Introductiecursus ’Defensie voor Ingenieurs’

icon.highlightedarticle.dark Opleiding en advies
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Introductiecursus ’Defensie voor Ingenieurs’

Ingenieurs worden niet opgeleid in defensietechnologie. Alleen de NLDA heeft daarop gerichte officiersopleidingen en sinds kort een technische masteropleiding. Alle overige ingenieurs die in de defensiesector willen werken, moeten zich zelfstandig inwerken in de bijzondere aspecten en het complexe netwerk. Denk daarbij aan politieke controle, geheimhouding en ethische dilemma’s. Voor wie er de weg niet kent: een moeizame en vaak langdurige klus.

In enkele dagen een totaaloverzicht en netwerk
KIVI Defensie & Veiligheid organiseert een cursus om ingenieurs snel wegwijs te maken in de bijzondere aspecten van defensietechnologie en het werken in de sector. De cursus is verdeeld over verschillende dagen die verspreid binnen een maand worden georganiseerd in onder andere het KIVI gebouw in Den Haag, de Kromhout kazerne in Utrecht en bij Thales Nederland in Hengelo. De onderwerpen variëren van defensietechnologie, de inrichting van betrokken organisaties en politieke controle tot de aankoop van materieel, innovatie en logistieke aspecten. Tevens komt Defensie in relatie tot de industrie, Europa en de wereld aan bod. De cursus beperkt zich tot slot niet tot objectieve feiten en regels, maar behandelt tevens de voor defensie zo belangrijke onderwerpen als veiligheid en ethiek. Tevens komen verschillen van inzicht binnen de sector aan de orde. Daarbij is ruimte voor debat en discussie.

Programma
Het programma is nog in ontwikkeling.

Deelnemende organisaties en docenten
De cursus wordt mede mogelijk gemaakt door de Defensie Materieel Organisatie (DMO), TNO en Thales Nederland. De sprekers zijn actief bij diverse onderdelen van het Ministerie van Defensie en bij kennisinstituten, bedrijven en andere organisaties in de defensiesector.

Geschreven door

KIVI Defensie&Veiligheid

De afdeling Defensie en Veiligheid van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) is voor iedereen die betrokken is bij de toepassing van technologie voor defensie en nationale veiligheid. De afdeling... Lees meer