MaintenanceBenelux.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

MAGAZINE

Maintenance Benelux 2014-1 11-03-2014
Blader door de digitale editie van het complete magazine
Maintenance Benelux 2014-1
VCA-fraudegevallen; VeiligheidsCertificaat Havens; Maintenance voor technici; Atex en onnodige risico`s; Atex-congres 2014; etc

Verschenen: 11-03-2014
Weer nieuwe VCA-fraudegevallen  Onveiligheid is te koop
Weer nieuwe VCA-fraudegevallen
Onveiligheid is te koop Zonder VCA-diploma kom je de plant niet op. Zo simpel is het. De werkelijkheid is nog simpeler: de geruchten dat het VCA gewoon voor een paar honderd euro te koop is, worden geregeld bevestigd door de praktijk. En met een kopietje kom je verrassend genoeg ook binnen. Recent heeft de Inspectie SZW opnieuw twee fraudegevallen ontdekt: ‘onder meerdere valse identiteiten examen afleggen’ en ‘het via zendapparatuur doorgeven van antwoorden’. De reeds in 2010 ontdekte fraude met in Nederland afgegeven Duitse ’SCC- certificaten’ heeft indertijd alleen maar tot waarschuwingen geleid. Kortom, onveiligheid is voor een habbekrats te koop. Vraag is in welke mate de diplomaregisters zijn vervuild.
pagina 10
Veiligheidsbeleving onder arbeiders in Nederlandse zeehavens scoort magere 6 Veiligheids Certificaat Havens biedt uitkomst
Veiligheidsbeleving onder arbeiders in Nederlandse zeehavens scoort magere 6
Veiligheids Certificaat Havens biedt uitkomst Aanrijdgevaar is het belangrijkste arbeidsrisico voor havenarbeiders, zo blijkt uit recente gegevens van de Inspectie SZW. Maar liefst 50 procent van de ongevallen ontstaat door beperkt zicht en ruim 30 procent door de afwezigheid van een scheiding tussen mens en voertuig. En dit is slechts een voorbeeld van gevaarlijke situaties die zich kunnen voordoen in havens. Volgens velen blijkt het huidige VCA-diploma totaal niet aan te sluiten bij hun dagelijkse werkzaamheden, met alle risico’s vandien. Wij vroegen het aan Ruud Wennekes, bestuurder FNV Havens en voorzitter van de Stichting Veilige Haven en Herman de Haas, projectleider bij de Stichting Veilige Havens.
pagina 16
Hoofdthema Integrated Industry – Next Steps Nederland partnerland op Hannover Messe 2014
Hoofdthema Integrated Industry – Next Steps
Nederland partnerland op Hannover Messe 2014 Van 7 tot en met 11 april is het weer zover. Dan opent de Hannover Messe 2014 haar poorten. Ditmaal met als thema ‘Integrated Industry – Next Steps’. Op de belangrijkste industriebeurs ter wereld zal binnenkort worden getoond wat de volgende stappen zijn in de richting van een intelligente, zelforganiserende fabriek. Zaken als onderhoud en reparatie zijn hierin meegenomen. Bijzonder de komende editie is ook het feit dat Nederland partnerland is. Onder het motto ‘Global Challenges, Smart Solutions’ zal de Nederlandse industrie zich presenteren met innovaties en intelligente oplossingen voor technische uitdagingen. Niet alleen groen dus, maar ook slim.
pagina 20
Seminarieprogramma volledig afgestemd op actuele noden van bezoekers Maintenance in Antwerp expo geeft voor elk wat wils
Seminarieprogramma volledig afgestemd op actuele noden van bezoekers
Maintenance in Antwerp expo geeft voor elk wat wils Nog een maand en in Antwerp expo kan de bezoeker van Maintenance weer alles vinden op het gebied van industrieel onderhoud, assetmanagement, shutdowns en productiebetrouwbaarheid. Tegelijkertijd vindt in de aangrenzende hallen Pumps & Valves plaats. In totaal bieden 300 standhouders op 26 en 27 maart a.s. een complementair geheel. En easyFairs België heeft het goed voorbereid. Naar aanleiding van een enquête onder bezoekers van vorige edities is het parallelle kennisprogramma samengesteld.
pagina 24
In één dag grip op Atex-beleid In één dag grip op Atex-beleid
In één dag grip op Atex-beleid
In één dag grip op Atex-beleid Op 15 mei 2014 organiseert Reed Business Events voor de zesde keer het grote Atex-congres bij het Van der Valk hotel in Dordrecht. De bijeenkomst wordt georganiseerd voor al diegene die in hun werk te maken hebben met explosieveiligheid. Het thema van het congres is dit jaar ‘Optimalisatie van het Atexbeleid’. Evenals voorgaande jaren verwacht de organisator ook dit jaar weer honderden bezoekers uit Nederland en België te mogen verwelkomen. Paul van der Sneppen, Technical manager bij Reed Business Events vertelt wat er dit jaar allemaal op het programma staat.
pagina 28
Onvoldoende kennis van Atex leidt tot onnodige risico’s Iedere leerling kan maatwerk krijgen door modules
Onvoldoende kennis van Atex leidt tot onnodige risico’s
Iedere leerling kan maatwerk krijgen door modules Op het kantoor van Stichting Atex in Nieuwe Tonge pleit bestuursvoorzitter Iem Kievit voor het vergroten en verspreiden van de kennis met betrekking tot explosieveiligheid. Hij doelt hierbij vooral op de ‘grote massa’ waarvan onderhoudsmedewerkers een belangrijk deel uitmaken.
pagina 30
B&R Industriële Automatisering toont noviteiten op Hannover Messe Industrie 2014 Schaalbaarheid is dé trend dit jaar in de machinebouwwereld
B&R Industriële Automatisering toont noviteiten op Hannover Messe Industrie 2014
Schaalbaarheid is dé trend dit jaar in de machinebouwwereld Sinds bedrijven verplicht zijn om zich te conformeren aan de Europese norm voor energiemanagementsystemen, de NENEN- ISO 50001:2011, is er in de machinebouwwereld een sterkere focus komen te liggen op het realiseren van energiemonitoring en -besparing. Duidelijk merkbaar is dan ook dat bedrijven in deze sector hier actief op in zetten. Opvallend in deze markt is verder de sterk toenemende vraag naar machines met een grotere mate van flexibiliteit en schaalbaarheid, teneinde nog kortere ‘time to market’- tijden te kunnen realiseren. Tijdens Hannover Messe 2014 zet B&R Industriële Automatisering op deze onderwerpen in. In dit artikel een gesprek hierover met Eric-Jan Huijbregts, Account Manager bij B&R Industriële Automatisering.
pagina 32
Reparatiebedrijven met IecEx-03 certificaat Weinige hebben werkplaats op orde
Reparatiebedrijven met IecEx-03 certificaat
Weinige hebben werkplaats op orde In totaal zijn er in Nederland naar schatting zo’n 16.000 bedrijven die direct onder de Atex-wetgeving vallen. En dan zijn toeleveranciers zoals reparatiebedrijven die aan een aantal verplichtingen van Atex moeten voldoen, met als hoofdverplichting dat ze kunnen aantonen dat ze Ex-werkzaamheden vakbekwaam uitvoeren, nog niet meegerekend. Slechts 20 procent van al deze bedrijven had enkele jaren geleden haar zaken goed op orde. Nu, anno 2014 bedraagt dat aantal nog steeds maar 60 procent. Er zijn 16 reparatiebedrijven voor elektro- mechanische aandrijvingen die daadwerkelijk in het bezit zijn van een IecEx-03-certificaat. En dat terwijl er in de tussentijd toch aardig wat is veranderd op internationaal gebied met betrekking tot Atex. Alexander Stokvis, directeur van het IecEx-03 gecertificeerde Stolk Transmission Services aan het woord hierover.
pagina 34
Asco Industries Zaventem over op Cmms Carl Source Maintenance voor technici, niet voor IT’ers
Asco Industries Zaventem over op Cmms Carl Source
Maintenance voor technici, niet voor IT’ers Slechts een weekeinde scheidt maintenance manager Alain Catanese van het ‘Go Live’-signaal van het nieuwe Cmms voor luchtvaarttoeleverancier Asco Industries in Zaventem als dit interview plaatsvindt. Sinds 3 februari 2014 lopen de gemiddeld 150 werkorders per week via Carl Source 4 Factory, mobiel toegankelijk via Touch. Geen spoor van spanning, noch van mechanische noch van financiële aard. “Het werkt, dat staat vast: deze maintenance-taart is gebakken met mijn eigen ingrediënten en volgens mijn eigen recept. Het levert ook gegarandeerd winst op. Zelfs met slechts één procent kostenreductie is de terugverdientijd al korter dan twee jaar.”
pagina 36
SubVice aan het woord over subsidie- en fiscale faciliteiten Nog steeds subsidies beschikbaar voor innovaties
SubVice aan het woord over subsidie- en fiscale faciliteiten
Nog steeds subsidies beschikbaar voor innovaties Ondanks de bezuinigingsdrift van kabinet Rutte II blijven ook in 2014 nog steeds een groot aantal subsidie- en fiscale faciliteiten beschikbaar voor het innoverend bedrijfsleven. Eén van de voorbeelden daarvan is de Wbso-regeling (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk), die vanaf 2012 gecombineerd kan worden met de RDA-regeling (Research & Development Aftrek).
pagina 40
Centrum voor Natuur & Techniek houdt kennisniveau van werkenden op peil Een leven lang leren’
Centrum voor Natuur & Techniek houdt kennisniveau van werkenden op peil
Een leven lang leren’ De wereld om ons heen verandert in razend tempo. Dit stelt hoge eisen aan opleidingsinstituten die met man en macht proberen om steeds sneller hierop in te spelen. Een mooi voorbeeld van zo’n opleidingsinstituut is Centrum voor Natuur & Techniek van Hogeschool Utrecht. Samen met docenten uit het bedrijfsleven wordt gewerkt om het kennisniveau van werkenden op peil te houden, om ze mobiel en fit te houden. In dit artikel aan het woord hierover Michel Grijpink, Teammanager bij Centrum voor Natuur & Techniek van Hogeschool Utrecht.
pagina 42
Evaluatie van het onderhoudvak de afgelopen decennia  Met PAO sluimerende storingen signaleren
Evaluatie van het onderhoudvak de afgelopen decennia
Met PAO sluimerende storingen signaleren Aan de vooravond van een belangrijke kwaliteitsprong in de wereld van de Technische Dienst is het goed om nog eens terug te blikken op de afgelopen jaren. Technische Diensten van weleer waren bij de meeste bedrijven hiërarchische koninkrijkjes. Als de productie anno zeventiger jaren wat gedaan wilde krijgen, moest dat nog met de pet in de hand. Sinds het stijgen van de lonen ontstaat langzamerhand het besef dat het op een slimme wijze aansturen van onderhoud lonend is.
pagina 44
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel