Cobot kan gevaarlijk en ­monotoon werk overnemen

icon.highlightedarticle.dark Automatisering
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Cobot kan gevaarlijk en ­monotoon werk overnemen

Praktijktesten met cobots bij inspecties van ITIS in Goes en bij het ontbramen van flenzen bij Engie in Terneuzen lieten nog wat te wensen over, maar betrokkenen zijn toch enthousiast: “Een cobot kan het vervelende, gevaarlijke en ­repeterende werk overnemen. Dat maakt het werk leuker en uitdagender, zeker ook voor jongeren”, zegt Mark de Kok van Engie.

Tekst: Leendert van der Ent | Beeld: ITIS

Article image of: Cobot kan gevaarlijk en ­monotoon werk overnemen

ITIS uit Goes voert gecobotiseerde lekdetecties uit. Een cobot is een Collaboratieve Robot, die met mensen kan samenwerken. Ze hebben daarvoor ingebouwde veiligheidsmaatregelen en zijn met de hand tegen te houden. Eigenaar Colin Zegers: “De cobot snuffelt rond afsluiters op lekkages en geeft lekwaardemetingen. Vooral op plekken waar het voor de mens onveilig is, biedt dit uitkomst.” Het eerste prototype voldeed nog niet voor praktijkgebruik, maar bewees al wel de mogelijkheden. De afstand bij het snuffelen luister heel nauw, maar het inleren door het handmatig voor te doen bleek snel, slim en eenvoudig.

“Binnen een paar jaar gaan we alle inspecties met hulp van cobotica uitvoere”
Colin Zegers, ITIS

Monotoon werk

Zegers: “We gaan meer exemplaren van de doorontwikkelde cobot aanschaffen, voor meer toepassingen. Mijn verwachting is dat we binnen een paar jaar alle inspecties met hulp van cobotica uitvoeren.” Zo ziet hij mogelijkheden om met een probe de duizenden pijpen in een warmtewisselaar te inspecteren. “Dat monotone werk kan een cobot prima aan. Met visiontechnologie werkt het waarschijnlijk beter en sneller dan de mens. En veel veiliger, want de inspectie kan alleen met de warmtewisselaar onder hoge druk. Dan hou je mensen liever op afstand.”

“Een cobot is makkelijker en flexibeler inzetbaar dan een robot, zeker voor kleinere batches”
Peter Paulissen, Sirris

Kwestie van tijd

Ook flenzen afbramen is repetitief werk, en nog lawaaiig ook. Bij de proef met cobots bij Engie haalde de cobot nog niet de kwaliteit en snelheid van een vakman. Senior Cost Engineer E&I Mark de Kok: “De druk van de schuurapparatuur op de flens moet nog beter. Maar het belangrijkste is, dat is aangetoond dat het kan. We zijn een weg ingeslagen en gaan niet meer terug.” Peter Paulissen, senior engineer smart & digital factory bij het Vlaamse onderzoeksinstituut Sirris: “Het kost tijd voordat een cobot een toepassing uitvoert zoals je verwacht. Toch is zo’n cobot makkelijker en flexibeler inzetbaar dan een robot, zeker voor kleinere batches. De combinatie van AI en cobotica kan ervoor zorgen dat de inzet van cobots nog makkelijker wordt. Vooral de software biedt ruimte voor verdere verbetering.” ●

Smart Tooling

• De use case was onderdeel van het Interreg Vlaanderen-Nederland project Smart Tooling. Vanuit Nederland is onder andere het Kennis- en Innovatiecentrum Maintenance Proces­industrie (KIC-MPI) bij dit project betrokken.

Bekijk de videoicon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark