Trillingsanalyse is al vele jaren de voorkeurstechnologie voor onderhoudsprofessionals om de conditie van roterende assets te bewaken. De laatste jaren is echter ook ultrasoon opgekomen als een zeer populaire technologie voor conditiebewaking.
De vraag die velen zich nu stellen is: welke is het beste? Ultrasoon of trillingsanalyse? In dit artikel richten we ons op de rol van ultrasoon als instrument voor conditiebewaking en waarom het gebruik van trillingsanalyse en ultrasoon samen de beste strategie is om u een goed inzicht te krijgen over de conditie van uw installaties.
Trillingsanalyse is een ongelooflijk hulpmiddel: het detecteert en meet kleine trillingen en de oorzaak ervan, waardoor onderhoudsprofessionals vroegtijdige storingen in roterende apparatuur kunnen detecteren.
Bovendien geeft trillingsanalyse ons een zeer diepgaande diagnose en stelt het ons in staat om de hoofdoorzaak van de storing te identificeren en deze te corrigeren om verdere problemen in de toekomst te voorkomen. Bovendien is er een groot aantal trillingssensoren en oplossingen op de markt om uit te kiezen, zodat onderhoudsteams een oplossing kunnen vinden die geschikt is voor hun behoeften.
Ultrasoon geluid wordt door velen beschouwd als de eerste verdedigingslinie als het gaat om lagerschades, omdat het een zeer vroegtijdige waarschuwing kan geven van een potentieel probleem, zelfs bij smeringsproblemen.
Ultrasoon geluid doet dat door de wrijvingsniveaus op roterende apparatuur te monitoren. Het concept is eenvoudig: als een lager begint te falen of niet goed wordt gesmeerd (te weinig of te veel smeermiddel), neemt de wrijving toe. Wrijving creëert ultrasone emissies die kunnen worden opgepikt door een ultrasoon instrument of sensor en vertaald naar laagfrequente geluiden die de inspecteur kan horen. Ultrasone apparatuur geeft ook een decibelniveau – en hoe hoger de decibel, hoe hoger de wrijving.
Ultrasoon of trillingen?
Er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag, maar één ding is zeker: als een onderhoudsteam meer inzicht wil krijgen, moeten beide technologieën worden gebruikt. Ultrasoon geluid geeft een vroege waarschuwing voor storingen en is ook zeer eenvoudig in gebruiken, omdat het gebaseerd is op de trend van decibelniveaus.
Trillingsanalyse is zeer complex en geeft onderhoudsprofessionals een diepgaand overzicht van het probleem en de hoofdoorzaak ervan. Bijna alsof ultrasoon de dokter is die het probleem opspoort en trillingsanalyse de specialist die de juiste diagnose stelt. We zullen het nu hebben over een paar situaties waarin, in het algemeen, ultrasoon kan worden gebruikt in plaats van trillingsanalyse.
Traag draaiende lagers
Traag draaiende lagers zijn moeilijk te controleren. Omdat ze zeer langzaam draaien, is het moeilijk voor trillingssensoren om significante veranderingen in trillingen te detecteren. Zelfs met een ultrasoon instrument kan het soms moeilijk zijn om storingen op te sporen als we alleen afgaan op de decibelniveaus, omdat het lager bij extreem lage toerentallen (meestal minder dan 25 rpm) weinig tot geen ultrasoon geluid produceert.
Ultrasone instrumenten van hoge kwaliteit maken het echter mogelijk om geluid op te nemen: door een geluidsopname van het lager te maken en het later afspelen in spectrumanalyse software kunnen we gemakkelijk pieken in de amplitude van het geluidsspectrum vinden die wijzen op een defect in het lager.
Eerste verdedigingslinie, eenvoudig te gebruiken
Om een onderhoudsprofessional goed te laten werken met trillingsanalyse, is een aanzienlijke training en ervaring nodig. Aan de andere kant heeft ultrasoon een veel snellere leercurve. En dit komt door de manier waarop de technologie werkt: omdat het wrijvingsniveaus wordt gecontroleerd en wordt vertaald naar dB-waarden, kunnen we gemakkelijk controles uitvoeren op potentiële problemen met roterende apparatuur.
Als we eenmaal een dB-baseline voor een lager hebben ingesteld, hoeven we alleen maar de dB-waarde over de tijd te monitoren. Dus als de basiswaarde voor een lager 20 dB is, maar het ultrasone instrument 32 dB aangeeft, weten we al dat er een probleem is door simpelweg de waarden te vergelijken.
Smering
Nogmaals, omdat ultrasoon gebaseerd is op de wrijvingsniveaus, is het uitermate geschikt voor lagersmering. Heeft het lager te weinig smering? Dan nemen de wrijvingsniveaus toe en dat kunnen we horen via het ultrasoon instrument en zien in de dB-niveaus. Als we het lager gaan smeren, zullen we een afname van de geluidsintensiteit en de dB-niveaus waarnemen.
Heeft het lager te veel smeermiddel gekregen? Dan zullen de wrijvingsniveaus toenemen en dat meten we met het ultrasoon instrument. Ultrasoon geluid is dus perfect om problemen met te weinig of te veel smering te voorkomen.
Veelzijdigheid
Hoewel trillingsanalyse een zeer krachtig hulpmiddel is, is het gebruik ervan beperkt tot mechanische apparatuur. Aan de andere kant heeft ultrasoon een breed scala aan toepassingen, waardoor het een zeer veelzijdige technologie is.
Een van de populairste toepassingen van ultrasoon, naast conditiebewaking, is energiebesparing. Omdat lekkages ook ultrasone emissies creëren, kunnen ultrasone instrumenten gemakkelijk worden gebruikt voor het opsporen van lekkages (perslucht en andere gassen), inspectie van condenspotten en zelfs voor elektrische inspecties, om problemen zoals corona, tracking en deelontlading op te sporen.
Conclusie
Wij geloven, net als veel andere onderhoudsprofessionals dat het gebruik van meerdere technologieën die elkaar aanvullen de beste manier is. Daarom is de vraag niet ultrasoon versus trillingsanalyse, maar ultrasoon EN trillingsanalyse en wanneer we het ene of het andere moeten gebruiken.
Beide zijn zeer krachtige conditiebewakingstechnologieën die, wanneer ze op de juiste manier samen worden gebruikt, elk predictief programma naar een hoger niveau zullen tillen.
Meer info over conditie gebaseerde smering met ultrasoon