Klaar voor 2023: 5 tips voor preventief onderhoud

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
56 bekeken 19 december 2022
Article image of: Klaar voor 2023: 5 tips voor preventief onderhoud

Preventief onderhoud helpt bij het verlengen van de levensduur van ­industriële elektronica. Het ­vermindert de kans op storingen, verkort eventuele downtime en ­vergroot de efficiëntie van machines en productielijnen.

Tekst: UNIS Group | Fotografie: UNIS Group

Dat elektronica niet het eeuwige leven heeft is geen wereldnieuws. Maar wat misschien wel nieuws is, is dat preventief onderhoud kan helpen de levensduur van elektronische componenten te verlengen. Met de vijf tips van UNIS Group kunnen bedrijven alvast een voorschot nemen op hun goede voornemens voor 2023 op dit vlak.

1. Inventariseer de elektronica

Welke elektronica is er eigenlijk allemaal geïnstalleerd? En hoe essentieel zijn die modules voor de productie? Inzicht voorkomt nare verrassingen. Inventarisatie van de aanwezige elektronica biedt zekerheid. Wie precies weet welke elektronica er is, kan (laten) checken welke modules mogelijk een risico vormen.

2. Breng risico’s in kaart

Verouderde elektronica vormen namelijk één van de grootste risico’s op downtime. In veel productiebedrijven draaien machines van 10, 15 tot wel 20 jaar oud. Bij oudere productielijnen zijn onderdelen niet altijd leverbaar, of alleen verkrijgbaar in het buitenland met een lange levertijd. Een overzicht van deze risico’s geeft inzicht in de gevolgen en de duur van stilstand door storing of kapotte onderdelen. Met kennis van kritieke onderdelen kunnen bedrijven hun magazijn efficiënt bevoorraden met reserveonderdelen. Kortom: kennis van de risico’s kan enorm schelen in de downtime. Stilstand kan teruggebracht worden van een paar weken of zelfs maanden per jaar tot slechts een paar uur.

3. Krijg inzicht met een onderhoudsplan

Inzicht in de systemen voorkomt verrassingen, verkleint de risico’s én geeft houvast voor het maken van een onderhoudsplan- en schema. Zo’n plan maakt duidelijk wanneer welke (tijdgevoelige) onderdelen preventief vervangen moeten worden. Ook is het eenvoudiger om onderbouwde keuzes te maken over toekomstige reparaties, revisie, inkoop en migratie van geïnstalleerde elektronica. Een onderhoudsplan kan worden uitgebreid met tekeningen van de apparatuur, de historie van het onderhoud per onderdeel en procedures. Door deze documenten up-to-date te houden, wordt de duur van de downtime verkort als de machine onverwacht stil komt te staan. Dankzij de documentatie kunnen de (ingehuurde) monteurs namelijk direct aan de slag met de juiste informatie om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

4. Eenvoudige onderhoudsklussen zelf oppakken

n industriële omgevingen is sprake van stof, vettigheid en in veel gevallen ook warmte. Deze drie elementen verstoren de optimale werking van elektronische modules. Daarom is het van belang om licht onderhoud regelmatig zelf uit te voeren. Denk hierbij aan:
• Schoonhouden van de werkomgeving. Minder vuil in de omgeving betekent minder kans op vuil in de machine of productielijn.
• Filters vervangen. Deze raken verstopt met vet en stof, waardoor zij de lucht niet goed kunnen filteren of doorlaten.
• Relais controleren. Is er sprake van oxidatie? Dan is het nodig om deze alvast te vervangen, zodat de relais niet onverwacht uitvallen.
• Ventilatoren en roosters reinigen. Wanneer deze vervuild of verstopt raken, wordt de module of het apparaat niet goed gekoeld.
• Batterijen tijdig vervangen. Veel back-up systemen werken op batterijen. Met lege batterijen kan het systeem zijn werk niet goed doen en is er geen back-up om op terug te vallen bij uitval. Het regelmatig maken van software back-ups is verstandig om mogelijke stilstand te verkorten. Mocht de software van een machine worden gewist door uitval, stilstand of reparatie, dan kan een back-up worden teruggezet. Dat is de snelste manier om de productie weer op te starten.

5. Creëer voorspelbaarheid

Een seintje dat er storing aankomt: dat zou ideaal zijn. Helaas werkt het zo niet. Er zijn echter wel indicatoren die zouden kunnen wijzen op een naderende storing, zoals haperingen, fouten in de netwerkcommunicatie, temperatuurwisselingen of pieken/dalen in de spanningen. Door hier alert op te zijn, kan op voorhand downtime worden voorkomen. Fouten in de netwerkcommunicatie worden opgespoord met een Profinet of Profibus-analyse. Een foutje in zo’n netwerk kan honderden tot duizenden apparaten tegelijk stilzetten. De informatie uit zo’n analyse geeft de kwaliteit van het netwerk weer, wat inzicht geeft in de zwakke schakels, die vervolgens aangepakt of vervangen kunnen worden.

________________________________________________

UNIS Group

UNIS Group is een full-service bedrijf op het gebied van industriële elektronica dat zich met name richt op kostenbesparing, de continuïteit van industriële productieprocessen, het voorkomen van storingen en het verlengen van de levensduur van bestaande elektronische modules.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark