AI voor iedereen

icon.highlightedarticle.dark Automatisering
27 juni 2024
AI voor iedereen
AI voor iedereen | Foto: IFS Ultimo

Kunstmatige intelligentie (AI) zal Enterprise Asset Management (EAM) transformeren. In dit artikel analyseert Harmjan Derksen, Chief Product Officer (CPO) bij IFS Ultimo, hoe AI de productiviteit van werknemers gaat verbeteren en assets optimaal laat presteren.

AI, in haar vele verschijningsvormen, heeft een revolutionaire impact in verschillende industrieën en toepassingen.

Sensorgebaseerde AI productielijnsystemen

In industriële omgevingen stelt sensorgebaseerde AI productielijnsystemen in staat om van data te leren om zo voorspellingen te doen en beslissingen voor procesoptimalisatie te nemen. Inmiddels kan AI ook visuele informatie uit afbeeldingen of video’s analyseren en interpreteren, waardoor belangrijke nieuwe stappen mogelijk worden op gebieden als autonome voertuigen op de werkvloer.

En dan is er nog generatieve AI met natuurlijke taalverwerking waarmee computers menselijke taal kunnen begrijpen, interpreteren en creëren, wat de manier waarop we met software omgaan radicaal zal verbeteren.

Kortom, over de gehele linie heeft AI een enorme impact op industriële activiteiten.

Verbeterd asset management

Asset management is niet uitgezonderd van deze transformatie. Met name op het gebied van EAM zal AI een enorme impact hebben. De afgelopen jaren hebben EAM-systemen bewezen dat ze een populaire manier zijn om materiële “dingen” zoals gebouwen, fabrieken, machines en voertuigen te beheren en onderhouden.

Dergelijke platforms worden steeds vaker ingezet door organisaties binnen sectoren als chemie, levensmiddelenindustrie en logistiek ter verbetering van:

  • De betrouwbaarheid
  • Stroomlijning van activiteiten
  • Ter waarborging van de strengste gezondheids- en veiligheidsniveaus

Meer in het bijzonder kan EAM een uitgebreid overzicht geven van de productiviteit en kosten van assets en uptime-optimalisatie mogelijk maken door middel van perfect gecoördineerd onderhoudsmanagement.

Maar technologie ontwikkelt zich snel. Nu kan het integreren van AI in EAM-platforms de mogelijkheden drastisch verbeteren, met een hogere productiviteit van medewerkers en het verder maximaliseren van de prestaties van assets als resultaat, waarbij alle relevante gegevensbescherming aanwezig is.

Door gebruik te maken van AI zullen toekomstige EAM-toolsets intuïtiever, toegankelijker en voorspellend worden en zo leiden tot een ongekende efficiëntie en effectiviteit in assetmanagementpraktijken. Dat is absoluut het fascinerende potentieel ervan, maar om dat te bereiken moeten er eerst nog wel wat hobbels worden genomen.

Benieuwd hoe wij AI verder concreet gaan inzetten in onze software? Lees dan kosteloos het gehele artikel via de button ‘Download artikel’

Download artikel icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark