Nieuw! Pilz Veiligheidsschakelmat

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Nieuw!  Pilz Veiligheidsschakelmat

De wereldprimeur PSENmat is een veiligheidsschakelmat met geïntegreerde schakelaarfunctionaliteit. Hierdoor is de veiligheidsschakelmat niet alleen geschikt voor de ruimtebewaking. PSENmat is bovendien uitgerust met een bedieningsfunctie, die vooraf vrij in te stellen acties activeert. Dit wordt mogelijk gemaakt door een geïntegreerde virtuele schakelaar.

Met de veiligheidsschakelmat PSENmat krijgt men een drukgevoelige veiligheidsvoorziening voor de bescherming van de bediener volgens EN ISO 13856-1. De mat herkent wanneer personen op hem staan, registreert hun positie betrouwbaar en stuurt de positiegegevens door naar de veilige besturing. Wanneer personen de gevarenzone betreden, vertraagt of stopt PSENmat de machine (toegangsbeveiliging). Zolang de personen zich in het beveiligingsveld bevinden, voorkomt de veiligheidsschakelmat ook een ongewenste herstart van de machine (beveiliging achter de veiligheidsafscherming). De reactietijd bedraagt hier slechts ≤ 25 milliseconden.

Veilige bewaking en nieuwe bedieningsconcepten
De veiligheidsschakelmat PSENmat beschikt bovendien over plaatsdetectie en maakt nieuwe machinebedieningsconcepten mogelijk. Zo kan de bediener via zelf definieerbare delen van de mat de geïntegreerde schakelaarfunctionaliteit gebruiken en handsfree werken. Met PSENmat creëert een obstakelvrij werkgebied en vermindert de kans op ongevallen aanzienlijk.

De toepassingsgebieden van de veiligheidsschakelmat PSENmat zijn op grond van de hoge flexibiliteit van de matten divers: ze beginnen daar waar andere veiligheidsproducten op hun grenzen stuiten. Zo is PSENmat vooral geschikt voor gebruik in onoverzichtelijke toepassingen en toepassingen met veel obstakels – ook bij slecht zicht. Bovendien kunt u de mat gebruiken voor het besturen van bedieningsprocessen van machines en installaties of voor de kwaliteitscontrole.

De geïntegreerde OSSD-uitgangen zorgen voor een hoge flexibiliteit. Ze kunnen aan elke verwerkingseenheid worden gekoppeld. Als men de veiligheidsschakelmat PSENmat in serie schakelt, vermindert het bekabelingswerk aanzienlijk. Men kan desgewenst maar liefst 22 veiligheidsschakelmatten aan elkaar koppelen.

Geschreven door

Pilz Nederland

Pilz is een toonaangevend, innovatief bedrijf in de industriële automatiseringstechniek. Pilz biedt wereldwijd klantgerichte oplossingen voor alle industriële branches. Hiertoe behoren innovatieve producten en een uitgebreid dienstenpakket op het gebied... Lees meer