MaintenanceBenelux.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

MAGAZINE

Maintenance Benelux 2016-6 29-11-2016
Blader door de digitale editie van het complete magazine
Maintenance Benelux 2016-6
3D printing; maakindustrie; PAO ; brandveiligheid ; kabels ; Campione

Verschenen: 29-11-2016
Achterhoekse maakindustrie met 3D-metaalprinter naar de top Kaak Terborg demonstreert de  mogelijkheden
Achterhoekse maakindustrie met 3D-metaalprinter naar de top
Kaak Terborg demonstreert de mogelijkheden Half september 2016 had Kaak in Terborg de nationale primeur: de presentatie van een 3D-metaalprinter. Het apparaat van Additive Industries uit Eindhoven zal naar verwachting van Kaak directeur Lodewijk van der Borg de hele markt opschudden. “Je kunt allerlei componenten uit één stuk maken en gedurende 100 uur redt en reinigt het apparaat zichzelf zonder afval te produceren. Vooral dat uit één stuk maken vergt een heel ander ontwerpuitgangspunt. Bovendien is de 3D-printer dusdanig volwassen dat meerdere stuks productie mogelijk is en dat betekent concurrentie voor de lagelonenlanden.”

Martin Stor, innovatiemakelaar bij het Regionaal Centrum voor Technologie in Gelderland (RCT Gelderland) en aan wezig bij de primeur van Kaak, durft de stelling wel aan dat de Achterhoek na Eindhoven het tweede Nederlandse maakindustriehart is. “En hoewel je ze misschien niet altijd duidelijk ziet in het groene landschap, zijn er heel wat innoverende bedrijven hier.” Bovendien zit samenwerken, of zoals ze het in het oosten van het land noemen ‘Noaberschap’, in de genen. “Dat bete kent samenwerken waar je kan en elkaar opzoeken. Zoals bij dit 3D-project, gedra gen door zes Achterhoekse bedrijven.” Eén daarvan is de Kaak Groep in Terborg.
pagina 2
Europese regels verhogen brandveiligheid van kabels Vanaf 1 juli 2017 alleen kabels met CPR gecertificeerde CE-markering
Europese regels verhogen brandveiligheid van kabels
Vanaf 1 juli 2017 alleen kabels met CPR gecertificeerde CE-markering De ketenverantwoordelijkheid voor brandveiligheid van kabels in gebouwgebonden installaties is vanaf 1 juli 2017 een wettelijke verplichting. Vanaf die datum moet men bij de aanleg van nieuwe bekabeling elektrische kabels gebruiken die zijn geclassificeerd volgens de Europese verordening voor bouwproducten, de zogeheten Construction Products Regulation (CPR). Of een kabel voldoet, is na te gaan via een prestatieverklaring die tot uiting komt in de CE-markering van de kabel. Binnen de industriële sector kan CPR enige verwarring veroorzaken omdat niet wordt gesproken over bijvoorbeeld stuurstroomkabels aan verplaatsbare productiemachines.

Al op 1 juli 2013 is de Europese CPR verordening voor bouwproducten ingegaan. Daarin specificeert de EN 50575 norm de eisen voor het brandgedrag van kabels gebruikt in vaste, elektrotechnische instal laties van bouwwerken. De implementatieprocedure heeft enige vertraging ondervonden. De kabelproducenten hadden volgens het oorspronkelijke plan al op 1 december 2015 kunnen starten met het invoeren van de norm en het aanpassen van de CE-markering. Die datum verschoof naar 1 juli van dit jaar.
pagina 6
‘PAO is een uitdagende onderhoudsstrategie voor jong en oud’ Wim van der Have van MTD Emmeloord op IIR-congres
‘PAO is een uitdagende onderhoudsstrategie voor jong en oud’
Wim van der Have van MTD Emmeloord op IIR-congres “Patroon Afhankelijk Onderhoud (PAO) is een onderhoudsstrategie die zichzelf terugverdient.” Wim van der Have, directeur van Mobiel Technische Dienst (MTD) is al zo’n vier jaar fervent promotor van deze ‘vierde’ onderhoudsstrategie. Op de ‘Maintenance of Aging Assets’-bijeenkomst van Institute for International Research (IIR) eind september 2016 in Rotterdam vertelde Van der Have de toehoorders over de voordelen van deze relatief jonge strategie en met name de invloed ervan op levensduurverlenging van equipment.

“Die jonge strategie,” verbetert Wim van der Have, “is eigenlijk al heel erg oud. Het is een voortvloeisel uit een natuurwet ‘de wet van oorzaak en gevolg’. De eigen schappen van natuurwetten zijn onder alle omstandigheden altijd geldig. Zo heeft elke storing een oorzaak, het pa troon. Het wegnemen van een patroon voorkomt dus het gevolg, de storing.” Van der Have bedacht de ‘vierde’ stra tegie, PAO, naast de al sinds de tachtiger jaren in de onderhoudswereld bekend zijnde Storings Afhankelijk Onderhoud (SAO), Gebruiksduur Afhankelijk Onder houd (GAO) en Toestand Afhankelijk Onderhoud (TAO).
pagina 8
Voorspelbaar onderhoud testen Sleutel tot efficiency,  duurzaamheid en veiligheid
Voorspelbaar onderhoud testen
Sleutel tot efficiency, duurzaamheid en veiligheid Het nieuwe Smart Industry Fieldlab Campione in Gilze Rijen is volledig gericht op het testen voor voorspelbaar onderhoud in de procesindustrie. De locatie van World Class Maintenance die in het najaar in gebruik werd genomen, wil ConditionBased Maintenance (CBM) verder van de grond tillen.

Op de nieuwe testlocatie worden innovatieve technieken ingezet. Met sensoren om de status van apparatuur te meten, het opzetten van datamodellen voor ge gevensverwerking uit de sensoren zoals voorspellingsanalyses en algoritmes wor den er onderhoudsactiviteiten ontwikkeld die zijn afgestemd op de analyses. “Het gaat in feite om heel veel innova ties, van nieuwe sensoren zonder infrastructuur die autonoom communiceren met bijvoorbeeld een iPhone tot oplos singen van voorspellende algoritmes uit de productieomgeving die aangeven hoe lang componenten nog meegaan. Het Fieldlab Campione transformeert het vakgebied maintenance van kostenpost naar industriële sleutel tot efficiency, duurzaamheid en veiligheid,” verwacht projectleider Paul van Kempen.
pagina 10
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel