Augmented Reality: wat is het eigenlijk?

icon.highlightedarticle.dark Automatisering
33 bekeken Laatste wijziging: 28 mei 2024
AR
AR | Foto: Adobe Stock

Augmented Reality (AR) maakt een opmars in industrieel onderhoud. Wat is augmented reality eigenlijk precies, en wat is het verschil met virtual reality (VR)?

Augmented Reality wordt in het Nederlands ook wel aangevulde realiteit genoemd. Het principe van AR is even innovatief als simpel: het toevoegen van digitale projecties aan de bestaande, fysieke wereld.

Dat kan bijvoorbeeld door middel van een AR-bril, of via het scherm van een computer, smartphone of tablet. AR is bij het grote publiek veelal bekend van videogames en van innovatieve consumententoepassingen.

Denk daarbij aan de IKEA Kreativ app, waarmee IKEA-klanten meubels van het bedrijf op hun smartphonescherm in hun eigen huis kunnen projecteren.

“AR kun je ook zonder speciale bril toepassen, bijvoorbeeld via een computerscherm”

Augmented reality versus virtual reality

Op het eerste gezicht lijkt augmented reality sterk op virtual reality (VR). Er zijn echter enkele belangrijke verschillen:

  • VR creëert een totaal nieuwe, virtuele wereld, vaak zelfs inclusief audio. Er is dus geen sprake van toevoegingen aan de echte wereld, maar er is slechts een virtuele.
  • Om gebruik te kunnen maken van VR, is er een VR-bril nodig, al dan niet in combinatie met een headset. Zo’n VR-bril omsluit het hoofd van de drager geheel en zondert hem of haar af van de buitenwereld. AR kan daarentegen ook zonder speciale bril worden toegepast, bijvoorbeeld via een computerscherm.

AR vormt zodoende een soort tussenstation tussen VR en de echte wereld. Daarom heet het ook wel extended reality (XR): digitale toevoegingen ‘verlengen’ de realiteit.

“ASML schaalde in coronatijd AR en VR al op naar wereldwijd 1.500 getrainde gebruikers”

AR in industrieel onderhoud

AR wordt niet alleen toegepast in games en consumentenapps, maar ook in diverse industriële sectoren, waaronder de onderhoudssector. Zo schaalde ASML tijdens de coronapandemie zijn inzet van AR en VR al op naar 1.500 getrainde gebruikers wereldwijd, waarmee het zijn doorlooptijden voor onderhoud en reparaties aan chipmachines ingrijpend kon verkorten.

AR heeft bovendien zijn weg gevonden naar diverse trainingsprogramma’s in de industriële automatiseringstechniek. Met behulp van AR kunnen toekomstige monteurs sneller worden opgeleid, bijvoorbeeld door hen deels digitaal te trainen in het onderhouden van specifieke machines.

Wil je nog meer weten over AR?

Kan AR het tekort aan monteurs oplossen?

Wat is Augmented Reality?

3 voordelen van AR in de onderhoudssector

Profile picture of Martijn Kroese MA

Geschreven door Martijn Kroese MA

Lees meer van Martijn Kroese MA icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark