleen. Het geeft ook nog een rustgevend gevoel dat alles onder controle is.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw ontstond er in de industrie behoefte aan een norm voor de beoordeling van de staat waarin een apparaat verkeerd. Uit tal van bruikbare parameters werd proef ondervindelijk, door de‘International Organisation for Standardization’ (ISO), de trillingsterkte als het meest bruikbaar uitgangspunt gekozen. In deze norm is de sterkte van een trilling gekoppeld aan de hoeveelheid kW’s die een machine verbruikt. In 1974 werd de conditie van alle machines genormaliseerd en de norm wordt in alle Angelsaksische landen erkend. In 1991 werd de eerste norm met de titel ISO-2372 achterhaald bevonden en vervangen door de huidige 10816 ISOnorm. In deze norm wordt de trillingsterke uitgedrukt in millimeters per seconde (mm/s). Eenvoudig gezegd, de energie- inhoud van een aantal sinussen maal een bepaalde tijd en daar dan de wortel uit. De ISO-norm kent vier niveaus met elk zijn toelaatbare trillingsterkte: machi nes in 1: nieuwstaat, 2: onbeperkt lange termijn toegestaan, 3: alleen kortdurend gebruik en 4: stop want er zal schade ontstaan. De vier niveaus kennen twee classificaties uitgedrukt in kW’s en onder verdeeld in twee groepen vanwege de fundatie waarop de machine staat. Op een betonnen blok gemonteerd heeft een machine immers maar weinig bewe gingsruimte om te trillen, in tegenstelling tot eenzelfde apparaat dat op rubberen dempers is geplaatst.
Maintenance Benelux 2015-2, p.44
Carl Cmms ICT-spin voor luchthaven Bordeaux Integrale inzet overstijgt maintenance
Carl Cmms ICT-spin voor luchthaven Bordeaux
Integrale inzet overstijgt maintenance Wat ooit begon als noodzaak voor ISO-certificatie van luchthaven Bordeau-Mérignac is thans een effectieve ICT-spin in het technische beheer en onderhoud van de snelgroeiende luchthaven Bordeaux-Mérignac. Een ‘spin’ die de klassieke grenzen van maintenance-programma’s overstijgt. De beproefde facility-versie van Carl Master houdt Bordeaux 24 uur per dag stabiel in de lucht. Inmiddels bereidt de luchthaven de overgang naar de nieuwste generatie ‘Source’ voor. Het wordt een ambitieuze optimalisatie- en rationalisatieslag met dalende onderhoudskosten, dankzij bredere ontplooiing van het Cmms.
Maintenance Benelux 2014-3, p.18
Heeft u een artikel voor deze pagina?  

Bedrijven

GevotecNilfisk
Olympus Nederland B.V.Vinçotte Nederland
Wilt u uw bedrijf ook hier vermelden?  Voeg toe of  

Productnieuws

Heeft u productnieuws voor deze pagina?  Voeg toe

Whitepapers

Heeft u een whitepaper voor deze pagina?  Voeg toe

Productbeschrijvingen

Heeft u een productbeschrijving voor deze pagina?  Voeg toe

Fotoverslagen

Heeft u een fotoverslag voor deze pagina?  Voeg toe
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel