Onderhoud 100% voorspelbaar door centraal fieldlab Campione

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023

Het OPZuid programma kent een bedrag van bijna € 6 miljoen (totale investering € 12 miljoen) toe aan het Smart Industries project Campione. Dat is gericht op het 100% voorspelbaar maken van onderhoud binnen de chemie- en procesindustrie, via slimme technieken op het gebied van Condition Monitoring en big data.

Campione realiseert een centraal fieldlab in Midden Brabant; de beoogde locatie is de Aerospace en Maintenance Campus Gilze-Rijen. De gemeentes Tilburg en Rijen zijn medefinancier. Het fieldlab biedt straks aan tientallen mensen werk.

Met het Fieldlab ontstaat een unieke faciliteit voor bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen waarmee in een veilige en makkelijk toegankelijke omgeving geëxperimenteerd kan worden met de nieuwste technieken, waar de laatste innovaties op het gebied van Condition Monitoring en big data kunnen worden gedemonstreerd en personeel opgeleid en getraind kan worden. Vanwege redenen als veiligheidsrisico’s, verouderde infra, conservatisme, organisatorische belemmeringen en financiering komt CBM in de procesindustrie soms moeizaam van de grond. Campione gaat daar verandering in brengen.

Het Fieldlab wordt daarom aangesloten op de verschillende Living Labs bij de deelnemende chemieconcerns/procesindustrie. Daarbij is Condition Based Maintenance een hoofdthema, maar wordt via betrokken onderwijsinstellingen en het Human Factor DAFlab van Tilburg University eveneens direct aandacht geschonken aan de menselijke aspecten. ‘’Het fieldlab helpt bedrijven om real-time informatie te verzamelen en te analyseren over de staat van hun installaties om onderhoud ‘just-in-time’ te kunnen uitvoeren. Door 100% voorspelbaar onderhoud zullen onderhoudskosten in de chemiesector fors worden verlaagd en zal de output van fabrieken toenemen’’, aldus Lex Besselink, directeur WCM.

Het Campione consortium is in beginsel gevormd door het Dutch Institute World Class Maintenance in samenwerking met Midpoint Brabant. Het consortium kent een interessante mix aan projectdeelnemers waaronder onderwijs – en kennisinstellingen evenals (middel)grote industriële (engineers-)bedrijven. Oliveira is een van deze deelnemers.

Naar verwachting opent Minister Kamp in het najaar de eerste onderdelen van het Fieldlab.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark