Primeur met handsfree lassen

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Primeur met handsfree lassen

Met het gebruik van een volautomatische, orbitale lasmachine heeft Mourik Services een primeur. Mourik zette het apparaat in voor het lassen van reformerpijpen in een gasinstallatie. Het is de eerste keer dat er in de Nederlandse petrochemische industrie in situ gebruik wordt gemaakt van een volautomatische lasmachine.

Doorlooptijd verkorten
Tijdens de turnaround bij Air Liquide in Bergen op Zoom kreeg Mourik de mogelijkheid om de onconventionele manier van lassen in de praktijk te brengen. Nadat Mourik de ‘cold collector’ van de gasinstallatie had vervangen moesten de meer dan honderd reformerpijpen op de cold collector worden gelast. Mourik gebruikte hier de autonome lasmachine voor. Onder het toeziend oog van een gespecialiseerde operator last het apparaat met bijzondere nauwkeurigheid, waarmee de kans op lasfouten nagenoeg verdwijnt. Daarnaast kan de constante snelheid van het apparaat een kortere doorlooptijd realiseren met als resultaat een kortere downtime van de installatie.

Kennis in huis
Voor het lassen met de lasmachine is specialistische kennis nodig. Lassers van Mourik zijn uitvoerig getraind tot gecertificeerde operators van de machine. Bovendien heeft Mourik Services de Las Methode Kwalificatie (LMK) voor het lassen met deze lasmachine behaald. Na de geslaagde turnaround bij Air Liquide gaat Mourik de lasmethode ook bij andere asset owners toepassen.

Geschreven door

Mourik Industry

Mechanisch, cleaning, civiel en catalyst-werk, maar ook maatwerk processystemen en onderhoud: Mourik is uw multidisciplinaire aannemer in de industrie. Al meer dan 50 jaar werken we wereldwijd onder andere aan... Lees meer