De nieuwe N2 NitroDry stikstofdroger van Parker Hannifin

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: De nieuwe N2 NitroDry stikstofdroger van Parker Hannifin

Parker Hannifin heeft de N2 NitroDry ontwikkeld, een nieuwe persluchtdroger die ideaal is voor het gebruik in smeeroliesystemen die zowel biologisch afbreekbare als minerale oliën gebruiken.

Hoge temperaturen, water en zuurstof verslechteren de olie aanzienlijk en daarmee de prestaties van de smeersystemen, hydraulische toepassingen en tandwielkasten. Door de verhoogde water en zuurstofconcentratie wordt er een oxidatieproces op gang gebracht worden met corrosie, slib en “varnish” tot gevolg. Door het gebruik van extreem hoge concentratie stikstofgas verwijdert de N2 NitroDry de vrije en opgeloste waterdelen en de zuurstof in de olie. Het verwijderen van water en zuurstof uit de olie door de stikstof droger zal onderhoudstijd en stilstand drastisch beperken en zal de betrouwbaarheid van het systeem laten toenemen.

“Parker ’s N2 NitroDry oplossing is eenvoudig te integreren in verschillende applicaties en het voorkomt verontreiniging en het verbetert de prestaties, ” aldus Marc van Deth, Business Development Manager van het Parker Energy Team. ”We hebben nauw samengewerkt met onze klanten om een droger te creëren die aansluit bij de behoeften van scheepvaart, offshore en de energiemarkt. Deze droger genereert minimale warmte in de olie en heeft een zeer laag geïnstalleerd vermogen. Tevens is de capaciteit eenvoudig te vergroten.

Hoe werkt het? De N2 NitroDry verwijdert oliedampen, ozon, zuurstof en waterdamp uit perslucht en zet deze lucht om in een hoge concentratie stikstof. De stikstof wordt geïnjecteerd en onttrekt water en zuurstof aan de olie. Afhankelijk van de toepassing zal de olie vervolgens terugvloeien naar de tank of een tweede droogproces ondergaan om een nog lager watergehalte te bereiken.

”Parker heeft deze veelzijdige droger ontworpen zowel als een vaste en een mobiele unit. Daarbij zijn er verschillende sensor en monitoring opties”, zegt Marc van Deth. “Dankzij het compacte formaat en de efficiëntie van het systeem is dit een enorm krachtige tool voor bedrijven die onderhoudstijd en -kosten willen verlagen.

De N2 NitroDry verbruikt 1.6 kVA nominaal vermogen, genereert minimale warmte («500 Watt) en heeft een ingangsspanning van 380-690V (50-60 Hz). Het systeem biedt een flow van 2 x 4 liter/min met 95% zuivere stikstof. Het aantal draaiende en bewegende onderdelen in de droger is geminimaliseerd waardoor er weinig onderhoud nodig is. De droger kan uitgevoerd worden met en zonder pomp en is beschikbaar in een mobiele variant. Ook kan de N2 NitroDry worden uitgerust met een olie vochtsensor, olie conditie sensor en deeltjesteller. Andere opties zijn op aanvraag beschikbaar.

Geschreven door

Parker Hannifin B.V.

Parker Hannifin is wereldwijd marktleider in de ontwikkeling, productie en verkoop van technologieën, systemen en componenten op het gebied van aandrijving, besturing en procesbeheersing. Parker levert producten in negen technologiën:... Lees meer