De kracht van AIoT zit voor de onderhoudssector vooral in predictive maintenance. | Foto: Adobe Stock
Wat kan de opkomst van AIoT – een combinatie van AI en IoT – betekenen voor industrieel onderhoud? De eerste signalen zijn positief: AIoT vergroot het voorspellende vermogen van predictieve onderhoudsstrategieën aanzienlijk en biedt veel perspectief voor de toekomst.
AIoT staat voor Artificial Intelligence of Things. Het is een koppeling tussen AI en IoT
(Internet of Things). Kortom: een IoT-systeem waaraan de kracht van AI is toegevoegd. AIoT-systemen staan in de meeste sectoren nog in de kinderschoenen. Toch zouden ze in de nabije toekomst al hun waarde kunnen bewijzen.
Diverse bedrijven zijn al zeer actief bezig met de inzet van AIoT, zowel richting consumenten als in zakelijke toepassingen voor diverse sectoren. Industrieel onderhoud is een voorbeeld van een sector waar AIoT weleens snel belangrijk zou kunnen worden.
“Met een AIoT-systeem kun je, zonder menselijke tussenkomst, de perfecte predictieve onderhoudsplanning maken op basis van actuele parameters van machines en onderdelen en de beschikbaarheid van onderhoudspersoneel.”
Predictief onderhoud
De kracht van AIoT komt voor de industriële onderhoudssector vooral tot uiting bij predictieve onderhoudsstrategieën, oftewel: predictive maintenance. Met een AIoT-systeem kun je, geheel zonder menselijke tussenkomst, de perfecte predictieve onderhoudsplanning samenstellen op basis van actuele parameters van machines en onderdelen en de beschikbaarheid van onderhoudspersoneel.
Het AIoT-systeem verzamelt in zo’n geval doorlopend actuele data uit sensoren die in alle machines en onderdelen zijn aangebracht – het IoT-stuk – en voert daar een analyse op uit. Resultaat van die analyse is een geoptimaliseerde onderhoudsplanning, waarin ook rekening is gehouden met alle andere relevante omstandigheden, zoals specifieke expertises van individuele onderhoudstechnici.
“Door het zelflerende karakter van AIoT worden onderhoudsplanningen op termijn steeds nauwkeuriger en beter afgestemd op de werkelijkheid.”
Zelflerend vermogen
AIoT traint zichzelf op naarmate de tijd vordert. Duurt onderhoud aan een bepaalde machine langer dan gedacht, dan neemt het systeem die kennis mee en leert het daarvan. Hetzelfde geldt wanneer een onderdeel eerder stuk gaat dan verwacht, of wanneer een planning in de praktijk niet handig of haalbaar blijkt.
Het zelflerende karakter van AIoT betekent dat die onderhoudsplanningen op termijn steeds nauwkeuriger worden en alsmaar beter afgestemd zijn op de werkelijkheid. AIoT vervangt daarmee weliswaar een stuk mensenwerk, maar voegt juist ook weer iets menselijks toe: het wil vanuit zijn natuur perfect aansluiten bij de dagelijkse realiteit van de onderhoudstechnicus.