Bespaar kosten én werk duurzamer in de spuiterij

icon.highlightedarticle.dark Meet- en regeltechniek
17 april 2024
Warmte-terugwinunit
Warmte-terugwinunit | Foto: Wiltec

Kosten lopen alsmaar op en duurzaamheid wordt in de spuiterij steeds belangrijker. Het is daarom interessant om uit te zoeken hoe de productie efficiënter en milieubewuster kan. Bij Wiltec is alle expertise verzameld om te helpen bij dit vraagstuk.

Denk aan IRS-schakelingen tussen de verschillende apparatuur-units, ledverlichting, luchtcirculatie en warmte-terugwininstallaties. Onze specialisten zoeken altijd naar de best passende oplossing voor elk productieproces. De oplossingen zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

IRS-schakeling

Een eerste stap die gezet kan worden is vrij eenvoudig. Voorzie apparatuur van bijvoorbeeld spuitcabines, afzuigwanden of voorbewerkingsinstallaties van IRS-schakeling. Daarmee verbruikt de apparatuur alleen energie wanneer de spuiter perslucht afneemt.

Terugwinnen van warme lucht

Toe aan een tweede stap? Denk dan aan het zoveel mogelijk terugwinnen van verwarmde lucht. Steeds meer watergedragen producten zijn geschikt om te recirculeren, waardoor een kleiner deel van de energie benodigd is om verse lucht van buiten (koud) weer op te warmen.

Warmte-terugwininstallatie

Als de lucht niet geschikt is om retour de ruimte in te brengen, kan worden gekozen voor een zogenoemde warmte-terugwininstallatie (WTW). Een kruisstroomwisselaar leidt de warme afvoer- en koude aanvoerlucht langs elkaar.

Door geleiding wordt de warmte op de koude luchtstroom overgedragen. Deze kruisstroomwisselaars worden door onze specialisten op maat gemaakt en zorgen voor een rendement op de benodigde energie van zo’n 60% tot 70% (afhankelijk per situatie).

Ledverlichting

We zien dat veel bedrijven in hun spuiterij nog gebruikmaken van traditionele verlichting. Deze kan gemakkelijk en snel worden vervangen door ledverlichting, die met de nieuwste technieken ook zorgen voor een perfecte kleurechtheid.

De specialisten van Wiltec geven advies op maat

Bent u benieuwd hoe wij voor u besparingen kunnen realiseren? Wij bespreken graag de mogelijkheden in uw spuiterij!

Geschreven door

Wiltec BV

Wiltec, toeleverend partner van meer dan 40.000 producten, maar vooral een proactieve adviseur en oplossingsgerichte expert. Samen met de klant zoeken we naar slimme oplossingen, passen kennis uit de markt... Lees meer