MaintenanceBenelux.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

Expertise

Voeg uw bijdrage toe
Revisie
Selecteer
Zoek

Kennisbijdragen

Heeft u een kennisbijdrage voor deze pagina?  Voeg toe

Artikelen

Thriller in doodgewoon gemaal Jonge pomp kwispelt rondjes
Thriller in doodgewoon gemaal
Jonge pomp kwispelt rondjes Het gebeurt allemaal aan het riviertje ‘de Linge’, een kronkelachtige watergang door de Betuwe. Het gemaal ‘de Laar’ daar heeft in de kelder een pomp-as die zich gedraagt als een tanige tiener die aan het hoelahoepen is. Dat gaat gepaard met hevig bonken. Al heeft de pomp-as een lengte van een meter of drie, toch is dit niet wat je van een doorsnee pomp-as van die lengte zou verwachten. De verticale as zit boven in de elektromotor vast en van onder in de lagering van de pomp. De naastliggende pomp intussen, pompt onverstoorbaar rondjes. Het is niet rustig aan ‘de Linge’ bij het dorpje Gellicum. Wat kan vliegen klapwiekt weg en in de omtrek hoor je koeien.

Het vijftig jaar oude gemaal is aan revisie toe. Tegelijkertijd moet ook het rendement omhoog. In het gebouw staan twee pomp- units die niet van elkaar te onderscheiden zijn. De motoren van de beide units zijn versleten. De gietijzeren schroeven in het pomphuis worden ook bedankt. Schroe - ven met een legering van aluminium en brons komen er voor in de plaats. Drie meter hoger worden de nieuwe perma nentmagneet motoren van 132 kilowatt gemonteerd. Ze draaien maximaal 214 omwentelingen per minuut. Permanent magneet motoren combineren een hoog rendement zelfs bij lage toeren, een hoog koppel en een compacte bouwgrootte. Nadeel is alleen dat er een flinke frequentieregelaar nodig is om een unit door het startkoppel heen te trekken. Voor- en na de revisie zijn onder verschillende condities metingen verricht aan de flow en opvoerhoogte van het te verpompen water. Uit deze twee parameters kan het debiet bere kend worden. De resultaten van deze berekeningen pakken gunstig uit voor de beheerder van het gemaal.
Maintenance Benelux 2015-3, p.40
Reparatiebedrijven met IecEx-03 certificaat Weinige hebben werkplaats op orde
Reparatiebedrijven met IecEx-03 certificaat
Weinige hebben werkplaats op orde In totaal zijn er in Nederland naar schatting zo’n 16.000 bedrijven die direct onder de Atex-wetgeving vallen. En dan zijn toeleveranciers zoals reparatiebedrijven die aan een aantal verplichtingen van Atex moeten voldoen, met als hoofdverplichting dat ze kunnen aantonen dat ze Ex-werkzaamheden vakbekwaam uitvoeren, nog niet meegerekend. Slechts 20 procent van al deze bedrijven had enkele jaren geleden haar zaken goed op orde. Nu, anno 2014 bedraagt dat aantal nog steeds maar 60 procent. Er zijn 16 reparatiebedrijven voor elektro- mechanische aandrijvingen die daadwerkelijk in het bezit zijn van een IecEx-03-certificaat. En dat terwijl er in de tussentijd toch aardig wat is veranderd op internationaal gebied met betrekking tot Atex. Alexander Stokvis, directeur van het IecEx-03 gecertificeerde Stolk Transmission Services aan het woord hierover.
Maintenance Benelux 2014-1, p.34
Oververhitte motor houdt gemoederen bezig Trillingsmetingen verhelpen probleem afvalenergiecentrale
Oververhitte motor houdt gemoederen bezig
Trillingsmetingen verhelpen probleem afvalenergiecentrale Een zware, vierpolige AEG-motor uit een vuilverbrandingsinstallatie is al maanden lang het gesprek van de dag. Dit komt door zijn voorname positie in de productieketen en omdat de motor dampt van de hitte en beslist een buitengewoon naargeestige indruk maakt. Indien de motor bezwijkt, ontstaat er een productiestop van circa 100.000 euro. En dat terwijl de eerstvolgende revisie van de complete lijn nog een half jaar op zich laat wachten. De 1045 kW motor drijft een ventilator aan die de rookgassen van een verbrandingsproces weg zuigt. De lagers worden steeds van voldoende vet voorzien.
Maintenance Benelux 2010-2, p.40
Heeft u een artikel voor deze pagina?  

Bedrijven

AHD Aandrijftechniek BVBrady
Gefran beneluxHydrotec International BV
Ultimo Software Solutions BV
Wilt u uw bedrijf ook hier vermelden?  Voeg toe of  

Productnieuws

Heeft u productnieuws voor deze pagina?  Voeg toe

Whitepapers

Heeft u een whitepaper voor deze pagina?  Voeg toe

Productbeschrijvingen

Heeft u een productbeschrijving voor deze pagina?  Voeg toe

Fotoverslagen

Heeft u een fotoverslag voor deze pagina?  Voeg toe
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel