Grip, rust, controle en veiligheid in een groeiende organisatie

icon.highlightedarticle.dark Maintenance management software
15 april 2024
Broshuis opleggers voor uitzonderlijk en containertransport
Broshuis opleggers voor uitzonderlijk en containertransport | Foto: IFS Ultimo

Bij Broshuis leidde de keuze voor IFS Ultimo EAM-software tot slimmer werken met aansprekende resultaten en verbeterde veiligheid en kwaliteit.

Wie een bezoek brengt aan Broshuis in Kampen zal ongetwijfeld onder de indruk zijn. Ze zijn actief sinds 1885 en daarmee de oudste fabrikant in Nederland van speciale opleggers. Met een uitgebreid aanbod van hoge kwaliteit en duurzame semi-diepladers, diepladers, vlakke trailers en containerchassis, levert Broshuis aan nationale en internationale klanten zoals het Amerikaanse leger, windmolen- en kraantransporteurs en andere organisaties die zich met zwaar transport bezighouden. Door groei, steeds strengere regelgeving en veranderende klantwensen, was het voor de Technische Dienst noodzakelijk om een ingrijpende professionaliseringsslag te maken.

Uitdagingen met assets in een technische omgeving

Frits ten Brinke, Maintenance Manager bij Broshuis, had al geruime tijd het idee dat er meer grip en controle noodzakelijk was op al het technische materiaal dat in en om de productieomgeving gebruikt wordt. “Veel kennis zat in de hoofden van collega’s of in een onoverzichtelijk aantal Excel-sheets. Bovendien waren planningen, onderhoudsrapporten, keuringsrapporten, installatietekeningen, certificaten en nog veel meer niet vindbaar op één centrale plek. Mijn collega’s van de technische dienst hadden ook geen geautomatiseerde planning van hun dagelijkse werkzaamheden. Terwijl het aantal te onderhouden assets, zoals luchtbehandelingssystemen, lasapparaten, lasrobots, kranen en hijsmiddelen, spuitinstallaties, compressoren en gebouw gebonden installaties, sterk aan het groeien was.”

ISO 14001, ISO 9001, ISO 3834, AQAP 2110-eisen

De eisen van klanten en de wetgeving worden steeds strenger voor Broshuis. Frits vertelt: “Klanten verwachten en eisen daarnaast steeds vaker dat we gecertificeerd zijn. Zonder certificaten zoals ISO 14001, ISO 9001, ISO 3834, AQAP 2110, kunnen we niet leveren aan waardevolle relaties, zoals Defensie.”

Hij benadrukt ook het belang van een veilige werkplek voor zijn collega’s en het continu verbeteren van kwaliteit, efficiëntie en snelheid in auditprocessen. Na een uitgebreide selectie werd gekozen voor IFS Ultimo EAM-software. “Wat vooral opvalt, in vergelijking met andere systemen die we getest hebben, is het gebruiksgemak,” zegt Frits.

Aansprekende resultaten in veiligheid, reputatie en compliance

We vroegen Frits naar de resultaten: “Het slimmer werken met Ultimo Premium scheelt ons minimaal 1 FTE in tijd, omdat alle data van assets geborgd zijn en we niet meer op zoek hoeven te gaan naar ontbrekende onderhouds- en service- of kwaliteitsgegevens. Daarnaast valt de waarde niet altijd in geld uit te drukken, zeker als het om veiligheid, reputatie en compliance gaat.”

De resultaten samengevat:

  • Slimmer werken levert minimaal 1 FTE in tijd op.
  • Het versnellen van kwaliteitscontroles van > 1.500 assets met 60% tot 70% tijdwinst.
  • Validaties van assets met één druk op de knop: dat betekent bij audits dat je in korte tijd zeer veel kunt laten beoordelen, zonder naar papierwerk in kasten te zoeken.
  • Algehele kwaliteits- en veiligheidsverbetering: door in de productiehal te werken met (nog) beter gecontroleerde assets is de kwaliteit toegenomen en zijn de werkomstandigheden op een hoog veiligheidsniveau.
  • Het kunnen voldoen aan cruciale leveringstermijnen: uitval is nauwelijks in geld uit te drukken (Defensie als voorbeeld).
  • Ultimo Premium heeft de Technische Dienst, Improvement Team en de SHEQ-afdeling nog dichter bij elkaar gebracht. Deze afdelingen zijn continue actief om het veiligheidsniveau, maar ook het ergonomisch werken in de productiehal te verbeteren.
  • Gemak: gebruikers kunnen bijvoorbeeld met de Ultimo Go-app ook foto’s, documenten en tekeningen toevoegen om een TD-gerelateerde, maar ook IT-gerelateerde melding te maken.
Lees de gehele case icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Grip, rust, controle en veiligheid in een groeiende organisatie

IFS Ultimo

IFS Ultimo is een SaaS EAM-oplossing van IFS gericht op onderhoud en veiligheid, en staat bekend om de snelle uitrol, het gebruiksgemak en de ongeëvenaarde terugverdientijd. Lees meer