Kan AR het tekort aan monteurs oplossen?

icon.highlightedarticle.dark Instrumentatie
159 bekeken Laatste wijziging: 19 april 2024
Met AR kunnen specialisten op afstand helpen om storingen op een andere plek op te lossen
Met AR kunnen specialisten op afstand helpen om storingen op een andere plek op te lossen | Foto: Adobe Stock

Met Augmented Reality (AR) kunnen onderhoudsmonteurs efficiënter werken. Dit kan de krapte op de arbeidsmarkt enigszins verlichten. TNO experimenteert met gedeelde AR-toepassingen.

De onderhoudsindustrie kampt met serieuze personeelstekorten en gaat bovendien een periode van grote hoeveelheden uitstromend personeel tegemoet. De instroom die daar tegenover staat, is onvoldoende om alle vacatures gevuld te krijgen. Ondertussen neemt de hoeveelheid werk alleen maar toe in plaats van af.

Efficiënter werken

Efficiënter gaan werken is dan ook een van de grootste uitdagingen binnen de industriële onderhoudssector. Augmented Reality (AR) is een belangrijk wapen in die strijd.

AR zorgt er niet alleen voor dat onderhoudswerk sneller gedaan kan worden, maar zorgt er ook voor dat professionals met specifieke expertise op meer locaties kort na elkaar kunnen werken.

“Je hoeft duurbetaalde ­onderhoudsspecialisten niet meer voor twee, drie maanden naar een ­olieplatform te vliegen; je laat ze eenvoudig digitaal deelnemen als hun expertise nodig is”

TNO: experimenten met gedeelde 3D-ruimte

Onderzoeksinstelling TNO experimenteert al enkele jaren met AR-toepassingen die snel zeer relevant kunnen worden voor de onderhoudsindustrie. Zo is het in experimentele setting bijvoorbeeld al mogelijk om drie professionals te laten samenwerken bij machineonderhoud, van wie er slechts één fysiek op de locatie is.

Met een AR-headset kan de persoon op locatie communiceren met de collega’s die alleen digitaal aanwezig zijn, maar zorgt er ook voor dat alle drie de personen één en dezelfde 3D-ervaring delen.

De collega’s, die zich overal ter wereld kunnen bevinden, kunnen de persoon op locatie iets aanwijzen of een instructie of andere informatie tonen. Ze maken deel uit van één 3D-ruimte, die over de fysieke omgeving, waar de professional het onderhoud uitvoert, heen wordt geprojecteerd.

Expertise waar en wanneer je wilt

AR-toepassingen zoals in de experimenten van TNO stellen professionals in staat om informatie en expertise in te zetten waar ze maar willen, wanneer ze maar willen.

“Met AR heb je alle ­informatie letterlijk in je blikveld ter beschikking”
Sylvie Dijkstra-Soudarissanane, senior scientist bij TNO

Sylvie Dijkstra-Soudarissanane, senior scientist bij TNO, legt uit: “Je hoeft duurbetaalde onderhoudsspecialisten niet meer voor twee, drie maanden naar een olieplatform te vliegen. Je kunt ze eenvoudig digitaal laten deelnemen wanneer hun expertise nodig is.”

“Professionals ter plaatse hoeven bovendien niet meer telkens te switchen van en naar hun laptop of papieren onderhoudsdocumenten als ze aan het werk zijn,” voegt Dijkstra-Soudarissanane toe.

“Dit kan zich allemaal afspelen binnen die ene digitale 3D-ervaring waarin experts elkaar ondersteunen en alle informatie letterlijk in hun blikveld ter beschikking hebben.”

“AR kan industrieel onderhoud niet alleen efficiënter maken, maar ook duurzamer”

AR: efficiënter en duurzamer

AR staat binnen de onderhoudsindustrie nog in de kinderschoenen, maar gaat naar verwachting nu wel groeien. AR kan industrieel onderhoud niet alleen efficiënter maken, maar ook duurzamer.

Minder vraag naar locatiegebondenheid betekent immers minder reisbewegingen en dus minder uitstoot. Met AR gaat de onderhoudsindustrie dan ook een efficiëntere, duurzamere toekomst tegemoet.

Ontdek ook de kracht van AR

Augmented Reality: wat is het eigenlijk?

Wat is Augmented Reality – bekijk hoe Tetra Pak de HoloLens gebruikt

Profile picture of Martijn Kroese MA

Geschreven door Martijn Kroese MA

Lees meer van Martijn Kroese MAicon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark