Bevestig de lagerconditie door geluidsanalyse

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Bevestig de lagerconditie door geluidsanalyse

Uit verschillende onderzoeken is vastgesteld dat het monitoren met ultrasound zeer vroeg waarschuwt voor lagerschades. Verschillende stages van lager falen zijn vastgesteld: 8dB boven basiswaarde geeft gebrek aan smering aan; 12dB boven basiswaarde is het begin van lagerschade; 16dB boven basiswaarde geeft een verder gevorderd stadium aan van lagerschade (zichtbare schades); terwijl 35-50dB toename boven basiswaarde zware lagerschade aangeeft. Voor degene die willen werken met spectrum analyse, kunnen we de condities bekijken van het lager in FFT en met behulp van de lagerfout calculator het probleem vaststellen.

Dit is mogelijk met een Ultrasound Instrument en geluidsanalyze software. UE Systems Ultraprobe UP10000 en Ultraprobe 15000 hebben de mogelijkheid om geluidsopnamen te maken en deze kunnen later geanalyseerd worden in de licentie vrije Spectralyzer software.

Goed lager in FFT beeld weergegeven

Dit is het Fast Fourier Transform (FFT) beeld van een goed lager. Omdat er geen deffecten/schades zijn, wordt er een mooi/glad akoestisch signaal weergegeven. Op het FFT specrtum beeld zijn ook daarom geen grote harmonische uitslagen te zien.

Slecht langzaam draaiend lager in Time Series beeld weergegeven

Dit is een voorbeeld in het Time Series beeld van een slecht langzaam draaiend lager (minder dan 25 RPM). Het akoestische signaal waana we luisteren geeft ons al een goede eerste indicatie dat het hier een lager betreft in slechte conditie. Wanneer we een langzaam draaiend lager gaan analyzeren in het FFT beeld dan kan het zo zijn dat we niet een goede diagnose kunnen stellen, daarom bekijken we langzaam draaiende lagers ook in het Time Series beeld, nu zullen we snel en duidelijk een diagnose kunnen stellen dat dit een slecht langzaam draaiend lager betreft.

Slecht lager in FFT beeld

Dit is het FFT beeld van een slecht lager. Wanneer de conditie van een lager verslechterd, zal er een verhoging onstaan in decibel waarde van een 12- 16 dB boven de basiswaade. Hierdoor zullen ook amplitude uitslagen onstaan in het FFT beeld, deze gaan gepaard met een ander akoestiche waarneembaar signaal. Bij dit lager kunnen we de fout frequentie opzoeken in het FFT beeld elke keer wanneer de lager schade voorbij komt zal dit een harmonische uitslag geven in het FFT beeld, dit beeld kunnen we analyzeren. De software van dit programma zal ons vertellen wat voor een schade zich hier voor doet: binnenring, buitenring, kooi of een kogel schade.

Meer Informatie icon.arrow--dark

Geschreven door

UE Systems Europe

UE Systems, producent van de befaamde Ultraprobe instrumenten, produceert portable en on-line ultrasoon meters voor lekkage metingen, mechanische analyse en electrische inspectie. Onze producten worden gebruik bij energie conservering, preventief... Lees meer