MaintenanceBenelux.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

MAGAZINE

Maintenance Benelux 2015-4 20-11-2015
Blader door de digitale editie van het complete magazine
Maintenance Benelux 2015-4
asset management, NEN-ISO 55000, veiligheid, SAQ-procedure, restwarmtehergebruik, automatisering, shutdown, kritieke pad, curatief en onderhoud, beurs, Corrosie, opleiding, IoT, Duitsland, België, ventilator

Verschenen: 20-11-2015
Risico’s kunnen inschatten en managen Adrie Pouwer over een jaar Asset-Management-norm
Risico’s kunnen inschatten en managen
Adrie Pouwer over een jaar Asset-Management-norm Bij de eerste verjaardag van NEN-ISO 55000: 2014 NL, Assetmanagement is het moment daar om stil te staan bij de implicaties, de mogelijkheden en uitdagingen. Adrie Pouwer, van AssetPouwer houdt zich al ruim 15 jaar dagelijks bezig met assets. Eerst bij NedTrain en Lloyd’s Register en sinds vijf jaar zelfstandig.

Pouwer duidt eerst nog even het begrip asset management. “Dat is in feite door assets waarde toevoegen aan je organisatie. Of je dat nou wil uitdrukken in geld of alle andere dingen die belangrijk zijn voor je stakeholders, van veiligheid tot leverbetrouwbaarheid. De vraag die een bedrijf zich moet stellen is ‘Voldoet mijn assetportfolio wel om technisch en economisch de toekomst tegemoet te treden?’ Een asset managementsysteem is een middel om grip op zaken te krijgen en ze te borgen.”
pagina 12
Proefondervindelijk veiligheid beleven In de procesfabriek op schaal alles uitproberen
Proefondervindelijk veiligheid beleven
In de procesfabriek op schaal alles uitproberen Terwijl de vakanties op de Hogeschool in België nog voortduren, komen 25 fanatieke, vooral chemici in het Actalab in Brasschaat kijken of de procesindustrie wat voor hen is. Directeur Hans Musters leidt hen samen met zijn medewerkers door vijf cases. Wij kijken over hun schouder mee.

Wat eind jaren tachtig begon als een initiatief voor meet- en regeltechniekbijscholing is uitgegroeid tot Acta, Opleidingscentrum voor Techniek en Automatisering in Brasschaat. ‘Het wil de kennis, vaardigheden en attitudes op het gebied van toegepaste industriële processen, techniek en veiligheid borgen, doorgeven en verder ontwikkelen opdat de industrie competitief blijft. De context waarin Acta werkt is: productie, onderhoudstechniek, engineering en logistiek, met telkens aandacht voor veiligheidsbewust handelen. Acta is gespecialiseerd in de technieken: mechanisch, elektrotechnisch, meet- en regeltechnisch, automatisering en proces.‘ “Eigenlijk is 70 procent van onze ‘leerlingen’ werknemer bij een bedrijf. Zij moeten bij- of omgeschoold”, vertelt Hans Musters, directeur van Acta. Daarmee verklaart hij ook al een groot deel van de merknamen die hier en daar circuleren in de sinds twee jaar in gebruik zijnde praktijkfabriek. “Wij maken gebruik van componenten van diverse grote leveranciers.”
pagina 16
De dinsdag na Blue Monday Veiligheid is meer mens dan machine
De dinsdag na Blue Monday
Veiligheid is meer mens dan machine Als klassieke verzuimdag wordt de beruchte Blue Monday ingehaald door de dinsdag en zelfs de woensdag. Alcohol en in toenemende mate drugs tekenen zich af als structureel veiligheidsprobleem. Veiligheid blijkt nóg meer dan algemeen bekend een menselijke zaak. Genotmiddelen en mentaliteit stonden in de schijnwerper op de beurs ‘Veilig werkt beter’, van 6 tot en met 8 oktober 2015 in Den Bosch. Natuurlijk te midden van robuuste mechanica, elektronische intelligentie en ‘gewoon’ pbm’s waarmee je best gezien wilt worden.

