Nieuw ES05 ventiel Aventics: uniek door eenvoud

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Nieuw ES05 ventiel Aventics: uniek door eenvoud
Article image of: Nieuw ES05 ventiel Aventics: uniek door eenvoud
Article image of: Nieuw ES05 ventiel Aventics: uniek door eenvoud
Article image of: Nieuw ES05 ventiel Aventics: uniek door eenvoud

ES05, voluit de Essential Valve System serie, is een nieuw ontworpen ventieleiland van Aventics. Het is een slimme, kostenefficiënte en gebruiksvriendelijke oplossing voor toepassingen met standaardeisen in de industriële automatisering. Het systeem is zeer compact en door zijn eenvoud snel in elkaar te zetten. Het aantal onderdelen is geminimaliseerd en daardoor wordt het risico op machinestoringen sterk verminderd. Flexibiliteit is gegarandeerd omdat configuratie op ieder moment mogelijk is. Dankzij de eenvoudige constructie zijn fouten in de assemblage ook nagenoeg onmogelijk.

‘‘Onze klanten vroegen naar een simpel, flexibel en efficient standaard ventiel, met minder onderdelen en tevens aan te passen naar hun eigen wensen“ vertelt Paul Cleaver, CEO van Aventics. Met de ES05 serie biedt Aventics een oplossing voor machinefabrikanten, systeembouwers en distributeurs van Aventics gericht op maximale eenvoud in gebruik. Eind april 2016 lanceerde Aventics de ES05 tijdens de Hannover Messe in Duitsland. De serie is vanaf nu ook verkrijgbaar in de Benelux.

Modulair systeem
Er is gekozen voor een modulair systeem. Alle onderdelen zijn uniek, alle koppelingen zijn van hetzelfde type en het geheel is met slechts één schroevendraaier in elkaar te zetten. Elke gewenste oplossing is in de online configurator van Aventics (onderdeel van de Engineering Tools) samen te stellen en te bestellen via via de e-shop. Bestellingen worden als gebruiksklaar systeem geleverd of als montagekit. Paul Cleaver: ‘‘Een ventiel samenstellen ging nog nooit zo snel en gemakkelijk.“

De serie bevat ook de ’Essential Test Box’. Met deze testbox kunnen alle functies en de lekdichtheid van het ventielsysteem worden getest, nog voordat het gemonteerd wordt. Dit is vooral handig voor grootverbruikers en distributeurs die regelmatig ventieleilanden samenstellen. De testbox kan ook gebruikt worden voor het testen van andere ventielen.

Het ventiel is gemaakt van een hoge kwaliteit polymeer en daardoor bijzonder stabiel en compact. Gebruikers monteren de basis- en eindplaten en kunnen het systeem in paren van twee uitbreiden tot twaalf enkele of bi-stabiele ventielen.

De ventielen kunnen worden bediend met:
– een directe CI-stekker (ISO 15217);
– een sub-D verbinding (25 pins);
– een AES module van Aventics;
– een IO-Link interface.

De AES module ondersteunt alle algemene Fieldbus- en Ethernet-protocollen. Indien nodig kunnen de voorstuurventielen later nog aangepast worden om gecombineerde aansturingen te realiseren.

De schakeltijd van minder dan 35 milliseconden voor alle ventielfuncties, garandeert een hoog dynamische functie voor korte cycli.

Met de individuele aansluitingen voldoet de ES05 aan beschermingsklasse IP65. Het ventiel kan decentraal worden geïnstalleerd, zelfs in een omgeving met spatwater. Alle andere aansluitingen hebben een beschermingsklasse IP50.

Geschreven door

Aventics

AVENTICS (voorheen Rexroth Pneumatics) is wereldwijd actief als fabrikant van pneumatische componenten en systemen. Bovendien biedt AVENTICS speciale aandrijvings- en besturingssystemen voor schepen, industriële voertuigen en tandkettingen voor aandrijvingen en... Lees meer

We gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies om ons verkeer te analyseren. Wij delen ook informatie over je gebruik van onze site met onze sociale media, reclame- en analysepartners.

Lees meer