MaintenanceBenelux.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

MAGAZINE

Maintenance Benelux 2013-5 05-11-2013
Blader door de digitale editie van het complete magazine
Maintenance Benelux 2013-5
Onderhoudfilosofie PAO; Doorlooptijd reparaties; Opleiding Maintenance; Circulaire economie; Directe productiviteit binnen onderhoud; etc

Verschenen: 05-11-2013
Technisch beheer: een trend? Column Henriëtte van Norel
Technisch beheer: een trend?
Column Henriëtte van Norel Service en Onderhoud is in de installatiewereld ooit ontstaan om een jaar garantie te kunnen bieden aan nieuwe projecten en werd dus binnen dergelijke bedrijven lange tijd gezien als een kostenpost.
pagina 3
Patroon Afhankelijk Onderhoud, PAO: utopie of werkelijkheid Wim van der Have over de ontdekking van een nieuwe onderhoudfilosofie
Patroon Afhankelijk Onderhoud, PAO: utopie of werkelijkheid
Wim van der Have over de ontdekking van een nieuwe onderhoudfilosofie Patroon Afhankelijk Onderhoud, ofwel PAO is een onderhoudsvorm die zichzelf terugverdient, aldus Wim van der Have, directeur van Mobiel Technische Dienst (MTD. PAO is een aanvulling op de drie onderhoudsvormen die sinds de negentiger jaren in de onderhoudswereld bekend zijn, te weten Storings Afhankelijk Onderhoud (SAO), Gebruiksduur Afhankelijk Onderhoud (GAO) en Toestand Afhankelijk Onderhoud (TAO). In dit artikel vertelt Van der Have over de ontdekking van deze nieuwe onderhoudfilosofie en waarom PAO steeds belangrijker wordt.
pagina 10
Conditie transformatoren bepalen via olieanalyse Laborelec ondersteunt TD’s in monstername en opvolging van analyseresultaten
Conditie transformatoren bepalen via olieanalyse
Laborelec ondersteunt TD’s in monstername en opvolging van analyseresultaten Niet alleen bij energiebedrijven maar ook binnen de industrie wordt een groot aantal oliegevulde transformatoren toegepast. In de praktijk blijkt dat er behoorlijke schade op diverse vlakken kan ontstaan wanneer transformatoren in storing gaan. Om dit te voorkomen, is het aan te bevelen de conditie van de transformatoren te monitoren door middel van regelmatige olieanalyses.
pagina 14
Goflex en Leeuwenborgh College werken samen  Brede opleiding Maintenance
Goflex en Leeuwenborgh College werken samen
Brede opleiding Maintenance Bij het Leeuwenborgh College Zuid-Limburg zijn vijftien leerlingen tussen de 19 en 26 jaar op maandag 30 september gestart in de Maintenanceclass Limburg. Dit is een geheel nieuwe BBLopleiding niveau-3 tot Service Monteur Maintenance Elektrotechniek of Werktuigbouw. De BOL niveau-4 opleiding bestaat sinds twee jaar. Bij de nieuwe opleiding werkt Goflex Young Professionals nauw samen met het Leeuwenborgh College en Proces Techniek Limburg (PTL). “Geheel tegenstrijdig aan wat je eigenlijk tijdens de crisis zou verwachten, is er nog steeds vraag naar goed opgeleid onderhoudspersoneel”, vertelt Michaël Elsenbach, regiomanager Goflex Young Professionals.
pagina 16
Precisie-operatie Cofely loopt volgens plan  Albertkanaal bevaarbaar en groen met zes megavijzels
Precisie-operatie Cofely loopt volgens plan
Albertkanaal bevaarbaar en groen met zes megavijzels Zes schroefpompen verbeteren de bevaarbaarheid van het Albertkanaal. Het grootste gedeelte van het jaar is deze extra niveauregulering niet noodzakelijk. Dan functioneren de megavijzels omgekeerd als turbines in een efficiënte waterkrachtcentrale. NV De Scheepvaart nam een voortrekkersrol in dit praktische, duurzame en innovatieve project, het grootste in zijn soort. Installatiespecialist Cofely Fabricom voerde het met precisie uit. De onmisbare waterweg is voortaan het gehele jaar ‘groen’, energiek én rendabel.
pagina 18
Rhotia Valley in Tanzania vormt een indrukwekkend voorbeeld van een circulaire economie  ‘Two hills, one goal’
Rhotia Valley in Tanzania vormt een indrukwekkend voorbeeld van een circulaire economie
‘Two hills, one goal’ ‘Duurzaam en ecologisch verantwoord, ofwel spelen met zon en water’. Op deze wijze is het project Rhotia Valley in Tanzania het beste te omschrijven. Ver weg van de bewoonde wereld, in het heuvelachtige Afrikaanse dorpje Rhotia, hebben twee Nederlandse huisartsen, Joris en Marise Koch, dit indrukwekkende project opgezet dat bestaat uit zo’n 15 ‘tented lodges’, een kinderhuis voor (half-)wezen tussen de 6 en 16 jaar, een eigen bakkerij, een boerderij en een zuivelfabriekje. Het geheel draait volledig circulair. Rhotia Valley heeft als filosofie dat al haar werkzaamheden duurzaam en ecologisch verantwoord moeten zijn. Om dit te bereiken, zetten ze zich in op drie gebieden: het dorp, de gasten en de natuur.
pagina 22
Europort in Ahoy Rotterdam van 5 tot en met 8 november 2013  Hét platform voor maritieme pioniers
Europort in Ahoy Rotterdam van 5 tot en met 8 november 2013
Hét platform voor maritieme pioniers ‘Pioniers in maritieme technologie’. Dat is de slogan dit jaar van Europort 2013. Het is een directe doorvertaling van het thema ‘Advanced Technology’ dat de afgelopen twee edities de campagnedrager was van Europort. Van 5 tot en met 8 november 2013 bouwt Europort in Ahoy Rotterdam voort aan verdere versterking van de positionering van de beurs als internationaal, toonaangevend platform voor maritieme technologie.
pagina 26
Verhogen directe productiviteit binnen onderhoud heeft grote gevolgen  Breng eerst je eigen werkprocessen op orde
Verhogen directe productiviteit binnen onderhoud heeft grote gevolgen
Breng eerst je eigen werkprocessen op orde Directe productiviteit, de sleuteltijd of ‘hands on’-tijd, van het onderhoudspersoneel is in de meeste ondernemingen geen aandachtsgebied. Dit is vreemd, omdat personeelskosten een substantieel deel vormen van het onderhoudsbudget. Dientengevolge zou het een continu aandachtsgebied behoren te zijn. In de praktijk blijken percentages van onder de 20 procent voor de directe productiviteit geen uitzondering. Dit terwijl de indirecte productiviteit, zoals lopen en praten, tussen de 60 en 70 procent uitkomt. Dat is niet omdat het onderhoudspersoneel onwillig is, maar vaak zijn de inrichting van de organisatie en werkprocessen de oorzaak van inefficiëntie.
pagina 28
Aweta producent van groente- en fruitsorteermachines ‘Kwaliteit staat hoog in het vaandel
Aweta producent van groente- en fruitsorteermachines
‘Kwaliteit staat hoog in het vaandel Een optimale prijs/kwaliteitverhouding tegen zo laag mogelijke arbeidskosten. Daar draait het heden ten dage om bij de groente- en fruittelers in de wereld. Door de steeds strenger wordende eisen en regels die supermarktketens stellen aan versproducten, kunnen telers hun groente en fruit niet langer leveren op basis van uitsluitend het gewicht. Daarnaast tellen parameters als kleur, vorm en interne rijpheid. Om dit te kunnen bepalen, ontwikkelde Aweta ultramoderne vision- en inscaninstallaties voor haar sorteermachines.
pagina 32
Doorlooptijd van te repareren componenten  To batch or not to batch?
Doorlooptijd van te repareren componenten
To batch or not to batch? In de onderhoudswereld gaat het vooral om het minimaliseren van de downtime van een systeem. Het streven is korte reparatiedoorlooptijden van defecte, repareerbare componenten. Echter, reparerende instanties willen ook kosteneffectief repareren. In de praktijk impliceert dit dat men defecte componenten opspaart alvorens ze in reparatie te nemen. Maar is dit batching-proces nu altijd wel verstandig?
pagina 36
 Bezwaar SKF tegen ‘Prijsvechters op de trillingsmarkt’ ingezonden mededeling
Bezwaar SKF tegen ‘Prijsvechters op de trillingsmarkt’
ingezonden mededeling ‘De opkomende markt van de trillingsanalyse wordt geënterd door tal van grote bedrijven als lagerfabrikanten, pompenleveranciers en onderhoudsbedrijven die snel geld willen verdienen met meters maken in menig machinepark. Er is zelfs een lagerfabrikant die het meten van trillingen gratis doet, op voorwaarde dan wel dat hij in de toekomst de enige lagerleverancier is’, aldus Wim van der Have van Mobiel Technische Dienst uit Emmeloord in nummer 4 van Maintenance Benelux in zijn artikel ‘Prijsvechters op de trillingsmarkt’.
pagina 39
Novulo maakt softwareplatform voor KLM op maat  Grip op complexe planning vliegtuigonderhoud
Novulo maakt softwareplatform voor KLM op maat
Grip op complexe planning vliegtuigonderhoud KLM Engineering & Maintenance is een van de grootste onderhoudswerkplaatsen voor vliegtuigen van Europa. Wereldwijd werken er meer dan 5000 mensen die er gezamenlijk voor moeten zorgen dat het onderhoud aan de verschillende vliegtuigen zo effectief en veilig mogelijk wordt uitgevoerd. Cruciaal hierbij is de planning van het onderhoud in de verschillende hangars. Om dit complexe proces in goede banen te leiden en het vliegtuigonderhoud verder te optimaliseren door integratie over alle hangars, heeft KLM Engineering & Maintenance een beroep gedaan op Novulo in Enschede, voor de ontwikkeling van een softwareplatform op maat.
pagina 40
RS Components introduceert gratis 3D-ontwerpsoftware  Intuïtieve ontwerpsoftware biedt nieuwe mogelijkheden
RS Components introduceert gratis 3D-ontwerpsoftware
Intuïtieve ontwerpsoftware biedt nieuwe mogelijkheden ‘Going beyond’. Dit was het centrale thema op de persconferentie van RS Components in Budapest. Tijdens deze conferentie introduceerde distributeur van elektronica- en onderhoudsproducten RS Components de 3D-ontwerpsoftware DesignSpark Mechanical voor engineers. Deze nieuwe 3D CADmodelleertool is volledig gratis te downloaden op DesignSpark.
pagina 42
Trillingsanalyse levert het sluitende bewijs  Vernieuwd gemaal maalt ondermaats
Trillingsanalyse levert het sluitende bewijs
Vernieuwd gemaal maalt ondermaats De laagste inschrijver op het project gemaal ‘Defensie’ krijgt het project maar niet opgeleverd. Dat komt omdat het gerenoveerde gemaal niet presteert zoals is afgesproken in het aanbestedingsbestek. De beide pompen caviteren, trillen en versterven. Dit blijkt uit trillingsmetingen die het waterschap Hollands Noorderkwartier heeft laten uitvoeren door MTD uit Emmeloord. De metingen bevestigen het gevoel wat de technici van het waterschap steeds al hebben: het gemaal pompt niet zoals het hoort. Maar daar schijnt de aannemer maling aan te hebben.
pagina 44
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel