Beste werkwijze voor ultrasone detectie van perslucht lekken

icon.highlightedarticle.dark Meetapparatuur
412 bekeken 21 mei 2024
ultrasone detectie van persluchtlekken
ultrasone detectie van persluchtlekken | Foto: UE Systems Europe
Article image of: Beste werkwijze voor ultrasone detectie van perslucht lekken
Ultraprobe 3000 | Foto: UE Systems Europe
Article image of: Beste werkwijze voor ultrasone detectie van perslucht lekken
Ultraprobe 15000 | Foto: UE Systems Europe
Article image of: Beste werkwijze voor ultrasone detectie van perslucht lekken
Ultraprobe 15000 | Foto: UE Systems Europe

Ultrasone inspectie is de meest gebruikte en zeer eenvoudige toepassing voor het opsporen van perslucht- en gaslekkages. Met het opsporen van deze lekkages met ultrasone technologie en ze daarna te repareren, zal zich dit meteen economisch terugbetalen. Normaal gesproken was dit verloren gegaan.

Persluchtsystemen: energie-efficiëntieproblemen

Veel mensen staan er niet bij stil, maar perslucht is niet gratis. Voor wat er nodig is om het te produceren en wat de uiteindelijke output is, wordt het vaak beschouwd als de duurste voorziening in een typische productiefaciliteit. Op dit moment is bekend dat meer dan 50% van alle persluchtsystemen energie-efficiëntieproblemen hebben. Deskundigen op het gebied van luchtcompressoren schatten ook dat maar liefst 30% van de gegenereerde perslucht verloren gaat via lekkages in het persluchtsysteem.

Extra inzet dure compressoren

Wanneer een persluchtsysteem moeite heeft om de gewenste druk in het systeem te halen, worden vaak extra compressoren gehuurd of aangeschaft voor het bestaande systeem. Beide strategieën zijn duur en kunnen, afhankelijk van de grootte van de benodigde compressoren, honderdduizenden euro’s kosten.

Doen: perslucht survey

Aangezien persluchtsystemen altijd lekkages zullen vertonen, ongeacht de leidingen, het gebruik en het ontwerp, kan de implementatie van een perslucht survey een economische en effectieve manier zijn om de efficiëntie van elk persluchtsysteem te verbeteren. Een dergelijk programma is ontworpen om persluchtlekkages op te sporen en te repareren voordat ze een groot probleem worden en het kan tijd, geld en energie besparen.

Effectief ultrasone lekkage survey: 7 punten checklist

Recente ontwikkelingen op het gebied van lekdetectie en -rapportage maken het mogelijk om zeer eenvoudig de jaarlijkse verliezen door deze persluchtlekkages te kwantificeren. Een effectief ultrasone lekkage survey richt zich op zeven factoren:

 • Evaluatie
 • Detecteren
 • Identificatie
 • Documenteren
 • Reparatie
 • Verificatie
 • Nacontrole

Door deze stappen uit te voeren, kan een typische fabriek zijn energieverspilling met ongeveer 10 tot 20 procent verminderen.

Ultrasoon geluid gebruiken voor opsporing persluchtlekkage

 • Selecteer een ultrasoon-instrument

Voor ultrasone lekdetectie wordt een ultrasoon instrument met frequentie tuning aanbevolen. De aanbevolen frequentie voor het opsporen van luchtlekkages is 40 kHz.

Er zijn verschillende bronnen van hoogfrequent geluid die deze ultrasone instrumenten detecteren. Voor het opsporen van perslucht- en persgaslekkages is de bron van het ultrasone geluid turbulentie.

Turbulentie ontstaat wanneer een samengeperst gas in een pijp of vat door een klein scheurtje of opening onder druk in de atmosfeer komt. Turbulentie ontstaat daardoor bij luchtlekkages of vacuümlekkages.

Bij vacuümlekkages is er minder ultrasoon geluid aanwezig omdat de meeste turbulentie zich aan de binnenkant van het lek bevindt; vacuümlekkages zijn daarom moeilijker te vinden met ultrasoon geluid, maar zijn nog steeds mogelijk als er voldoende turbulentie aanwezig is.

 • De ‘grof naar fijn’-methode

Zodra een ultrasoon instrument is geselecteerd, kan de inspectie van het persluchtsysteem beginnen. Eén ding dat u in gedachten moet houden bij deze inspectie is dat hoog frequent geluid geen sterk signaal is.

Doordat het een zwakker signaal is, gaat het geluid niet door vaste materialen heen, maar reflecteert het op deze vaste oppervlakken. Daarom is het belangrijk om met het ultrasone instrument in alle richtingen te scannen en de juiste gevoeligheid in te stellen. Dit helpt zeer goed om de locatie van de persluchtlekkage te bepalen.

Zodra de inspecteur een goede indicatie heeft van de locatie van het lek, worden de meeste ultrasone instrumenten geleverd met een focussonde die over het uiteinde van de scan module van het instrument kan worden geschoven om zo het luisterveld fijner te maken en daardoor is de locatie van het lek zeer nauwkeurig te bepalen. Deze methode voor het opsporen van persluchtlekkages met behulp van ultrasoon geluid wordt de ‘Gross to Fine’-methode genoemd.

Maak een inspectieroute

De logistieke opbouw van het persluchtsysteem moet nu goed worden bekeken. Het wordt aanbevolen om voorafgaand aan de inspectie een ‘wandeling’ langs het systeem te maken. De inspecteur moet dit doen om zo de specifieke zones of gebieden beter te bepalen waar perslucht wordt gebruikt. Tekeningen van de persluchtleidingen zijn ook een handig hulpmiddel bij de eerste inspectie.

Noteer eventuele veiligheidsrisico’s en gebieden waar de toegang tot de testruimte moeilijk is, of het gebruik van ladders, extra persoonlijke beschermingsmiddelen of waar toegang tot afgesloten ruimten is vereist. Let ook op tekenen van misbruik van perslucht, mogelijke lekkages en onjuiste leidingen. Het noteren van gebieden met mogelijke lekkages of verkeerd gebruik van perslucht.

Een van de doelen tijdens het opsporen van lekkages kan zijn gebieden te identificeren waar perslucht verkeerd wordt gebruikt, en te zoeken naar alternatieven die dezelfde functie kunnen vervullen zonder het inzetten van dure perslucht.

Er moet ook onderscheid worden gemaakt tussen het soort lekkages dat moet worden opgespoord, zoals druklekkages in perslucht- of persgassystemen, vacuümlekken of koelmiddellekkages. Selecteer na altijd één gebied of zone per keer om te inspecteren.

Lekkage label

Vaak wordt aanbevolen om te beginnen bij de compressor, of aanvoerzijde, en zo vervolgens naar de distributieleidingen te gaan en vervolgens naar de zones waar de perslucht wordt gebruikt. Als er persluchtlekkages worden gevonden met het ultrasone instrument, moet er een plan zijn hoe het lek en de locatie daarvan op de juiste manier te documenteren.

Het lekkagelabel moet informatie bevatten zoals: het leknummer, de druk, het type gas, een korte beschrijving van de locatie van het lek en het decibelniveau van het lek dat op het ultrasone instrument werd aangegeven zodra de locatie van het lek was bevestigd. Een schatting van de kosten van het lek kan ook nuttig zijn om mensen bewust te maken van de jaarlijkse verliezen van deze persluchtlekkages.

Documentatie en rapportage: Leak Survey App

Naast het repareren van de persluchtlekkages is het succes van een goede lekkage survey grotendeels afhankelijk van de rapportage en documentatie van de bevindingen. Voor eenvoudige documentatie is er een Leak Survey App van UE Systems, beschikbaar voor iOS en Android. Met deze app kan de inspecteur eenvoudig de perslucht- en gaslekkages documenteren, samen met de bijbehorende kosten.

Bij het rapporteren van de kosten en LPM (liter per minuut) van perslucht- of gaslekkages, is het belangrijk om te onthouden dat het om geschatte kosten gaat. De kosten van een lek zijn gebaseerd op het decibelniveau zodra het lek is gelokaliseerd, de kosten per kWh en de druk op de plaats van het lek.

Ideaal is de druk op de plaats van het lek. De perslucht kan bijvoorbeeld bij de compressor beginnen op 10 Bar, maar waar de lucht daadwerkelijk wordt gebruikt, kan deze zijn teruggebracht tot 6 Bar. Zoek naar de dichtstbijzijnde drukmeter, of laat iemand van de fabriek beschikbaar zijn als het lekkage onderzoek wordt uitgevoerd.

Voor speciale gassen, zoals helium, stikstof of argon, zijn de kosten van het lek gebaseerd op het decibelniveau op de bevestigde plaats van het lek, de druk en de kosten van het gas in euro’s per duizend liter (gasvormig).

Er zijn verschillende onafhankelijke onderzoeken gedaan waarin het rapport van een ultrasoon lekkage onderzoek is vergeleken met de werkelijke energiebesparingen, en er is vastgesteld dat een ultrasoon onderzoek binnen 20% van de werkelijke besparingen van de persluchtlekkages ligt. Indien correct uitgevoerd, kan een ultrasoon perslucht-lekonderzoek zich in korte tijd terugbetalen. Zodra de lekkages zijn gerepareerd natuurlijk.

Conclusie

Perslucht is een zeer dure voorziening waarvan het onderhoud en de kosten over het algemeen als vanzelfsprekend worden beschouwd. Een succesvolle inspectie naar persluchtlekkages is afhankelijk van:

 • de keuze met het juiste ultrasone instrument
 • de juiste opleiding van het personeel dat het onderzoek zal uitvoeren
 • de planning van de survey door een voorinspectie te doen
 • het documenteren van de lekkages en de bijbehorende kosten
 • het inplannen van reparaties zodra de lekkages zijn gedocumenteerd.

Met de juiste documentatie en rapportage kan een ultrasone perslucht inspectie een snelle terugverdientijd en energiebesparing opleveren zonder al te grote investeringen.

Meer info over ultrasone lekdetectieicon.arrow--dark

Geschreven door

UE Systems Europe

UE Systems, producent van de befaamde Ultraprobe instrumenten, produceert portable en on-line ultrasoon meters voor lekkage metingen, mechanische analyse en electrische inspectie. Onze producten worden gebruik bij energie conservering, preventief... Lees meer