MaintenanceBenelux.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

MAGAZINE

Maintenance Benelux 2012-6
Japan; Kostenbeheersing bij shutdowns; HIsarna; Werken op hoogte; Onderhoudsorganisatie; etc

Verschenen: 01-01-2013
Betere communicatie Column Henriëtte van Norel
Betere communicatie
Column Henriëtte van Norel Uit de Eurobarometer die de taalvaardigheid van Europeanen meet, blijkt dat 62 procent niet eens een simpel gesprek kan voeren in het Engels. 44 procent van de ondervraagden spreekt zelfs geen enkele vreemde taal. Bij vakmensen die met hun handen werken, liggen deze cijfers nog hoger, volgens ingewijden. Een zorgelijke ontwikkeling, zeker in relatie tot het onderwerp veiligheid binnen bedrijven. De Vereniging Afvalbedrijven heeft dit probleem onderkent en daarom sterk ingezet op het ‘tussen de oren krijgen van veiligheid’ door het opstarten van het project ‘Versterking Arbeidsveiligheidscultuur’. Het doel is een sterke veiligheidscultuur en minder ongevallen.
pagina 3
Zaken doen in: Japan De onderlinge verschillen tussen Japan en Nederland
Zaken doen in: Japan
De onderlinge verschillen tussen Japan en Nederland Bijna 128 miljoen inwoners telt het zeer welvarende Japan. Japan is een langgerekt eiland ten oosten van het Aziatische continent in de Grote Oceaan. De hoofdstad en tegelijkertijd de grootste stad van Japan is Tokio. De bevolking van Japan vergrijst momenteel in zo’n rap tempo dat naar verwachting het inwoneraantal van Japan binnen nu en 30 jaar afneemt naar 100 miljoen inwoners. Als je bekend bent met de Japanse cultuur, dan is het zakendoen met Japanners niet moeilijk. Het meest lastige is volgens Eiso Alberda van Ekenstein, voormalig lid van de Raad van Bestuur van Teijin Ltd, de taalbarrière.
pagina 10
Dinerbon voor 1002 nopjes Chemisch-technoloog Tobias Kuners of Koenders waagde een gokje
Dinerbon voor 1002 nopjes
Chemisch-technoloog Tobias Kuners of Koenders waagde een gokje Het was dat die mevrouw op de stand zo aandrong, dat Tobias Kuners of Koenders berekende hoeveel nopjes er in de pot konden zitten. Hij zat er het dichtste bij en ontvangt een dinerbon en een bloemetje. “Een keer eerder heb ik zo’n gokje gedaan. Toen ontving ik een schilderij. Maar deze keer was ik niet minder verrast dat ik weer goed had gegokt.”
pagina 13
Betere kostenbeheersing bij shutdowns leidt tot minder budgetoverschrijdingen Maak een scheiding in ‘denk- en doeshutdowns’
Betere kostenbeheersing bij shutdowns leidt tot minder budgetoverschrijdingen
Maak een scheiding in ‘denk- en doeshutdowns’ 25 procent lagere, integrale shutdownkosten (exclusief derving) en een halvering van de integrale shutdowntijd. Deze resultaten moeten haalbaar zijn als anders gekeken wordt naar shutdowns en turnarounds, aldus Paul Casteleijn, Senior Maintenance Consultant bij Stork Technical Services. Het aandeel management control-kosten loopt volgens hem de laatste jaren bij shutdowns en turnarounds sterk op omdat er steeds meer behoefte is aan beheersing van veiligheid, kwaliteit, planning en kosten, met als gevolg fors oplopende stopkosten. Om dit tij te keren, moet een scheiding worden gemaakt tussen ‘denk- en doe-shutdowns’.
pagina 14
HIsarna meer dan nieuwe manier van ruwijzer maken Koen Meijer, R&D Tata Steel en Ulcos-coördinator:
HIsarna meer dan nieuwe manier van ruwijzer maken
Koen Meijer, R&D Tata Steel en Ulcos-coördinator: Bij Tata Steel in IJmuiden startte begin oktober de tweede proefrun van het spraakmakende Ulcos HIsarna-project. Bij de eerste run, begin 2011, verliep niet alles even soepel. Maar daarvoor is het natuurlijk ook een proeffabriek. Alles is op schaal gebouwd om te kijken of deze totaal nieuwe manier van ruwijzer maken niet alleen op de tekentafel werkt. Blijkt dit het geval, dan wordt HIsarna zonder meer de spectaculairste doorbraak in de staalwereld sinds mensenheugenis. We namen een kijkje in IJmuiden, waar de installatie voor de tweede keer langzaam op temperatuur werd gebracht en spraken met Ulcoscoördinator Koen Meijer van Tata Steels R&D Afdeling.
pagina 18
Zeven meningen over Veilig werken op hoogte Nederland beschikt over anarchistische wetgeving
Zeven meningen over Veilig werken op hoogte
Nederland beschikt over anarchistische wetgeving Zeven personen, van gebruikers tot leveranciers, discussieerden half november aan de ronde tafel voor Maintenance over hoogwerkers en veiligheid. Ipaf publiceert sinds 2011 het aantal (bijna) ongevallen. Wat vooral opvalt is dat Nederland het in deze cijfers relatief slecht doet. Dat in tegenstelling tot Engeland bijvoorbeeld. Hoe zit het nou precies?
pagina 22
Van Houtum heeft ‘cradle to cradle’-gedachte in hele bedrijfsvoering doorgevoerd Chemie vervangen door bio-chemie
Van Houtum heeft ‘cradle to cradle’-gedachte in hele bedrijfsvoering doorgevoerd
Chemie vervangen door bio-chemie Wat ooit begon als een conventionele papierfabriek voor de productie van hygiënepapier, is uitgegroeid tot een internationaal, opererende onderneming die duurzame toiletinrichtingen verzorgd voor de zakelijke markt. In de loop der jaren ontwikkelde deze onderneming als eerste ter wereld cradle to cradle toiletpapier en papieren handdoekjes. Onlangs is het assortiment uitgebreid met dispensers die volledig worden vervaardigd van gerecycleerde kunststof. Directeur Bas Gehlen van Van Houtum vertelt in dit artikel hoe ver zij hun cradle to cradle-gedachte in hun bedrijfsfilosofie doorvoeren.
pagina 26
Wat kan de werkgever faciliteren voor veilig werken Trainingen voor het werken op hoogte
Wat kan de werkgever faciliteren voor veilig werken
Trainingen voor het werken op hoogte Werken op hoogte. Vrijwel elk bedrijf in Nederland heeft hier mee te maken. Dit is logisch want er wordt al snel op hoogte gewerkt. Makkelijk gezegd: Iedereen die zich, voor het uitvoeren van zijn werkzaamheden met zijn voeten op 2,5 meter of meer van de onderliggende vloer begeeft, werkt op hoogte in ons land (bij sommige bedrijven is deze afstand zelfs minder). Met andere woorden: wordt gewerkt op een container, trailer, carport, bungalow of dakopbouw dan is al sprake van werken op hoogte. En het zijn vaak deze beperkte hoogtes waarbij het nog al eens mis gaat.
pagina 30
Turnarounds standaardiseren met vaste onderhoudsorganisatie Ing. Arjen Visser, plantmanager Teijin Aramid Delfzijl
Turnarounds standaardiseren met vaste onderhoudsorganisatie
Ing. Arjen Visser, plantmanager Teijin Aramid Delfzijl Met een gemiddelde interval van twee jaar voert Teijin Aramid in Delfzijl een turnaround uit. Afhankelijk van de scope ligt de fabriek dan een of meerdere weken stil. Plantmanager Arjen Visser start minimaal een jaar van tevoren de voorbereidingen. Hij werkt toe naar een vaste productie-onderhoudsorganisatie. Doel is de turnarounds te standaardiseren, naar analogie van de geborgde productieroutine. Goede voorbereiding beperkt risico’s in veiligheid, kosten en tijdverlies.
pagina 32
Onderzoek naar veiligheid- en werkkleding Veel kleding in eigen beheer en grote waardering voor leveranciers
Onderzoek naar veiligheid- en werkkleding
Veel kleding in eigen beheer en grote waardering voor leveranciers 46 procent van de 599 respondenten uit het Nederlandse bedrijfsleven (exclusief horeca en gezondheidszorg) die meewerkten aan het onderzoek over ‘Veiligheid- en Werkkleding’ geven aan veiligheidkleding te dragen. Het betreft hier ruim 38.600 vestigingen met tien of meer medewerkers. Alles bij elkaar gaven die vestigingen in 2011 gemiddeld € 4.704 uit aan veiligheidkleding. Dit blijkt uit een telefonisch onderzoek dat uitgevoerd is in opdracht van Keala Research.
pagina 36
Holst Centre en Solliance werken aan pilot voor zonnecelfolie Dunste zonnecelfolie ter wereld
Holst Centre en Solliance werken aan pilot voor zonnecelfolie
Dunste zonnecelfolie ter wereld Binnen nu en tien jaar rollen producten als batterijen, zonnecel- en lichtfolies gewoonweg uit de printer. De basistechnologieën hiervoor worden ontwikkeld door Holst Centre. Solliance is druk met de voorbereidingen voor de bouw van drie pilot productielijnen die in mei 2013 operationeel moeten zijn. In dit artikel een gesprek hierover met Pim Groen, Program Manager bij Holst Centre en gastdocent aan de Universiteit van Delft bij de faculteit Lucht- en Ruimtevaart en Ronn Andriessen, Program Manager Organic PV bij Solliance en Holst Centre.
pagina 40
VCA-examens voortaan digitaal; veilig of niet? Digitalisering moet uitgifte valse diploma’s tegengaan
VCA-examens voortaan digitaal; veilig of niet?
Digitalisering moet uitgifte valse diploma’s tegengaan Sinds kort kunnen VCA-examens achter de computer worden afgelegd. Groot voordeel is dat de uitslag van het examen direct aan de kandidaat kenbaar kan worden gemaakt. Geslaagden worden meteen opgenomen in het Centraal Diploma Register (CDR). Binnen afzienbare tijd zal vermelding in deze database nog het enige bewijs vormen voor een VCAkwalificatie. Met de vraag of dit nieuwe systeem veilig genoeg is om fraude zoveel mogelijk te voorkomen, ging de redactie op bezoek bij Yvonne Loef, directeur van PlusPort, één van Nederlands’ grootste e-learning aanbieders.
pagina 42
Trillingsanalyse verduidelijkt dubbelspel gestoorde koppeling
Trillingsanalyse verduidelijkt dubbelspel gestoorde koppeling
De zestien cilinder 1500 pk gasgestookte Caterpillar viertakt motor kan meer dan alleen een pomp aandrijven. In de vrije uren produceert deze motor ook nog eens 1 megawatt aan elektriciteit. Dit innovatieve gebeuren vindt plaats in een eigentijds gemaal, naast een oud Hollands vissersdorpje. De extra mogelijkheden zijn bedacht om het economisch nut van de motor te vergroten. Maar het lagerprobleem baart de leverancier zorgen
pagina 46
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel