Alles over onderhoud en proces-optimalisatie

MaintenanceBenelux.nl
Zoeken
Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!
Lees de maandelijke nieuwsbrief.

Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

Maintenance Benelux nummer 4

Hieronder vindt u een overzicht van de artikelen verschenen in nummer 4 van 2015.
Via de lijst hieronder kunt u het artikel als pdf downloaden. Klik op de cover hiernaast om het gehele blad als bladerversie te openen.

In dit nummer: asset management, NEN-ISO 55000, veiligheid, SAQ-procedure, restwarmtehergebruik, automatisering, shutdown, kritieke pad, curatief en onderhoud, beurs, Corrosie, opleiding, IoT, Duitsland, België, ventilator

Verschenen: 20-11-2015

Neem contact op met de redactie

 
Lees dit artikel
pag. 20

De dinsdag na Blue Monday

Veiligheid is meer mens dan machine Als klassieke verzuimdag wordt de beruchte Blue Monday ingehaald door de dinsdag en zelfs de woensdag. Alcohol en in toenemende mate drugs tekenen zich af als structureel veiligheidsprobleem. Veiligheid blijkt nóg meer dan algemeen bekend een menselijke zaak. Genotmiddelen en mentaliteit stonden in de schijnwerper op de beurs ‘Veilig werkt beter’, van 6 tot en met 8 oktober 2015 in Den Bosch. Natuurlijk te midden van robuuste mechanica, elektronische intelligentie en ‘gewoon’ pbm’s waarmee je best gezien wilt worden.

Veiligheid is een rationeel domein maar de effectieve beleving komt uit het hart van de maintenance-vakman. Hij beheerst de industriële gevaarzetting en loopt minimaal, liefst geen risico. En het komt uit het hart van diens manager die geen millimeter toegeeft aan veiligheid en verantwoord gedrag verankert in de organisatie. “Na een ernstig incident hoef je de vraag niet meer te stellen”, zei Hetty Chmielowska namens D&F EttenLeur, dienstverlener in analyse, reductie en beheersing van veiligheidsrisico’s. In een van de vele, drukbezochte beurspresentaties schetste zij structurele ‘engineering’ en implementatie middels advies en training in machine- en procesveiligheid , met onder meer Atex-omgevingen als specialisatie, en uiteraard management en cultuur. Het bedrijf heeft in samenwerking met VNO/NCW een SAQ-procedure ontwikkeld voor objectieve monitoring van de veiligheidscultuur. Dat is de motor in de verbetercyclus van bewustwording, verandering, verankering naar concrete verbetering en vervolgens verder naar de volgende bewustwordingsfase. “Begin met wat goed werkt, dat is de weg van de minste, interne weerstand”, aldus Hetty Chmielowska.
Lees dit artikel
pag. 24

Horlogemakerwerk op macroschaal

Onderhoudsmanager Martin Walhout bij Yara Martin Walhout is onderhoudsmanager bij Yara Sluiskil, wereldwijd een van de grootste productielocaties van minerale meststoffen en industriële chemicaliën op stikstofbasis. Walhout houdt zich bezig met budgetteren, initiëren en uitvoeren van onderhoudsstops in een bepaalde chemische plant op Yara Sluiskil. En dit jaar is dat, althans onder zijn verantwoordelijkheid, de salpeterzuurfabriek. Ook de nitraatfabriek krijgt tegelijkertijd een grote onderhoudsbeurt. Het kritieke pad betreft de vervanging van de turbine, met zijn 13 MW een uiterst nauwkeurig ‘werkje’.

Als onderdeel van Yara International ASA, met ruim 12.00 werknemers, verspreid over meer dan 50 landen, beschikt Yara Sluiskil (operationeel sinds 1929) over meerdere fabrieken. Op het terrein in Sluiskil staan moderne installaties die diverse chemische stoffen produceren. Die fabrieken zijn onderling veelal met elkaar verbonden. Belangrijke producten die in Sluiskil gemaakt worden zijn ammoniak, salpeterzuur, vloeibare CO2 , ureum producten zoals Air1® en NOxCare® en ureumhoudende en nitraathoudende meststoffen. De belangrijkste grondstoffen voor de bereiding van minerale meststoffen en de industriële chemicaliën zijn aardgas, lucht (stikstof), water (en stoom) en dolomietsteen. Ruim 85 procent van de producten wordt geladen in schepen. Schepen met een laadvermogen tot 50.000 ton en een maximale diepgang van 12.5 meter kunnen afmeren aan de kade van Yara Sluiskil.
 
 .
 .
 .