Beter voor het milieu én de portemonnee; ook voor filters is een duurzamer alternatief.

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
17 mei 2023
Ook voor filters is een duurzamer alternatief beschikbaar
Ook voor filters is een duurzamer alternatief beschikbaar | Foto: Wiltec
Article image of: Beter voor het milieu én de portemonnee; ook voor filters is een duurzamer alternatief.
ook voor filters is een duurzamer alternatief beschikbaar | Foto: Wiltec

Columbus Industries verfvangfiltermatten worden steeds populairder in de automotive en houtbouw. In het verleden kozen professionals in de spuitindustrie vaak voor paintstop- of vouwkartonfilters. Nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt, gaat de voorkeur vaker uit naar het gerecyclede papier van Columbus. De filters zijn beter voor het milieu én voor de portemonnee.

De verfvangfilters van Columbus Industries worden op een milieubewuste manier van (gerecycled) papier geproduceerd. “In vergelijking tot de andere verfvangfilters heeft het Columbus filter een hoge efficiency”, legt Bram Eijsvogels, filterspecialist bij Wiltec in Uden uit. “Columbus heeft de doorslag van overspray weten te minimaliseren. Dit betekent dat het filter alle verfdeeltjes vasthoudt en er geen verf in het kanaal, de ventilator of het milieu terechtkomt. Dit leidt tot minder onderhoudskosten en minder milieuverontreiniging.”

Eenvoudig wisselen
Door een efficiënte dieptelading hebben de verfvangfiltermatten van Columbus een hogere capaciteit dan andere filters. Het honeycomb design zorgt ervoor dat zowel voor, als achter in het filter evenveel overspray terechtkomt. Bram: “Bij andere vervangfilters verzadigt de voorkant eerder, waardoor een groot gedeelte van het filtermateriaal onbenut blijft. Dit is natuurlijk zonde van het geld, maar ook slechter voor het milieu. Het modulair wisselen van een kartonnen filter is een stuk eenvoudiger dan het wisselen van glasvezel dat prikt en irritatie aan de ogen kan veroorzaken. Daarbij zorgt het wisselen van alleen de volledig verzadigde filters voor minder afval en afvoerkosten, minder tijdverlies, meer productiecapaciteit en minder productiestilstand.”

Beter eindresultaat
Net zoals een dam in een rivier weerstand creëert, zorgt een filter in een luchtstroom voor weerstand. Het is van essentieel belang dat deze zo laag mogelijk is, zodat een gelijkmatige luchtstroom gegarandeerd blijft. “Dit zorgt voor een beter eindresultaat en een lager energieverbruik. De filters van Columbus bewaren langer een lage aanvangsweerstand dan paintstop- of vouwkartonfilters, waardoor op jaarbasis minder filters nodig zijn. Ook dit is weer gunstig voor de portemonnee.”

Geschreven door

Wiltec BV

Wiltec, toeleverend partner van meer dan 40.000 producten, maar vooral een proactieve adviseur en oplossingsgerichte expert. Samen met de klant zoeken we naar slimme oplossingen, passen kennis uit de markt... Lees meer