Wat is Augmented Reality?

icon.highlightedarticle.dark Automatisering
Laatste wijziging: 28 mei 2024
AR
AR | Foto: Adobe Stock

Augmented Reality, kortweg AR, staat voor ‘verrijkte realiteit’. Bij AR wordt een digitaal beeld over de werkelijke omgeving gelegd. Zo wordt de fysieke wereld verrijkt met digitale informatie.

Dit kan via het scherm van een smartphone, een AR-bril met speciale lenzen of via een projectie­methode. De ­omgeving blijft dus zichtbaar, maar er wordt extra informatie aan ­toegevoegd.

2D beelden

AR verwees eerst naar 2D-beelden die over de gewone wereld werden gelegd, bijvoorbeeld:

  • de ­projectie van een routekaart op een AR-bril terwijl je ­gewoon naar de weg kon blijven kijken
  • of je ­digitale snelheidsmeter op een Heads Up Display (HUD) op je voorruit
  • of de symbolen op de ­weerkaart op TV

De ­Microsoft HoloLens is een AR-bril waarmee je ook diepte kunt zien en die ook voorwerpen op een vaste plek in de omgeving kan projecteren.

tk1

3D objecten

Tegenwoordig omvat AR ook 3D-weergave met positiebepaling (ontwikkeld met behulp van het ARKit framework voor Apple apps bijvoorbeeld, of met ARCore van Google).

Het projecteren van voorwerpen op een vaste plek in de fysieke ruimte is mogelijk dankzij ‘positional tracking’: referentiepunten uit de echte ­wereld worden gebruikt om de virtuele voorwerpen precies te positioneren. ­Voorwerpen kunnen voor of op iets geprojecteerd worden, maar nog niet achter een echt object.

“Tetra Pak is een van de koplopers in AR-gebruik”
tk2

Toepassingen in de industrie

AR wordt in de industrie toegepast voor training van operators, onderhoud van machines en het ­weergeven van realtime procesgegevens. Tetra Pak is een van de koplopers.

De leverancier van ­drankenkartons en ­afvulmachines is al in staat om voor bepaalde applicaties met behulp van HoloLens AR-headsets lokale monteurs bij te staan bij het verhelpen van storingen. ­

Invliegen van eigen servicepersoneel is dan niet meer nodig. Het basisidee is dat als een monteur het probleem niet zelf kan oplossen, hij of zij met de headset via Skype verbinding maakt met een specialist. De specialist kijkt dan mee met de monteur en wijst bijvoorbeeld via AR het defecte onderdeel aan op het HoloLens-scherm van de monteur.

Hieronder een video, waarin vanaf 01:35 te zien is hoe de HoloLens wordt toegepast:

tk3

Ook aan de slag met Augmented Reality?

Augmented Reality: wat is het eigenlijk?

Kan AR het tekort aan monteurs oplossen?

3 voordelen van AR in de onderhoudssector

Softwareoplossingen om je bedrijfsvoering te automatiseren of robotiseringstechnologie voor je processen

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark