MaintenanceBenelux.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

MAGAZINE

Maintenance Benelux 2013-2 09-04-2013
Blader door de digitale editie van het complete magazine
Maintenance Benelux 2013-2
E-magazine; Zero based budgeting (ZBB); Multisplash werkkleding; Telemetrieproject; Hannover Messe 2013; People Management; etc

Verschenen: 09-04-2013
E-magazine een FEIT Column Henriëtte van Norel
E-magazine een FEIT
Column Henriëtte van Norel ‘Last, but not least’. Maintenance Benelux, is als laatste van de drie titels van Vezor Media nu ook voortaan beschikbaar als E-magazine op www.maintenancebenelux.nl. Krijgt u dit vakblad in uw organisatie pas na dagen, of soms zelfs na weken op uw bureau, dan hoeft u vanaf nu niets meer te missen. Het E-magazine is gratis door iedereen digitaal te lezen. Door registratie op www.maintenancebenelux. nl en het scannen van de QR-code in de papieren versie van dit blad of in het digitale magazine ontvangt u voortaan volledig automatisch het digitale nummer op uw computer of device met Windows, Android of iOS Apple. Door op de icoontjes te drukken die naast de artikelen staan, kunt u meer informatie over het onderwerp opvragen, het artikel aan een collega toesturen, een filmpje downloaden met meer informatie of gratis het artikel in PDF downloaden.
pagina 3
Eerst werkstroomproces op orde, dan ZBB vanaf basis opbouwen Marc De Kerf en Kristof Mahieu van Maintenance Basf in Antwerpen
Eerst werkstroomproces op orde, dan ZBB vanaf basis opbouwen
Marc De Kerf en Kristof Mahieu van Maintenance Basf in Antwerpen Zero based budgeting ( ZBB) in onderhoud heeft grote voordelen. Zoals de optimale verhouding tussen kosten en kwaliteit en versterkte samenhang tussen operationeel en financieel management. Maar het is pas een oplossing als het werkstroomproces goed op orde is. “Het onderhoud moet staan als een huis. Bouw ZBB vanaf de basis op in beheersbare stappen”, aldus de maintenance-specialisten van Basf Antwerpen Marc De Kerf en Kristof Mahieu. Zij realiseerden, met durf en enthousiasme, diep en efficiënt inzicht in cost drivers en performance killers.
pagina 12
Multisplash werkkleding beschermt medewerkers van Faber Betonpompen Vijfnormen kleding afgestemd op industrie-eisen
Multisplash werkkleding beschermt medewerkers van Faber Betonpompen
Vijfnormen kleding afgestemd op industrie-eisen De juiste kleding dragen tijdens het werk is van essentieel belang om uiteenlopende redenen. Veiligheid is één van de meest belangrijke. Berendsen ontwikkelde daarom de Multisplash- collectie die voldoet aan alle eisen en normen die gelden in de chemische industrie én daarbij elementen bevat om de zichtbaarheid van de drager te verhogen. De ‘vijfnormen’ werkkleding wordt onder meer gedragen door de medewerkers van Faber Betonpompen.
pagina 16
Besparen op telecomkosten dankzij telemetrieproject Sneller informatie beschikbaar voor preventief onderhoud Waterschap Groot Salland
Besparen op telecomkosten dankzij telemetrieproject
Sneller informatie beschikbaar voor preventief onderhoud Waterschap Groot Salland 200 objecten binnen de afvalwaterketen als rioolgemalen, dataloggers en regenmeters en nog eens 250 objecten voor watersystemen als stuwen, gemalen en waterkeringen. Al deze objecten worden nu bij Waterschap Groot Salland vanuit één telemetriesysteem gemonitored. Speciaal voor de rioolgemalen is gezocht naar een besturingsoplossing met een open structuur die eenvoudig aangesloten kon worden op dit telemetriesysteem, daarbij gebruik makende van Gprs, Umts of DSL. In dit artikel een gesprek hierover met Robert Evers, Projectleider Elektrotechniek bij Waterschap Groot Salland en Theo Wijma, Account Manager Water Market bij Schneider Electric.
pagina 18
Maintenance online - Oplage meer dan verdubbeld
Maintenance online - Oplage meer dan verdubbeld
U heeft het misschien het vorige nummer al gezien, maar Maintenance Benelux is nu ook, meteen na verschijnen, gratis online te lezen. De gedrukte versie blijft bestaan maar daarnaast is elke uitgave meteen op uw scherm te lezen. Met nuttige extra’s, zoals directe links, filmpjes en extra foto’s. Online op elk Windows-platform, maar ook voor Apple en Android. Waarom is dat en wat zijn de verwachtingen? Uitgever Henk Klein Gunnewiek licht het een en ander toe.
pagina 20
Hannover Messe 2013 stroomt vol – mis het niet! Exposanten van over de hele wereld nemen deel
Hannover Messe 2013 stroomt vol – mis het niet!
Exposanten van over de hele wereld nemen deel Van 8 tot 12 april aanstaande opent de Hannover Messe 2013 haar deuren. Dit jaar staat de beurs in het teken van ‘Integrated Industry’. De beursorganisatie rekent op een volledige bezetting. “En dat is met het oog op de conjunctuur best bijzonder”, aldus dr. Jochen Köckler, lid van de Raad van Bestuur van Deutsche Messe AG. In dit artikel meer over wat er dit jaar allemaal te zien is.
pagina 22
People Management als prestatieverhoger in onderhoud Kennis van zaken, systematiek en fasering
People Management als prestatieverhoger in onderhoud
Kennis van zaken, systematiek en fasering De onderhoudsverantwoordelijke heeft de laatste jaren een enorme uitbreiding van zijn functie gezien. Vandaag de dag is hij ook de manager van een team dat méér doet dan alleen maar onderhoud. Uiteraard moet hij technisch sterk in zijn schoenen staan maar… , hij moet ook beschikken over een goede basiskennis om zijn mensen te kunnen begeleiden en motiveren in hun dagelijkse taken.
pagina 24
Bezoek aan Maintenance NEXT 2013 verrijkend Kennisinhoudelijke componenten aan expositie toegevoegd
Bezoek aan Maintenance NEXT 2013 verrijkend
Kennisinhoudelijke componenten aan expositie toegevoegd Van 16 tot en met 18 april 2013 opent Ahoy Rotterdam weer haar deuren voor de technologie- en onderhoudsexpo Maintenance Next 2013. Zo’n circa 300 exposanten brengen hun noviteiten in vijf beurshallen. Een duidelijke trend dit jaar is dat veel exposanten kennisinhoudelijke componenten aan hun beursexpositie hebben toegevoegd zodat bezoekers nog meer profijt hebben van hun bezoek aan de expo. Hoe dit precies in zijn werk gaat, dat vertelt Erik Takes, Exhibition Manager van Maintenance Next bij Ahoy.
pagina 26
Atex-congres 2013 opent haar deuren Aangescherpt toezichtbeleid staat centraal
Atex-congres 2013 opent haar deuren
Aangescherpt toezichtbeleid staat centraal Bent u verantwoordelijk voor werkprocessen in explosiegevaarlijke werkomgevingen? Dan mag u het Atex-congres 2013 op 25 april aanstaande in congrescentrum Brabanthallen niet missen. Reed Business Opleidingen organiseert dan voor de vijfde keer het grote Atex-congres. Een bijeenkomst voor al die genen die in hun werk met explosieveiligheid te maken hebben. Dit jaar staat het congres volledig in het teken van het aangescherpte toezicht. Welke consequenties brengt dit met zich mee en hoe kan hierop worden ingespeeld?
pagina 32
Nieuwe ontwikkelingen IECEx en Atex Uniformiteit in Europa voert de boventoon
Nieuwe ontwikkelingen IECEx en Atex
Uniformiteit in Europa voert de boventoon “Nog steeds zijn er voldoende producten in de markt waarop fier het EX-logo en CE-teken prijkt waarvan ik als vakinhoudelijke weet dat het niet goed is onderbouwd.” Dit zegt Theo Pijpker, Ex Certification Manager bij Dekra Certification. Pijpker is inmiddels ruim 20 jaar werkzaam op de afdeling Explosieveiligheid bij Kema/Dekra. Daarnaast is hij lid van diverse internationale Ex-normcommissies en voorzitter van de IECEx 03 (Service Facilities) werkgroep. In dit artikel een gesprek met Pijpker over de ophanden zijnde wijzigingen met betrekking tot Iecex en Atex.
pagina 34
TNO onderzoekt veiligheidscultuur chemiebedrijven Is greep op veiligheid in Rijnmond afdoende?
TNO onderzoekt veiligheidscultuur chemiebedrijven
Is greep op veiligheid in Rijnmond afdoende? Van 14 Brzo-plichtige bedrijven in Rotterdam Rijnmond bracht TNO de veiligheidscultuur in kaart op verzoek van Dcmr. In alle onderzochte sectoren constateerde het ruimte voor verbetering ten aanzien van het leren van incidenten, de omgang met complexe situaties en de uitvoering en opvolging van audits. In dit artikel een gesprek hierover met de heer Gerard Zwetsloot, senior onderzoeker en adviseur bij TNO en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Nottingham.
pagina 38
Nathan Kuper van Inspectie SZW: Zelf verantwoordelijkheid nemen
Nathan Kuper van Inspectie SZW: Zelf verantwoordelijkheid nemen
Op de Atex-dag spreekt namens Inspectie SZW Directie Arbo Nathan Kuper, lid van het Expertisecentrum. Het expertiseteam ondersteunt het ministerie door informatie te verzamelen en alle voorkomende vragen te beantwoorden. Kuper: “Maar we kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat ieder die een gevarenzone binnenkomt, zich daar van bewust moet zijn en zelf kennis moet hebben over zo’n situatie.”
pagina 40
Tracing in explosiegevaarlijke omgevingen Aandacht voor procesveiligheid
Tracing in explosiegevaarlijke omgevingen
Aandacht voor procesveiligheid Elektrische tracing in explosiegevaarlijke omgevingen is een goed beheersbare en ook daadwerkelijk goed beheerste discipline. Er zijn uitstekende systemen op de markt die aan alle normen voldoen en efficiënt kunnen worden geïnstalleerd. Indien goed ontworpen, komt elektrische tracing dan ook zelden of nooit in conflict met explosieveiligheid. De combinatie explosieveiligheid en proceszekerheid kan soms ten koste gaan van het laatste. Rob Veth van Bartec Nederland neemt beide aspecten van elektrische tracing onder de loep.
pagina 42
Beter zicht op tandwielschade door trillingsanalyse Lichter construeren nieuwe tandwielkasten leidt tot moderne kwellingen
Beter zicht op tandwielschade door trillingsanalyse
Lichter construeren nieuwe tandwielkasten leidt tot moderne kwellingen Er zijn van die oude tandwielkasten die onverstoorbaar blijven draaien onder omstandigheden waarin een moderne overbrenging het gevaar loopt haar tanden stuk te bijten. En dat terwijl alles ten opzichte van vroeger veel lichter en goedkoper is geconstrueerd. Het economisch gegeven van lichter en goedkoper fabriceren, stelt heden ten dage veel hogere eisen aan de montage en de zorg van een tandwielkast.
pagina 48
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel