MaintenanceBenelux.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

MAGAZINE

Maintenance Benelux 2013-1 26-02-2013
Blader door de digitale editie van het complete magazine
Maintenance Benelux 2013-1
Handhavingaanpak arbeidsomstandigheden; Industriële veiligheid; Organisatie van reservedelen; Veiligheid- en werkkleding; Maintenance 2013; etc

Verschenen: 26-02-2013
Innovatie(f) vermogen Column Henriëtte van Norel
Innovatie(f) vermogen
Column Henriëtte van Norel ‘Sectoren die het meest intensief investeren in research & development groeien het hardst en dragen bovengemiddeld bij aan economische groei’. Dit is de conclusie in het onlangs verschenen rapport ‘De Staat van Nederland Innovatieland 2012’, dat TNO recent presenteerde. In hetzelfde rapport is te lezen dat R&D-investeringen door MKB-ondernemingen structureel afnemen. Bovendien investeren Nederlandse bedrijven steeds meer in R&D in het buitenland en Nederland dreigt volgens het rapport met alleen het eigen arbeidsaanbod de internationale concurrentieslag op termijn te verliezen. Tijd dus om in te grijpen, volgens Jan Mengelers, bestuursvoorzitter TNO. ”Het feit dat Nederland economisch wegzakt, maakt de urgentie van meer R&D- en innovatie- investeringen en inspanningen ondubbelzinnig.” Een mening die ook wordt gedeeld door de voorzitter van de FME, mevrouw Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink.
pagina 3
Nieuwe handhavingaanpak moet notoire overtreders stoppen Marga Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden bij Inspectie SZW:
Nieuwe handhavingaanpak moet notoire overtreders stoppen
Marga Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden bij Inspectie SZW: Op 1 januari 2013 is de Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving in werking getreden. Sinds de invoering van bovengenoemde nieuwe wet hebben inspecteurs voortaan veel vaker de mogelijkheid om direct een boete te geven in geval van een overtreding. Boetes die ook fors hoger zijn dan voorheen. Aan het woord hierover is Marga Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden bij de Inspectie SZW.
pagina 12
Jaarcongres Industriële Veiligheid 2013 succesvol 200 bezoekers trotseerden weer en wind
Jaarcongres Industriële Veiligheid 2013 succesvol
200 bezoekers trotseerden weer en wind Op 15 januari jongstleden organiseerde Heliview Conferences & Training BV voor de negende keer het congres Industriële Veiligheid in De Reehorst in Ede. Deze dag vormt hét jaarcongres op het gebied van risicoanalyses en classificaties, machine-, proces- en ontwerpveiligheid. Met 200 bezoekers was het congres, ondanks de recordlengte aan file, een groot succes.
pagina 14
Hoe goed is de logistieke organisatie van uw reservedelen? Vergelijk en beoordeel zelf (deel 1)
Hoe goed is de logistieke organisatie van uw reservedelen?
Vergelijk en beoordeel zelf (deel 1) Organisaties hebben baat bij een hoge beschikbaarheid van kapitaalintensieve assets. Denk daarbij aan vliegtuigen, treinen, schepen en machines. Omdat organisaties deze kapitaalintensieve assets gebruiken in hun primaire proces, zijn de consequenties van stilstand vaak groot. Denk aan een lagere omzet, klantontevredenheid, mogelijke claims en veiligheidissues. Desalniettemin worden deze assets vaak in eigen beheer onderhouden en wordt ook het voorraadbeheer van de reservedelen zelf uitgevoerd. Resultaat: redelijke service levels en vaak veel te hoge voorraden.
pagina 16
Veiligheid- en werkkleding aan ontwikkelingen onderhevig Veiligheidsnormen, comfort en mode bepalen het assortiment van morgen
Veiligheid- en werkkleding aan ontwikkelingen onderhevig
Veiligheidsnormen, comfort en mode bepalen het assortiment van morgen Van oudsher werd werkkleding gebruikt om de ‘normale’ kleding te beschermen tegen vuil. Inmiddels bestaat er vanuit de wetgeving een onderscheid tussen werkkleding en beschermende kleding/veiligheidskleding en zijn in het kader van de Arbo-wet verschillende richtlijnen en normen ontwikkeld om de veiligheid van medewerkers te verbeteren. Maar er zijn meer ontwikkelingen vast te stellen ten aanzien van bedrijfskleding; nieuwe materialen en geïntegreerde LED’s of sensoren zijn nog maar enkele voorbeelden.
pagina 20
Maintenance 2013: ‘Onderhoud is topsport’ Aandacht voor shutdowns en turnarounds op Maintenance-beurs in Brussel
Maintenance 2013: ‘Onderhoud is topsport’
Aandacht voor shutdowns en turnarounds op Maintenance-beurs in Brussel Een uitstekende conditie, gebaseerd op een perfecte voorbereiding, discipline en teamwork. Het zijn noodzakelijke basisingrediënten om te presteren op topniveau. Die stelling gaat ook op voor onderhoudsomgevingen. In functie van het behalen van een optimale productiviteitsscore, zijn voortdurende inspanningen aan het onderhoudsbeleid en het assetbeheer absoluut vereist. De vakbeurs Maintenance 2013 speelt daar maximaal op in. Op deze ontmoetingsplaats (in Brussels Expo op 20 en 21 maart) verwerven alle teamleden en contractors uit de onderhoudsomgeving nieuwe inzichten om veilig en doeltreffend onderhoud te realiseren.
pagina 24
Continuïteitsplan vooral bij kleinere bedrijven niet gebruikelijk Siemens onderzoek Business Continuity
Continuïteitsplan vooral bij kleinere bedrijven niet gebruikelijk
Siemens onderzoek Business Continuity Twintig procent van de bedrijven met meer dan 1000 werk- wwnemers beschikt niet over een plan dat voorziet in de continuïteit van de onderneming na een calamiteit. Bij de bedrijven tot tien werknemers is dit percentage zelfs 80 procent. Siemens Building Technologies deed onderzoek onder het management van de gebruikers van gebouwen- en infratechnologie naar hun structurele en planmatige aanpak van business continuity. Opmerkelijk is dat bijna 60 procent van de grote bedrijven vindt dat zij (nog) meer zouden moeten doen om hun continuïteit te waarborgen. Een zelfde percentage van de kleine bedrijven vindt dat helemaal niet nodig.
pagina 27
Picking-, packing- en palletiseringsprocessen in de drankenindustrie Flexibeler kan het niet
Picking-, packing- en palletiseringsprocessen in de drankenindustrie
Flexibeler kan het niet Productielijnen in de drankenindustrie draaien vandaag de dag op volle toeren. Zo moet in de Bavaria-brouwerij in Nederland een nieuwe installatie zo’n 100.000 bierblikjes per uur palletiseren. Een veeleisende taak die alleen met een goed automatiseringsconcept uiterst flexibel en rendabel kan worden uitgevoerd.
pagina 28
Energiebesparing in persluchtinstallaties: meten, optimaliseren en borgen Duurzaamheid vereist een integrale benadering
Energiebesparing in persluchtinstallaties: meten, optimaliseren en borgen
Duurzaamheid vereist een integrale benadering Duurzaam ondernemen spreekt de meeste bedrijven wel aan. Maar dat de onderhoudsafdeling hierin een belangrijke rol kan spelen, beseft niet iedereen. Toch zijn juist hier vele mogelijkheden beschikbaar. Een bedrijf als Festo uit Delft richt zich op dit moment bijvoorbeeld wereldwijd op alle persluchtgebruikers met een speciaal energiebesparingprogramma. De TD meet, optimaliseert en borgt.
pagina 30
Continu proces stelt hoge eisen aan leveranciers Servicedivisies Stokvis Group houden Holland Malt draaiende
Continu proces stelt hoge eisen aan leveranciers
Servicedivisies Stokvis Group houden Holland Malt draaiende Elke dag twee batches van ieder 200 ton brouwgerst verwerken tot mout. Om een dergelijk continu proces bij de mouterijen van Holland Malt goed uit te voeren en tegelijkertijd de kwaliteit en de bedrijfszekerheid te kunnen garanderen, wordt gewerkt met een preventieve en een eerstelijns onderhoudskalender. Een betrouwbare leverancier voor reserveonderdelen die korte levertijden kan garanderen, is daarbij onmisbaar. In dit artikel een gesprek hierover met Edwin Evers, Plant Manager Lieshout bij Holland Malt en Alexander Stokvis, directeur van Stolk Transmission Services en Elsto Services, beide onderdeel van de Stokvis Group.
pagina 36
Maintenance-software McMain wordt supermobiel Intuïtief geld besparen
Maintenance-software McMain wordt supermobiel
Intuïtief geld besparen Miljoenen smartphones en tablets vormen een intelligent, intuïtief en flexibel informatienetwerk. Een ideale basis voor nieuwe hoogtes in maintenanceprestaties, vindt Gilde Main. Fasegewijs introduceert deze specialist in onderhoudssoftware de ‘nieuwe’ beleving van onderhoud en service. De komst van ‘ruggedised devices’, zeg maar mobiele hardware die tegen meer dan een stootje kan, brengt het nieuwe McMain binnen het bereik van zo goed als alle onderhoudsorganisaties. De belofte: intuïtief geld besparen.
pagina 38
Opslagsystemen moeten voortaan jaarlijks worden geïnspecteerd en gekeurd Maxi-Cosi in veilige palletstellingen met certificaat
Opslagsystemen moeten voortaan jaarlijks worden geïnspecteerd en gekeurd
Maxi-Cosi in veilige palletstellingen met certificaat Sinds het verplicht is om stalen opslagsystemen, palletstellingen en legbordstellingen jaarlijks te laten inspecteren en keuren, neemt bij steeds meer bedrijven het veiligheidsbewustzijn toe. Wat dat betreft gaat de doelstelling van de in 2008 verschenen Europese norm NEN-EN 15635, om het risico van onveilige situaties van onder andere magazijnstellingen tot een minimum te beperken, aardig in de goede richting. Ook Dorel in Helmond, het bedrijf achter de bekende merken zoals Maxi-Cosi , Quinny en Bébé Confort, koos onlangs voor maximale veiligheid in haar magazijnen en liet een onafhankelijke keuring uitvoeren.
pagina 40
Voedselveilige kunststoffen rukken op in industrie Composieten veel duurzamer dan gedacht
Voedselveilige kunststoffen rukken op in industrie
Composieten veel duurzamer dan gedacht Machines en installaties worden in de voedings- en genotmiddelenindustrie veelal dagelijks zeer intensief gereinigd. Naden en kieren waar bacteriën zich kunnen nestelen, zijn uit den boze. Inspelend hierop ontwikkelde Utec Composites in nauwe samenwerking met DSM een voedselveilige kunststof. Een aanpalende ontwikkeling is de klantspecifieke, antibacteriële gelcoat, Microban®, die gebruikt wordt als toplaag voor composiet. In dit artikel vertelt directeur Mark van Loon van Utec Composites over de nieuwe toepassingsmogelijkheden van deze producten in de industrie.
pagina 42
Onbalans door aandraaien stelmoeren waterzuiveringsinstallatie Stiekeme storingen in een elektromotor
Onbalans door aandraaien stelmoeren waterzuiveringsinstallatie
Stiekeme storingen in een elektromotor Hoewel elektromotoren in de regel hun werk in alle rust verrichten, kunnen er inwendig zware magnetische stormen gaande zijn. Dit ondervindt een flinke AEG motor op een moderne, onbemande waterzuiveringsinstallatie. Deze 55 kW motor drijft via V-snaren een tandwielkast aan die op zijn beurt een vijzel aandrijft. Deze vijzel brengt verontreinigd water naar een hoger gelegen gebied. Onder de elektromotor zit een vierkante fundatieplaat die bij elke hoek in draadeinden, op de tandwielkast rust. Door aan de stelmoeren te draaien, kunnen de V-snaren worden aangespannen. En daar gaat het vreselijk mis.
pagina 44
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel