4 tips om de levensduur van uw stoomketel te verlengen

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: 4 tips om de levensduur van uw stoomketel te verlengen

Stoomgeneratoren zijn machines met een lange levensduur, maar het gebrek aan onderhoud kan dit beperken. Daarnaast kunnen de gevolgen ervan hoge kosten met zich meebrengen. Let op, dit geldt niet alleen voor één merk stoomketel maar voor alle stoomketels en -generatoren. Door het toepassen van deze 4 tips kunt u de levensduur van uw stoomketel verlengen en kosten besparen. Het uitvoeren van onderhoud is niet alleen belangrijk voor de levensduur van een stoomketel maar ook om de veiligheid ervan te kunnen garanderen.

1. Wettelijke keuringen
Allereerst bent u verplicht om uw stoomketel periodiek te laten keuren. Zo dient u de periodieke inspectie PED (druk gerelateerde keuring) om het jaar uit te laten uitvoeren. De frequentie van de SCIOS (brander gerelateerde keuring) is afhankelijk van het vermogen van de stookinstallatie. Certuss stoomketels hoeven bijvoorbeeld maar één keer in de 4 jaar worden gekeurd. Tijdens deze keuringen wordt vastgesteld of uw stoominstallatie naar behoren werkt en of er afwijkingen zijn die verholpen moeten worden door reparatie of onderhoud.

Voor elektrische stoomketels geldt de SCIOS niet aangezien deze geen brander hebben. Verder dient de PED bij elektrische stoomketels de eerste keer na 4 jaar te worden uitgevoerd en daarna elke 6 jaar.

2. Jaarlijks onderhoud
Wij adviseren onze klanten om ten minste éénmaal per jaar een groot onderhoud uit te laten voeren. Tijdens het groot onderhoud controleren wij de stoomketel op werking, status en wordt waar nodig gereinigd. Ook de bijbehorende componenten (voedingswatertank, ontharder, condenspomp, etc.) worden nagezien.

3. Spuien
Het voedingswater van een stoomketel bevat een bepaalde hoeveelheid opgeloste stoffen (bijvoorbeeld zouten of kiezelzuur) en niet-opgeloste componenten (zwevende deeltjes). Deze verdampen niet en blijven achter in het ketelwater. Omdat er steeds voedingswater wordt toegevoegd neemt de concentratie van deze niet verdampende componenten toe. Om corrosie, lekkage en afzettingen te voorkomen dient regelmatig een bepaalde hoeveelheid ketelwater te worden afgevoerd. Dit proces heet spuien.

4. Dagelijks onderhoud
We kunnen niet vaak genoeg het belang van dagelijks onderhoud benadrukken. Afwijkingen in bepaalde waarden kunnen grote gevolgen hebben voor uw stoominstallatie. Een relatief klein gevolg is wanneer het rendement van uw stoomketel verlaagt waardoor uw kosten stijgen. Een groter gevolg is wanneer er onderdelen kapot gaan door corrosie en kalkafzettingen. Kosten die zijn te voorkomen. Enkele makkelijke dagelijkse controles leest u hier.

Met enkele simpele stappen kunt u uw voedingswater stabiliseren waardoor uw stoomsysteem veilig en optimaal blijft functioneren. Het dagelijks meten van de pH-waarden en de hardheid van uw voedingswater is nodig. Daarnaast moet u de hoeveelheid van het zuurstofbindend middel ook dagelijks meten. Het is van belang de vastgestelde waarden te documenteren. Hierdoor kunt u gemakkelijk afwijkingen en/of patronen over een langere tijdsperiode vaststellen. Tot slot moeten de waarden worden vergeleken en gecontroleerd. Neem contact op met uw leverancier wanneer de gemeten waarden afwijken.

Meer informatie over onderhoud vindt u in ons onderhoud e-book. Neem voor een gratis onderhoud e-book, met kant en klaar controle formulier, contact met op met Scharff Techniek.

Geschreven door

Scharff Techniek BV

Scharff Techniek is specialist op het gebied van stoom. Wij leveren en installeren: * Elektrische Stoomketels * Gasgestookte Stoomketels en Stoomgeneratoren * Thermische Olieketels * Toepassingen voor Clean Steam *... Lees meer