Robot neemt gevaarlijk werk over bij Van de Velde

icon.highlightedarticle.dark Automatisering
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Robot neemt gevaarlijk werk over bij Van de Velde

Van de Velde pipe inspections & solutions heeft meer dan 20 jaar ervaring in reinigingswerken, camera-inspectie, frees- en renovatietechnieken. Het bedrijf investeert continu in de nieuwste technieken om haar klanten steevast een oplossing op maat te kunnen bieden.

Een mooi voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van de “No Men Entry Cleaning Robot” (NME). Stijn Van de Velde, zaakvoerder, licht toe: “Deze innovatieve robot reinigt veilig én kwalitatief industriële tanks, leidingen, kokers en rioleringen. De industrie was immers al langer vragende partij om de aanwezigheid van mensen in gevaarlijke besloten ruimtes te vervangen door robots.”

Mieke Van de Velde, sales en marketing manager vult aan: “Het vereiste echter een intensieve afstemming met verschillende internationale leveranciers om alle know-how te combineren tot de NME cleaning robot. Bovendien dienden we ook de nodige certificaten te behalen om aan de strenge veiligheidsnormen van onze industriële klanten te voldoen.”

Het bedrijf is terecht fier op de realisatie van de ATEX explosieveilige “No Men Entry Cleaning Robot”. De NME cleaning robots (2 types: kleine vanaf Ø350 en grote vanaf Ø500mm) zijn in testfase en worden binnenkort voor het eerst ingezet, een absolute primeur in de industriële reiniging!

De No Men Risk Cleaning Robot is een hydraulisch gestuurde robot uit roestvrijstaal, bestemd voor het reinigen en inspecteren van besloten ruimtes, waarbij vervuiling, besmetting en explosie een potentieel risico vormen. De robot wordt door middel van een ramp of takel in het mangat gelaten, waardoor de operators op een veilige afstand blijven van de risicozone.

De robot is voorzien van hogedruk reinigingskoppen (200-2500 bar), beschikt over een optimale zuigkracht om sediment te verwijderen en is bovendien uitgerust met ATEX-camera’s en meetapparatuur. De NME cleaning robot staat in verbinding met een HD vacuüm reinigingswagen om het opgezogen materiaal op te vangen. Vanuit de besturingsunit heeft de operator totale controle, een overzicht van de werkzone én wordt de atmosfeer continu gemonitord. Omdat elke situatie anders is, kunnen de robots op maat worden uitgerust met diverse reiniging-, inspectie-, en of freestools.

Mieke Van de Velde: “In de industriële reiniging zal er in de nabije toekomst nog meer gekozen worden voor robots, zodat mensen niet langer onnodig blootgesteld hoeven te worden aan onveilige werkomstandigheden en gevaarlijke (petrochemische) stoffen.”

Naast het reduceren van veiligheids- en gezondheidsrisico’s doet deze robot de productiviteit aanzienlijk verhogen en kunnen shutdowns aanzienlijk verkort worden in tijd. De klassieke manier van tankreiniging is immers uitermate arbeidsintensief en vraagt de inzet van meerdere operators met de nodige risico’s tot gevolg.

Deze innovatieve robot zorgt ook voor een nieuw, hoger niveau van veiligheid waarop de klanten bij Van de Velde pipe inspections & solutions voortaan kunnen rekenen.

Lees meericon.arrow--dark

Geschreven door

Van de Velde Pipe Inspections & Solutions

Van de Velde Pipe Inspections & Solutions is een VCA en ISO gecertificeerd bedrijf, gespecialiseerd in reinigingstechnieken, camera-inspectie, zuigtechnieken, frees- en renovatietechnieken van leidingen, rioleringen, schachten, tanks, besloten ruimtes enz.... Lees meer