MaintenanceBenelux.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

MAGAZINE

Maintenance Benelux 2015-1 12-03-2015
Blader door de digitale editie van het complete magazine
Maintenance Benelux 2015-1
semco-stijl, efficiencyverbetering bij grand duet, drie beurzen: hannover, maintenance next en maintenance Antwerp, Wet- en regelgeving asbestverwijdering, de I-pad in het onderhoud, energiezuinigere compressoren, oog- en nooddouches, on site-machining, t

Verschenen: 12-03-2015
Semco-stijl in de onderhoudswereld Managementgereedschap in de kist van de technicus
Semco-stijl in de onderhoudswereld
Managementgereedschap in de kist van de technicus In goede en slechte tijden presteert het Braziliaanse industrieconcern Semco goed, met jaarlijks dubbele groeicijfers. Sleutel: de democratische managementstijl van ondernemer Ricardo Semler. Arend van Randen, oprichter van Arpa Learn Instituut in Veldhoven, is er van overtuigd dat de lean, lerende, transparante organisatie op democratische leest de toekomst heeft. “Angst voor anarchie? Gewoon doen!” zegt hij. “De technicus elimineert de fouten die de manager niet kent en haalt zijn eigen planning, vaak met 25 procent tijdwinst en soms het dubbele. Trek wel vier jaar uit voor een pittige transitie, begin met een Semler- boek”, adviseert hij.

Spannend uitgedrukt is de Semco- managementstijl volledige delegatie van verantwoordelijkheden en bevoegd heden aan de werkvloer. Clichématig uitgedrukt: continue verbetering door het beste uit mensen te halen. Arpa Learn Instituut in Veldhoven vat het intrigerend samen. ‘Zo veel mogelijk klantwaarde toevoegen, zo min mogelijk verspillen en iedereen stimuleren tot continue verbete ring van mens en organisatie.’ Arpa opereert zelf als transparante, zelf lerende organisatie, volgens de uitgangspunten van Lean, het Toyota-model en de Semco-stijl. Toyota is groot geworden dankzij de zelflerende organisatie, de Semco-stijl bouwt daarop voort met de democratische bedrijfsvoering van de Braziliaanse industrie-ondernemer Ricardo Semler.
pagina 10
Stagiair HAS helpt Grand Duet bij doorvoeren efficiencyverbeteringen op productielijnen Output na acht weken nagenoeg verdubbeld
Stagiair HAS helpt Grand Duet bij doorvoeren efficiencyverbeteringen op productielijnen
Output na acht weken nagenoeg verdubbeld Circa een miljoen diepgevroren deegproducten ziet wekelijks bij Grand Duet het daglicht. De belangrijkste afnemers zijn Bakker Bart en grote Nederlandse retailers als Jumbo, Plus, C1000 en Sligro. Voortdurend wordt in deze sector gezocht naar een optimale balans tussen de kostprijs van de producten enerzijds en een marktconforme verkoopprijs anderzijds. In het kader hiervan ging Corné Werker, tweedejaars student Voedingsmiddelentechnologie aan de HAS, onder leiding van Joost Kuijer, Manager Operations bij Grand Duet tijdens zijn stage aan de slag met het verbeteren van de output van één van de productielijnen.

Jarenlang behoorde Grand Duet samen met Bakkerij Bart tot Bart’s retail. Zo’n twee jaar geleden werd besloten dat beide bedrijven elk hun eigen weg zouden gaan. Heden ten dage is Grand Duet een zusteronderneming van de industriële bakkerijen Pré Pain en Smithuis. Smithuis is gespecialiseerd in de vervaar diging van dagverse broden en Pré Pain richt zich op het produceren van afbak brood en -broodjes. Het assortiment van Grand Duet bestaat uit zoete en hartige bladerdeegproducten, klein en groot brood, pizza’s en speciale producten als kaasstengels, gevulde koeken en kaas krullen. Joost Kuijer, Manager Operations: “60 procent van onze totale productie gaat naar de winkels van Bakker Bart. Circa 10 procent wordt geëxporteerd en de overige 30 procent is bestemd voor Nederlandse retailers.”
pagina 14
Mastering assets centraal op  Maintenance Next 2015  Vakexpo in teken van onderhoudsindustrie van vandaag én morgen
Mastering assets centraal op Maintenance Next 2015
Vakexpo in teken van onderhoudsindustrie van vandaag én morgen Van 21 tot en met 23 april 2015 opent Ahoy Rotterdam weer haar deuren voor de technologie- en onderhoudsbeurs Maintenance Next 2015. Ruim 300 exposanten tonen hun noviteiten in vijf beurshallen. Op de beurs, die dit jaar in het teken staat van ‘de onderhoudsindustrie van vandaag én morgen, zal deze editie veel aandacht worden besteed aan de thema’s arbeid, innovatie en waardecreatie. Hoe dit precies in zijn werk gaat, dat vertelt Erik Takes, Exhibition Manager van Maintenance Next bij Ahoy Rotterdam.

Om in een veeleisende markt assets optimaal te kunnen benutten, is een integrale aanpak van onderhoud on misbaar. Erik Takes van Ahoy: “Inspelend hierop zetten we daarom dit jaar in op ‘Mastering Assets’ ofwel maximaal in zicht in en controle van de installaties op alle niveaus. Vakkundige specialisten uit verschillende vakgebieden tonen als ‘master’ betrouwbare en duurzame pro ductiemiddelen.”
pagina 16
Motivatie is de sleutel voor een succesvol opleidingstraject Ondersteuning van gewijzigde werkmethodes
Motivatie is de sleutel voor een succesvol opleidingstraject
Ondersteuning van gewijzigde werkmethodes Sinds de reorganisatie in 2007 werkt MSD Nederland gericht toe naar een duurzame verbetering van de bedrijfs­ processen. Zo ook het Integrated Process Team (IPT) Vaccins in Haarlem, de afdeling van Manager Gert Zieltjens. Zijn missie is een cultuurverandering teweegbrengen onder alle operators. Voor een zo hoog mogelijk rendement ging hij op zoek naar een geschikte opleiding en zo kwam hij bij Rovc in Ede terecht.

Rovc in Ede begeleidde Al zeventien jaar werkt Gert Zieltjens voor MSD Nederland, een wereldwijd opererend farmabedrijf dat bekendstaat om zijn fundamentele onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. Met toewijding en trots laat hij de noviteiten zien van zijn afdeling IPT Vaccins: een nieuwe productielijn voor het verpakken van vaccins voor de Chinese markt. Een computergestuurd onderhoudscherm geeft aan wanneer het volgende onderhoud gepland staat en op het indeelbord kunnen technici en operators zien aan welke van de zes productielijnen zij werken. “De planning maken wij sinds de reorganisatie zelf”, verklaart Zieltjens. “In 2007 trad de nieuwe organisatiestructuur van MSD Nederland in werking. Er zijn twee organisatielagen verwijderd, de functietaken zijn herverdeeld en wij werken nu met zelfsturende teams. Daar ben ik heel blij mee. Ik beschik over mijn eigen technici, mijn eigen operators, veertig in totaal, en mijn eigen planners. Daardoor kunnen wij efficiënter werken.”
pagina 22
Wet- en regelgeving asbestverwijdering onvoldoende afgestemd op industriële omgevingen
Wet- en regelgeving asbestverwijdering onvoldoende afgestemd op industriële omgevingen
Asbest komt niet alleen voor in gebouwen maar is ook (nog steeds) veelvuldig aanwezig in de industriële omgeving. En hoewel er al jaren veel te doen is omtrent het thema ‘asbestverwijdering’, zijn de huidige wet- en regelgeving en certificering nog onvoldoende afgestemd op de verwijdering ervan uit juist industriële installaties en machines. Tóch moeten werknemers, zeker bij onderhoudswerkzaamheden, de zekerheid hebben veilig in de betreffende omgeving te kunnen werken.

Asbest is géén chemische stof die mensen maken in fabrieken. Integendeel. Het is een volledig natuurlijk mineraal dat wordt gedolven in mijnen (in bijvoorbeeld China, India en Rusland) en over een groot aantal positieve eigenschappen beschikt. Zo is het materiaal eenvoudig en goedkoop te verwerken, duurzaam, slijtvast, warmtebestendig, thermisch en elektrisch isolerend en bovendien bestand tegen zuren, schimmels en logen. Het is dus ‘ergens’ logisch dat het materiaal in de jaren direct na WOII volop werd ingezet voor de wederopbouw.
Maar ergens ook niet. Ook in die tijd was namelijk al bekend dat het inademen van asbestdeeltjes gepaard ging met ernstige gezondheidsrisico’s.
pagina 24
Hannover Messe 2015 van maandag 13 tot en met vrijdag 17 april De industrie van de toekomst is een netwerk
Hannover Messe 2015 van maandag 13 tot en met vrijdag 17 april
De industrie van de toekomst is een netwerk Bijna is het weer zover en dan opent de Hannover Messe weer haar deuren. Van 13 t/m vrijdag 17 april 2015 tonen diverse grote en kleine bedrijven hun nieuwste ontwikkelingen op het gebied van industriële automatisering, informatietechnologie, energie- en milieutechnologie, aandrijf- en vloeistoftechniek, industriële toelevering, productietechnologie en onderzoek en ontwikkeling. Dit alles met als doel de productiviteit in de industrie de komende jaren verder te verhogen en op die wijze het concurrentievermogen van ondernemingen te verbeteren. Dit jaar staat de Hannover Messe in het teken van ‘Industrie 4.0’.

Marc Siemering, Senior vice president van de Hannover Messe: “De toene mende digitalisering van de economie zorgt de komende jaren voor een krachtige dynamiek in de industrie. Fabrieken en energiesystemen werken in een digitaal netwerk, productcycli worden korter en er ontstaan nieuwe zakelijke modellen. Wie in de eerste plaats uitgaat van zichzelf en de eigen vaardigheden, verliest de aansluiting. Het concurrentievermogen van een onder-neming zal in de toekomst afhan gen van het vermogen een netwerk te vormen met alle bij het productieproces betrokken marktdeelnemers.
pagina 26
iPad-apps hebben positieve impact op onderhoud  ProClass toont mogelijkheden voor digitalisering documentatie
iPad-apps hebben positieve impact op onderhoud
ProClass toont mogelijkheden voor digitalisering documentatie Zakelijke iPad-apps zijn er in overvloed en met de updates en upgrades van de hardware zelf en het iOS zijn ontwikkelaars, ook van zakelijke apps, in staat om ze steeds geavanceerdere taken te laten verrichten. Hoewel dit een prima ontwikkeling is, wordt nog wel eens vergeten dat het combineren van de basismogelijkheden van iPad’s met essentiële bedrijfsinformatie al heel veel winst kan opleveren. Een voorbeeld waarin dit is gerealiseerd, is de app Docs2Go van het Nederlandse bedrijf ProClass.

Om zowel de eenvoud als de impact van deze app te begrijpen, is het van belang om te weten om welke business en bedrijfsinformatie het gaat. Elk zich zelf respecterend bedrijf beschikt over documentatie; van hele eenvoudige, algemene documenten, afkomstig van printers of kopieerapparaten, tot technische documentatie van alle in een bedrijf opgestelde installaties. Denk bijvoorbeeld maar eens aan industrieën als de olie- en gassector, de infrawereld en de (petro-)chemische industrie. In de praktijk blijkt dat bedrijven worstelen met het actueel houden van hun technische documentatie.
pagina 28
Regelmatige inspectie van oog- en nooddouches verplicht én noodzakelijk Installeren op basis van technisch en praktisch beheersplan
Regelmatige inspectie van oog- en nooddouches verplicht én noodzakelijk
Installeren op basis van technisch en praktisch beheersplan Bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken, moeten de beschikking hebben over goed functionerende nood- en oogdouches om snel en langdurig te kunnen spoelen, aldus de Europese norm EN15154 uit 2006. Deze norm stelt eisen aan het sproeipatroon, de hoeveelheid water die de leiding afgeeft, de hoeveelheid water die uit de douche komt en de stabiliteit van de watertoevoer. Waterkwaliteit en -temperatuur zijn hierbij van essentieel belang. Hoewel dit eenvoudig klinkt, lijkt de praktijk weerbarstiger. Verder valt ook op het gebied van inspectie en onderhoud in ons land nog een en ander te verbeteren. In dit artikel aan het woord hierover Peter van Doesum, directeur van Denios BV.

Bij het werken met gevaarlijke stoffen zijn goed functionerende nood- en oogdou ches wettelijk verplicht. Bij Europese bedrijven zijn de voorzieningen er meestal wel maar functioneren ze ook optimaal en voldoen ze volledig aan de richtlij - nen? Peter van Doesum is hier duidelijk in. “Nee, er valt op dit gebied in Europa nog aardig wat te verbeteren. Neem nou bijvoorbeeld de oogdouches. In Amerika wordt voor oogdouches een minimum- en maximumwatertemperatuur voorge schreven, conform de Amerikaanse norm Ansi Z 358.1-2004, daarbij dient de water temperatuur te liggen tussen tenminste 15,5 en 35 °C. In Europa kennen we dit niet. Er worden bij ons aanbevelingen gedaan op dit gebied maar bedrijven zijn niet verplicht om zich daaraan te houden. Zo schrijft de EN15154 in een bijlage als advies dat de watertempera tuur boven de 15 °C moet zijn.
pagina 30
Nieuwe compressoren van Burg energiezuiniger Efficiency, duurzaamheid en kwaliteit in de hoofdrol
Nieuwe compressoren van Burg energiezuiniger
Efficiency, duurzaamheid en kwaliteit in de hoofdrol Miljoenen huishoudens in West-Europa gebruiken dagelijks producten van Burg. Dit overigens vaak zonder te weten. Het overgrote deel van de producten wordt onder ‘private label’ verkocht aan grote supermarktketens. In de vestiging in Heerhugowaard wordt azijn geproduceerd volgens een natuurlijk brouwproces. De PET-flessen waarin deze vloeistof wordt verpakt, produceert Burg zelf en perslucht speelt daarbij een hoofdrol. Dat geldt ook voor het intern transport van de PET-flessen die met een airconveyor van de ene hal naar de andere worden geblazen. De bestaande compressoren waren toe aan vervanging.

Met ruim 200 medewerkers heeft Burg Groep een informele, internationaal ope rerende organisatie met korte lijnen. Het karakter van het familiebedrijf is ondanks de onstuimige groei onveranderd geble ven. Het concern beschikt over zeven moderne productiecentra in vijf Europese landen. Het hoofdkantoor staat in Heer hugowaard, waar ook een grote azijnfabriek staat. Bij de productie worden hoge eisen gesteld aan kwaliteit, efficiency en milieuvriende-lijkheid. Burg voldoet aan de International Food Standards (IFS) en aan de Global Standard for Food Safety (BRC). Ook beschikt het bedrijf over het EKO-certificaat en worden bepaalde productgroepen koosjer geproduceerd.
pagina 32
Maintenance en Industry & Environment 2015 Twee technologiebeurzen onder één dak
Maintenance en Industry & Environment 2015
Twee technologiebeurzen onder één dak Retrofitting, power solutions en procestechnologie: dé thematische brug tussen onderhoud en schone technologie. Deze onderwerpen staan op 1 en 2 april 2015 centraal in de Antwerp Expo tijdens de tiende editie van de onderhoudsvakbeurs Maintenance, die gelijktijdig plaatsvindt met de nieuwste editie Industry & Environment 2015.

Industry & Environment is hét forum dat alle bestaande relevante en toekomstige ‘clean technologies’ en ‘power solutions’ presenteert. Tijdens deze tweedaagse vakbeurs worden alle toekomstige con cepten en technologieën op het vlak van productiebetrouwbaarheid en mi lieutechniek samengebracht. Voor de invulling van de technische infosessies die tijdens beide technologiebeurzen wor den ingericht, heeft Easyfairs een enquête gehouden bij 500 experts uit het veld.
pagina 34
Bonfiglioli Vectron en Elsto Drives & Controls Ontwikkelen met respect voor samenleving
Bonfiglioli Vectron en Elsto Drives & Controls
Ontwikkelen met respect voor samenleving In de industrie worden alsmaar strengere eisen gesteld aan de energie-efficiëntie van machines en installaties in het kader van het terugdringen van de CO -uitstoot. Nog meer aandacht dus voor onderwerpen als duurzaamheid, totaaloplossingen en gebruiksvriendelijkheid. Voor Bonfiglioli Vectron waren deze ontwikkelingen aanleiding om de systeemmogelijkheden van hun frequentieregelaars nog verder uit te breiden. Elsto Drives & Controls ontwikkelde op basis van deze nieuwe technologie integrale systeemoplossingen voor machines/installaties en voertuigen.

Integrale systeemoplossingen combineren geoptimaliseerde, conventionele aandrijfcomponenten met innovatieve besturingssystemen, waarmee de complete energiecyclus minutieus kan worden beheerd. De eigenschappen van energiesystemen worden primair bepaald door de wijze van opwekken en opslaan. In voertuigtoepassingen zal het opslagmedium doorgaans bestaan uit batterijen. Bij stationaire toepassingen is terugleveren aan het net een gebruike lijke oplossing. In beide situaties speelt de DC-bus een centrale rol.
pagina 40
Kosten reduceren met on site-machining Grote projecten vragen om mobiel gereedschap op maat
Kosten reduceren met on site-machining
Grote projecten vragen om mobiel gereedschap op maat Het reconditioneren of onderhouden van systemen is niet alleen tijdrovend maar het kan ook zeer kostbaar zijn vanwege de ligging of de locatie van het te onderhouden object. Het kostenefficiënt uitvoeren van onderhoud is daarom van cruciaal belang. Inspelend hierop verzorgt Voith Industrial Services on-site machining voor uiteenlopende applicaties in de windmolensector, de scheepvaart en de offshore. In dit artikel een gesprek hierover met Dirk Boeykens, Technisch Commercieel Directeur bij Voith Industrial Services.

Voith Industrial Services richt zich op machining on site, lekdetectie, torquen, tensionen en vonkerosie. Met een team van 50 ervaren vakmensen en een ma chinepark met talloze mobiele machines voor on site-machining mag Voith zich rekenen tot één van de grootste van Europa. Dirk Boeykens, TechnischCommercieel Directeur bij Voith Industrial Services: “Op basis van jaarcontracten voeren we voor veel verschillende mul tinationals als Basf, Esso, Total, Deme en Jan de Nul dag in, dag uit onderhoud uit op locatie. Voor veel van deze klussen bestaan de juiste gereedschappen vaak niet en maken wij ze op maat.”
pagina 42
Trillingsmetingen leiden tot resultaat  Jagende tanden veroorzaken gebrom
Trillingsmetingen leiden tot resultaat
Jagende tanden veroorzaken gebrom Een grommende tandwielkast schept geen vertrouwen. Het is een merkwaardig geluid en volgens een Belgische tandwielkastenfabrikant, behoorlijk zeldzaam ook. Het geluid is te horen in een oppervlaktegemaal ergens in de Betuwe. In dit gemaal wordt een vijzel aangedreven die water verplaatst naar een hoger gelegen gebied. Maar de tandenknarsende aandrijving van de vijzel lijkt de lente niet te gaan halen.

Bij het Betuwse oppervlaktegemaal gaat het om een drietrapstandwielkast van het merk Redurex met een overbrengingsverhouding van 1:39,2. De kast wordt aangedreven door een 75 kW elektromotor. Het grommende geluid heeft een frequentie van 1,49 seconde. Dit kunnen de uitgaande toeren naar de vijzel niet zijn, want één omwenteling kost namelijk maar 0,48 sec.
pagina 46
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel