Transportschroeven doorstaan duurproef bij Veolia Polymers

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Transportschroeven doorstaan duurproef bij Veolia Polymers

Veolia Polymers in Vroomshoop onderwerpt de transportschroeven van Van Beek al ruim twee decennia aan de ultieme duurproef. De schroeven draaien dag en nacht door om kunststof maalgoed te transporteren en homogeniseren. Onlangs heeft Van Beek tientallen eigen schroeven in de fabriek gereviseerd.

”Wij kiezen nog steeds voor Van Beek vanwege de hoge kwaliteit en de klantgerichte oplossingen”, zegt hoofd technische dienst bij het bedrijf Thomas Boerrigter. ”Alle vijzelsystemen bij Veolia Polymers worden al jaren naar tevredenheid geleverd door Van Beek.”

Al jaren boekhoudkundig afgeschreven
De schroeven die Van Beek heeft vervangen waren allang afgeschreven. ”We hebben de vervangingsinterval zo lang mogelijk gemaakt en dus draaiden ze nog lang na de afschrijving door. Maar na vijftien jaar aan een stuk door trouwe dienst waren ze toch preventief aan vervanging toe”, legt sales engineer bij Van Beek Peter Verhoeven uit.

Verbeteringen
De nieuwe schroeftransporteurs hebben een aantal interessante verbeteringen ten opzichte van de schroeven die Van Beek meer dan een decennium geleden installeerde. ”De laatste jaren zijn we nóg meer de slijtvaste richting opgegaan. Enkele kritische onderdelen zijn verbeterd waardoor de schroeftransporteurs nog langer meegaan”, legt Verhoeven uit.

Minder werk door snijmessen in stortbak
Ook het innemen van stortgoed gaat met deze schroeven gemakkelijker. ”De nieuwe schroeftransporteurs hebben een stortbak met snijmessen. De heftruckchauffeur laat een bigbag in de stortbak zakken en kan meteen de lege bigbag wegnemen om de volgende te halen. De bigbag drukt zichzelf door zijn gewicht op de snijmessen en gaat zo vanzelf open. De heftruckchauffeur hoeft er dus niet meer uit om de zak open te snijden. Dat werkt veiliger.”

Talloze toepassingen in één fabriek
De schroeftransporteurs worden onder meer ingezet voor het homogeniseren en transporteren van kunststof maalgoed. De fabriek maakt hier hoogwaardige kunststofkorrels van voor spuitgieterijen. De schroeftransporteurs transporteren het maalgoed naar enorme mengsilo’s met een schroef in het midden om het maalgoed te homogeniseren. Vanaf de mengsilo brengt een andere schroeftransporteur de korrels weer over naar een doseerunit boven een extruder.

’Zeer positief en klantgericht’
”Wij hebben de samenwerking met Van Beek ook nu weer als zeer positief en klantgericht ervaren”, zegt Boerrigter. ”Van Beek is echt een betrouwbare partner waarmee het prettig samenwerken is.”

Aanvankelijk richtte het bedrijf zich vooral op het vervaardigen van allerlei materialen uit gerecycled plastic. Zo maakte het kunststof palen, kleerhangers en bloempotjes. Tegenwoordig ligt de focus meer op het verwerken van plastic afval tot hoogwaardige kunststof korrels in bepaalde kleuren en samenstellingen voor spuitgieterijen.

Geschreven door

Van Beek schroeftransport

Van Beek uit Drunen is de specialist op het gebied van hoogwaardige roestvaststalen schroeftransportsystemen en levert deze wereldwijd met name aan de chemische-, farmaceutische-, milieu- en voedingsmiddelenindustrie. Door de wisselwerking... Lees meer