Doe als ingenieur mee aan de Tactical Decision Game

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Doe als ingenieur mee aan de Tactical Decision Game

Op 20 november krijgen KIVI leden de mogelijkheid om in Amersfoort deel te nemen aan de ‘Tactical Decision Game SXM’. Een kans uit duizenden om een beeld te krijgen van de intensiteit van werken op tactisch niveau onder extreme omstandigheden. Na een spoedcursus ‘militaire besluitvorming’ gaan deelnemers in groepjes van maximaal zes – onder begeleiding – aan de slag. De uitgangssituatie is de situatie op Sint Maarten na het bezoek van orkaan Irma.
Tactical Decision Game SXM

“Hoe is het om leiding te geven aan een militaire hulpverleningsoperatie na een desastreuse orkaanstorm”

Het is 6 september 2017 als de orkaan Irma met haar oog Sint Maarten, en omliggende eilanden, passeert. Irma is een orkaan van de zwaarste categorie en heeft veruit de meeste energie van de orkanen van de laatste 50 jaar. Windsnelheden lopen op tot ver boven de 300 km/u en houden langdurig aan. Irma laat een immens spoor van vernieling achter op het eiland. “Het is alsof er met een grasmaaier over het eiland is geraasd”.

Premier Mark Rutten twittert: “NL staat klaar om te helpen”. De vooraf ontplooide Landmacht- en Marine-eenheden zijn de eersten die daad bij deze woorden voegen. Ze treffen een vernield eiland aan. Met nog twee mogelijke orkanen in het vooruitzicht moeten ze snel “situational awareness” opbouwen en hulpverlening prioriteren. Daar komt bij dat de lokale overheidsdiensten verminderd functioneren door gebrek aan personeel, communicatiemiddelen en materieel. Plunderingen breken uit en de tijd dringt: De volgende orkaan, Jose, is in aantocht. Gelukkig kunnen ze terugvallen op de kracht van de krijgsmacht: Adequate besluitvorming, robuuste teams en een ijzersterke mentaliteit.

De Tactical Decision Game SXM (TDG) richt zich op werknemers van binnen en buiten defensie die beeld willen krijgen van de intensiteit van het werken op tactisch niveau onder dergelijke omstandigheden. De deelnemer kruipt in de huid van militairen verantwoordelijk voor de wederopbouw van essentiële infrastructuur. Bovendien krijgt de deelnemer, middels een stoomcursus militaire besluitvorming, beeld bij hoe er onder zware omstandigheden besluiten worden gemaakt. Begeleid door ervaren officieren brengt de deelnemer dit vervolgens in de praktijk. De sessie is voor eenieder toegankelijk, ook als je geen kennis hebt over de inzet van eenheden op tactisch niveau.

Kijk voor inschrijven op kivi.nl/dv

Bron afbeeldingen: Mediacentrum Defensie

Geschreven door

KIVI Defensie&Veiligheid

De afdeling Defensie en Veiligheid van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) is voor iedereen die betrokken is bij de toepassing van technologie voor defensie en nationale veiligheid. De afdeling... Lees meer