Mavospec base: de lichtspectrummeter voor de praktijk

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Mavospec base: de lichtspectrummeter voor de praktijk

Door de opmars van LED zijn de mogelijkheden met verlichting toegenomen. Kan de kwaliteit van deze verlichting worden gemeten? Uiteraard is er de meting van het aantal lux. Gezien de soms smalle bandbreedte van LED verlichting is niet elke luxmeter hiervoor geschikt. Met de luxmeters van GOSSEN biedt KWx dé oplossing voor een betrouwbare meting van verlichtingssterkte.

De verlichtingssterkte is echter vaak geen afdoende kwaliteitsmeting van LED en ook TL. De kleurbeleving en kleurweergave zijn een belangrijk aspect van deze verlichtingsbronnen. Voor het meten van kleurweergave is instrument benodigd welke het lichtspectrum meet.

Nieuw in het assortiment van meetspecialist KWx is de Mavospec base van Gossen. Deze compacte spectrometer is ontworpen voor dagelijkse metingen aan moderne lichtbronnen zoals LED en OLED. Het instrument voorziet in alle karakteristieke metingen zoals verlichtingssterkte, kleurtemperatuur, kleurweergave index en kleur coördinaten volgens verschillende CEI standaarden.
De meetresultaten worden overzichtelijk getoond voor zowel lichtexperts als minder ervaren technici. Met dit eenvoudig te bedienen instrument kan de kwaliteit van verlichting en ook van lichtplannen worden gecontroleerd.

Het instrument kent veel toepassingsgebieden zoals de ontwikkeling en fabricage van armaturen, lichtadvies, medische technologie en winkelverlichting. Een van de metingen is de kleurweergave index Ra in 15 standaard kleuren. Hiermee kan gecontroleerd worden of de gewenste kleuren zich in het spectrum bevinden. Zo zal op de groenteafdeling het ontbreken van de kleur groen de verkoop niet stimuleren, terwijl de slager hier wellicht minder last van heeft.

De metingen van de Mavospec base kunnen worden opgeslagen in het interne geheugen en later bijvoorbeeld in Excel, via meegeleverde templates, worden omgezet in een rapport.

Geschreven door

KWx B.V.

KWx is specialist op het gebied van vermogenselektronica, explosieveilig installatiemateriaal en elektrotechnische meetinstrumenten. De laatste groep is opgesplitst in de onderdelen elektrotechnische meetinstrumenten, Niet Destructief Testen én een merk-onafhankelijke kalibratie... Lees meer