Veiligheid is een rationeel domein maar de effectieve beleving komt uit het hart van de maintenance-vakman. Hij beheerst de industriële gevaarzetting en loopt minimaal, liefst geen risico. En het komt uit het hart van diens manager die geen millimeter toegeeft aan veiligheid en verantwoord gedrag verankert in de organisatie. “Na een ernstig incident hoef je de vraag niet meer te stellen”, zei Hetty Chmielowska namens D&F EttenLeur, dienstverlener in analyse, reductie en beheersing van veiligheidsrisico’s. In een van de vele, drukbezochte beurspresentaties schetste zij structurele ‘engineering’ en implementatie middels advies en training in machine- en procesveiligheid , met onder meer Atex-omgevingen als specialisatie, en uiteraard management en cultuur. Het bedrijf heeft in samenwerking met VNO/NCW een SAQ-procedure ontwikkeld voor objectieve monitoring van de veiligheidscultuur. Dat is de motor in de verbetercyclus van bewustwording, verandering, verankering naar concrete verbetering en vervolgens verder naar de volgende bewustwordingsfase. “Begin met wat goed werkt, dat is de weg van de minste, interne weerstand”, aldus Hetty Chmielowska.
pagina 20
Horlogemakerwerk op macroschaal Onderhoudsmanager Martin Walhout bij Yara
Horlogemakerwerk op macroschaal
Onderhoudsmanager Martin Walhout bij Yara Martin Walhout is onderhoudsmanager bij Yara Sluiskil, wereldwijd een van de grootste productielocaties van minerale meststoffen en industriële chemicaliën op stikstofbasis. Walhout houdt zich bezig met budgetteren, initiëren en uitvoeren van onderhoudsstops in een bepaalde chemische plant op Yara Sluiskil. En dit jaar is dat, althans onder zijn verantwoordelijkheid, de salpeterzuurfabriek. Ook de nitraatfabriek krijgt tegelijkertijd een grote onderhoudsbeurt. Het kritieke pad betreft de vervanging van de turbine, met zijn 13 MW een uiterst nauwkeurig ‘werkje’.

Als onderdeel van Yara International ASA, met ruim 12.00 werknemers, verspreid over meer dan 50 landen, beschikt Yara Sluiskil (operationeel sinds 1929) over meerdere fabrieken. Op het terrein in Sluiskil staan moderne installaties die diverse chemische stoffen produceren. Die fabrieken zijn onderling veelal met elkaar verbonden. Belangrijke producten die in Sluiskil gemaakt worden zijn ammoniak, salpeterzuur, vloeibare CO2 , ureum producten zoals Air1® en NOxCare® en ureumhoudende en nitraathoudende meststoffen. De belangrijkste grondstoffen voor de bereiding van minerale meststoffen en de industriële chemicaliën zijn aardgas, lucht (stikstof), water (en stoom) en dolomietsteen. Ruim 85 procent van de producten wordt geladen in schepen. Schepen met een laadvermogen tot 50.000 ton en een maximale diepgang van 12.5 meter kunnen afmeren aan de kade van Yara Sluiskil.
pagina 24
Warmtebedrijf Rotterdam gaat duurzaam om met restwarmte  24/7 en 365 dagen per jaar vraagt om onderhoud in bedrijf
Warmtebedrijf Rotterdam gaat duurzaam om met restwarmte
24/7 en 365 dagen per jaar vraagt om onderhoud in bedrijf Warmtebedrijf Rotterdam transporteert de restwarmte uit de Rotterdamse haven naar de stad Rotterdam. Deze restwarmte wordt nu duurzaam ingezet, onder meer voor stadsverwarming. Het transport gaat via een warmtetransportleiding met bijbehorende installaties naar de industrie en Rotterdam. In opdracht van Visser & Smit Hanab uit Papendrecht zorgt VWS Pipeline Control uit Sliedrecht, met in onder aanneming DWG Automation uit Rotterdam, ervoor dat dit proces zo storingsvrij mogelijk verloopt.

Bij industriële processen in de Rotterdamse haven komt warmte vrij die geloosd wordt op het oppervlaktewater of via de schoorsteen wordt weg gekoeld. Warmtebedrijf Rotterdam zet deze restwarmte optimaal in door het te gebruiken voor de verwarming en koeling van gebouwen en voor industriële processen. Tevens wordt de restwarmte geleverd aan de exploitanten van de stadsverwarmingsnetten in Rotterdam, Nuon en Eneco, voor de verwarming van woningen. Ook het Maasstad Ziekenhuis behoort tot de afnemers van de restwarmte.
pagina 28
2016 biedt kansen en bedreigingen Gluren bij onze buren voor best practices in IoT
2016 biedt kansen en bedreigingen
Gluren bij onze buren voor best practices in IoT Het einde van een (boek)jaar is bij uitstek een reflectiemoment. Wat ging er fout? Maar vooral wat zijn de verbeterpunten? En dezer dagen waarschijnlijk wat zal 2016 ons brengen? De economie herstelt zich voorzichtig en sommige bedrijven noteren al weer heel gunstige cijfers, hoewel ‘zo goed als voor 2008’ nog wel erg weinig doorklinkt. Een van de zekerheden is dat u meer en meer data ter beschikking staan. Maar wilt u of kunt u er wat mee? Wij schetsen voor u wat (licht)puntjes aan de horizon. Geïnspireerd door onze Ooster- en zuiderburen.

Zo spraken gebruikers en leveranciers van diverse hulpmiddelen ter ondersteuning van de big data begin oktober met elkaar in Würzburg op het vijfde Digital Plant Kongress. Ogenschijnlijk zetten onze Oosterburen Industry 4.0 eerder in maar ook daar blijkt nog niet iedereen even ver en optimaal gebruik te kunnen maken van de schat aan informatie.
pagina 30
Nabeschouwing van Pumps&Valves 2015 stemt alle partijen tevreden Sleutelwoorden: noviteit en kwaliteit
Nabeschouwing van Pumps&Valves 2015 stemt alle partijen tevreden
Sleutelwoorden: noviteit en kwaliteit ”Pumps & Valves groeit uit tot een onmisbaar event in pompen, kleppen en industriële componenten. De derde editie op 30 september en 1 oktober j.l. in Ahoy Rotterdam trok 23 procent meer bezoekers dan de vorige editie in 2013”, meldt organisator EasyFairs. De standhouders zagen twee dagen lang ruim 3.000 bezoekers met directe interesse voor hun producten langs komen.

“Pumps & Valves mag zich verheugen in heel gerichte bezoekers uit o.a. de chemie, olie & gas, water, maritiem & offshore, petrochemie, voeding en energie, waardoor ook de kwaliteit is gewaarborgd”, aldus Bas van Gent, Group Exhibition Director van EasyFairs. Dat werd door standhouders beaamd.
pagina 34
Enge ventilator blaast boosaardig  Spitsuur in de zetmeelfabriek vraagt om transportlucht
Enge ventilator blaast boosaardig
Spitsuur in de zetmeelfabriek vraagt om transportlucht De grijze ventilator is nog maar een jaar in dienst bij de zetmeelfabriek Avebe in Groningen. Zijn voorganger is naar de eeuwige jachtvelden omdat die de nieuwste ontwikkelingen niet meer bij kon benen. De zetmeelfabriek gebruikt de verse ventilator voor de productie van transportlucht in het proces. De productie begint elk jaar na de nieuwe aardappeloogst en duurt tot ongeveer april/mei het jaar daarop. De slogan van Avebe over aardappels luidt: ‘We halen eruit wat er in zit’ maar dat lijkt voor de nieuwe aanwinst niet op te gaan. Het beklemmende geluid uit de ventilator klinkt naar een lekke uitlaatpijp van een auto. Met zo’n enge ventilator gaat Avebe de komende campagne niet in.

De nieuwe ventilator bij Avebe heeft een elektromotor van zesendertig kilowatt. De motor is tweepolig en draait daarom drieduizend omwentelingen per minuut. Door de toepassing van een frequentieregelaar zijn de toeren instelbaar. Zo kan de ventilator inspelen op de wisselende vraag uit het proces. Middels een lamellenkoppeling drijft de motor een tweemaal gelagerde as aan waarop een ventilator zit. De ventilator heeft achterwaarts gebogen schoepen zoals gebruikelijk bij de verplaatsing van schone lucht. Omdat de beide aslagers aan één kant van de ventilator zitten, wordt dit in vaktermen een overhangende rotor genoemd.
pagina 38
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel