HeliCoil voor schroefdraadreparatie en -versterking

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
124 bekeken Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: HeliCoil voor schroefdraadreparatie en -versterking

Waarom HeliCoil?
Dankzij het gebruik van HeliCoil ontstaat er een gelijkmatige spankrachtverdeling op de schroefdraad van het werkstuk. Die gelijkmatige belasting- en spanningsverdeling wordt veroorzaakt door de kantelwerking van de HeliCoil Plus-insert. Hierdoor worden meer draadgangen belast en dat resulteert in een betere krachtoverbrenging. Met HeliCoil wordt de boutkracht over alle aanliggende draadgangen verdeeld, waardoor de schroefdraad met meer dan 40% wordt versterkt.

Oorsprong
De HeliCoil draadinserts vinden hun oorsprong in 1938 voor het versterken van schroefverbindingen in de voornamelijk uit gietijzer gefabriceerde stermotoren van vliegtuigen werd deze draadinsert ontwikkeld.
Volkswagen was met de Kever een klant van het eerste uur. De HeliCoil werd op diverse plekken in het motorblok gebruikt om de schroefdraad te versterken, bv.bij versleten schroefdraad van de bougies.

Uiterst actueel
Met de tendens naar lichter bouwen met materialen als (vezelversterkte) kunststoffen, aluminium, magnesium en diverse legeringen is er juist nu een belangrijke rol weggelegd voor HeliCoil. Deze roestvaststalen draadinserts zijn uitstekend te gebruiken om schroefdraden te versterken en slijtvast te maken. Dit geldt voor zowel machinebouw als de auto- en luchtvaartindustrie. Zo is er geen modern vliegtuig waarin de HeliCoil niet wordt gebruikt. Dat kan in de motoren, interieurdelen of het onderstel zijn.

Omdat de kwaliteit zo hoogwaardig is, worden HeliCoil inserts toegepast in de medische industrie, in bijvoorbeeld dialysepompen en röntgenapparatuur. Maar ze worden ook gebruikt in de aluminiumbehuizingen van bijvoorbeeld versnellingsbakken, mobiele telefoons en verlichtingsarmaturen.

HeliCoil Plus
De HeliCoil Plus Free running is herkenbaar aan de groene coating en is een doorontwikkeling van de eerste HeliCoil, met als groot voordeel dat hij veel sneller en eenvoudiger te monteren is. De draadinserts zijn ook verkrijgbaar in Screw-Lock-uitvoering. Bij dit type zijn één of meer gangen tot een veelhoek gevormd, die voor borging van de in te schroeven bout zorgt. Om vergissingen tijdens het gebruik te voorkomen is de Screw-Lock-uitvoering voorzien van een paarse coating.

HeliCoil inserts worden los geleverd, maar ook op band, voor serieproductie. Ze worden dan gemonteerd met door accu of pneumatisch aangedreven gereedschappen.

Voordelen van HeliCoil:
•Slijtvaste, sterke schroefdraad
•Bestand tegen corrosie en thermische invloeden
•Gelijkmatige kracht- en spanningsverdeling
•Sterke schroefdraadverbinding, zelfs in zachte materialen als kunststof en aluminium
•Probleemloze montage
•Geschikt voor schroefdraadreparatie
•Geschikt voor schroefdraadversterking
•DIN8140A en DIN8140B

Een HeliCoil is zeer zwaar belastbaar en ongevoelig voor slijtage, corrosie en hoge temperaturen.

Voor de luchtvaartindustrie is HeliCoil® leverbaar volgens LN9039- en LN9499-certificering, en voor de defensie-industrie volgens MS21209-certificering.

Watch article videoicon.arrow--dark Meer zienicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:HeliCoil voor schroefdraadreparatie en -versterking

VIBA BV

VIBA, innovatieve verbindingstechnologie voor de industrie. VIBA is een leidende, innovatieve technische handelsonderneming. Dit bereiken we door een breed en diep assortiment producten én grote kennis van applicaties aan te... Lees meer