Condenspot inspectie met behulp van ultrasound

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Condenspot inspectie met behulp van ultrasound

Hoge energieprijzen en wereldwijde concurrentie dicteren de noodzaak om energieverspilling te verminderen en de systeemefficiëntie te verbeteren. Een hele grote factor welke bijdraagt aan inefficiëntie zijn lekkages: Zowel naar de atmosfeer als intern door lekkende afsluiters en condenspotten. Experts zeggen dat 20% van de gegeneerde stoom bij de boiler verloren gaat aan lekkages door slecht werkende of inwendig lekkende condenspotten.

Testen van condenspotten met Ultrasound
Voordat we gaan inspecteren met Ultrasound, meten we eerst met bv een simpele spotmeter de temperatuur van de leiding. Voor en achter de condenspot. Niet alleen de temperatuur verteld de inspecteur of er stoom door de condenspot loopt, maar ook om een schatting te kunnen maken wat de druk is in de stoomsysteem.

Een heel erg belangrijk item wat de inspecteur moet weten is dat hij kennis heeft van de condenspot die hij op dat moment inspecteert. Dit is nodig zodat de inspecteur weet wat voor geluid hij kan verwachten wanneer hij deze inspecteert met Ultrasound.

Fysiek contact tussen de condenspot en de ultrasoon meter is een must. Zodat we goed kunnen luisteren naar de werking daarvan. Als een ultrasoon inspectie instrument gebruikt wordt voor de inspectie dan is de aanbevolen meet frequentie 25kHz. Indien bij het inspectie instrument de frequentie niet versteld kan worden dan gebruiken we de vaste meet frequentie van 38kHz.

Onafhankelijk van welk type condenspot het is, zal de inspectie altijd aan de “afvoerzijde” van de condenspot plaats moeten vinden, omdat daar de meeste turbulentie is wanneer de condenspot zijn cycli maakt om het condensaat af te voeren.

Nadat er contact is gemaakt met de condenspot, passen we de gevoeligheid aan totdat het geluid van de condenspot goed is te horen.
Tijdens het inspecteren, is het belangrijk om hiervoor de tijd te nemen. Maak contact met de “afvoerzijde” en wacht op de cyclus van de condenspot. Als de temperaturen zijn gecontroleerd, en de condenspot heeft na ongeveer 1 minuut nog steeds zijn cyclus niet gemaakt, ga dan naar de volgende condenspot. Het is erg lastig om te zeggen wanneer een condenspot zijn cyclus maakt als dit nog niet binnen 1 minuut is gebeurd. Maar als de temperatuur klopt, dan is er geen indicatie dat deze verstopt zit.

Rapporteren van de resultaten

Het is erg belangrijk om de bevindingen te documenteren. Niet alleen moet de conditie van de condenspot zoals lek, kapot of goed worden gedocumenteerd, maar ook de verliezen bij een defecte of lekkende condenspot. Om een “Stoom verlies” rapport te maken in de Ultratrend DMS software van UE Systems, moet de inspecteur het volgende weten: Type condenspot, Diameter venturi, Ingaande en uitgaande temperatuur, Leiding diameter de werking van de condenspot en de kosten om 1 ton (1000 Kg) stoom te produceren.

Watch article video icon.arrow--dark Meer zien icon.arrow--dark

Geschreven door

UE Systems Europe

UE Systems, producent van de befaamde Ultraprobe instrumenten, produceert portable en on-line ultrasoon meters voor lekkage metingen, mechanische analyse en electrische inspectie. Onze producten worden gebruik bij energie conservering, preventief... Lees meer