Vochtbeheersing kennis update

icon.highlightedarticle.dark Opleiding en advies
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Vochtbeheersing kennis update

Water is een alomtegenwoordig kenmerk van het leven, het weer en het klimaat op onze kleine blauwe planeet. De aanwezigheid van watermoleculen in de lucht gaat onder de schijnbaar onschadelijke naam van vocht.

De meeste mensen ervaren vocht niet in dezelfde mate dat ze zich bewust zijn van andere natuurlijke verschijnselen zoals hitte, kou en tocht. Zelden worden we direct geconfronteerd met de praktische gevolgen van vochtigheid in ons dagelijks leven. Tenminste, dat denken we…

Wat veel mensen niet weten is dat de aanwezigheid van watermoleculen in de lucht aanzienlijke nadelige gevolgen kan hebben voor een groot aantal industriële structuren, apparatuur en processen. Vocht heeft een grote invloed op materialen, productiekosten, service- en onderhoudskosten en op de duurzaamheid van activa, evenals energieverbruik en de resulterende milieu-impact. Dit geldt voor vrijwel alle sectoren van de industrie en de dienstensector.

Temperatuur en druk zijn absoluutheden die relatief eenvoudig te begrijpen zijn. Vocht daarentegen is echter een moeilijker te voorziene evenwichtsoefening tussen temperatuur en het dampgehalte van de lucht. De interactie van deze parameters is niet eenvoudig. Het wordt nog ingewikkelder doordat er verschillende oplossingen en technieken beschikbaar zijn voor verschillende vraagstukken. Hoe komt u tot de juiste oplossing voor uw probleem?

In veel toepassingen is de temperatuur niet zo belangrijk als de juiste luchtvochtigheid, dit vanwege het gewenste dauwpunt van de lucht. Een van de belangrijkste taken van Munters vochtbeheersing is om ervoor te zorgen dat er zich geen condens vormt op koude oppervlakken, zoals producten, leidingen, pompen en materialen. Munters doet dit door een constant lager dauwpunt in de lucht realiseren, passend bij de temperatuur van het koudste oppervlak in de ruimte. We doen dit met de “R.V., laagste oppervlak temperatuur” regeling, kortweg RV – LOT® regeling.
Voor opslag en conservering van materialen of producten is niet condens het grootste probleem, maar de effecten van hygroscopisch gedrag van materialen en producten. Hier maken we gebruik van een regeling op basis van een vaste relatieve vochtigheid ongeacht de temperatuur.

Een van de belangrijkste kenmerken van het gespecialiseerde gebied van vochtbeheersing is dat de verbanden tussen het probleem en de oplossing niet altijd meteen duidelijk zijn. Er zijn wel klachten en problemen maar veel mensen zien niet het verband met vocht. Zodra duidelijk is geworden dat vocht de oorzaak is van een probleem zien we niet alleen dat we het directe probleem kunnen oplossen, maar dat er vaak ook veel onvoorziene voordelen zijn zodra vocht intelligent beheerst wordt. Productiekostenbesparingen, energiebesparing en duurzaamheid van de infrastructuur zijn zomaar voordelen die de eindgebruiker ervaart met Munters vochtbeheersing. Daarom is het raadzaam om de hulp in te roepen van ervaren professionals die gewend zijn om problemen als een geïntegreerd geheel te beschouwen en de basiswetten van de natuurkunde toe passen om de effecten van temperatuur, druk en waterdamp in balans te houden.

Munters adsorptie-drogers zijn effectief over een breed temperatuurbereik, op elk niveau van relatieve vochtigheid en zijn de enige haalbare oplossing bij temperaturen onder de 10ºC. Voor veeleisende klanten maakt dit adsorptie ontvochtiging de technologie van keuze vanwege de veelzijdigheid, nauwkeurigheid en het vermogen om over een breed temperatuurbereik te werken.

Munters energiezuinige klimaatsystemen maken slim gebruik van de door Carl Munters ontwikkelde adsorptierotor technologie om de energiekosten aanzienlijk verminderen en uw klimaat optimaal te beheersen. Munters vochtbeheersing levert advies, apparatuur en service om vochtprobleem te beheersen en uw rendement te verhogen.

Lees meer icon.arrow--dark

Geschreven door

Munters Benelux

Munters is wereldleider op het gebied van industriele klimaattbeheersing, met producten en diensten voor het ontvochtigen, bevochtigen verwarmen en koelen van lucht. Fabricage, verkoop en service worden uitgevoerd door eigen... Lees meer