DSS ondersteunt Siemens Gamesa Offshore

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: DSS ondersteunt Siemens Gamesa Offshore

De samenwerking tussen DuPont Sustainable Solutions (DSS) en de Offshore business unit van Siemens Gamesa is van start gegaan met het trainen van zo’n 6.000 medewerkers in het ontwikkelen van een groter risicobewustzijn met als doel de veiligheid te verbeteren. Beide bedrijven hadden al eerder samengewerkt binnen de Onshore business unit, waarna Siemens Gamesa opnieuw voor DSS koos vanwege de grote deskundigheid en goede reputatie op het gebied van risico- en veiligheidsmanagement, met een partnerschap als resultaat. Dit omvat de DuPont™ Risk Factor™ training voor de hele organisatie, groepsleiderschapscoaching voor het top- en middenmanagement en workshops Safety in Engineering Design. Omdat deze activiteiten zo ontwikkeld zijn dat ze digitaal kunnen worden uitgevoerd, heeft het coronavirus geen invloed op de voortgang van het project.

Risicobewustzijn
Siemens Gamesa is wereldwijd marktleider in de offshore windenergie-industrie, met medewerkers en installaties in alle belangrijkste en opkomende markten. De activiteiten van het bedrijf omvatten de gehele waardeketen, waaronder innovatie, ontwikkeling, productie, installatie en service. Omdat medewerkers in de productie, installatie, exploitatie & onderhoud in kleine groepen of zelfstandig aan de slag zijn, is het vergroten van hun risicobewustzijn cruciaal voor hun veiligheid.

Het zogenoemde Siemens Gamesa LeadSafe project ging eind 2019 van start met een pilot na een eerste analyse van de veiligheidscultuur van de organisatie door DSS om de training hierop aan te passen. Het merendeel van de medewerkers op de productielocaties, kantoor en de pre-assemblagelocaties en van de installateurs doet mee aan het project. Daarnaast biedt LeadSafe op maat gemaakte workshops voor 200 ingenieurs om de veiligheid al in het engineeringproces te verbeteren. Vanwege het belang dat Siemens Gamesa hecht aan de bescherming van zijn medewerkers heeft het bedrijf besloten om het project voort te zetten tijdens de coronapandemie, waarbij een groot deel virtueel wordt gedaan. Bovendien hebben markten in een verder gevorderd stadium van economisch herstel, zoals China, prioriteit gekregen.

Communicatie
“Bij Siemens Gamesa kiezen we voor veiligheid. We zijn trots dat we samen met DSS onze medewerkers in staat stellen om incidenten te voorkomen door risico`s te beheersen. Veiligheid is altijd onze topprioriteit en we plaatsen dit bij alles wat we doen bovenaan. We willen ervoor zorgen dat al onze medewerkers de juiste mindset hebben voor hun dagelijkse besluitvorming. LeadSafe is bedoeld om ons te helpen dat te realiseren,” zegt Andreas Nauen, CEO van de Siemens Gamesa Offshore Business Unit.

Inmiddels heeft het eerste managementseminar plaatsgevonden, waarbij de nadruk is gelegd op de rol die leidinggevenden spelen bij het beïnvloeden en realiseren van een cultuurverandering. Communicatie is hierbij van groot belang. Na het seminar verwoordde een deelnemer het als volgt: “Cultuur verandert gesprek na gesprek. Je moet praten over veiligheid om mensen te motiveren en feedback te geven en te vragen.” Naast de leiderschapsseminars en coaching ondersteunt DSS Siemens Gamesa Offshore ook met het opleiden van een aantal medewerkers tot interne trainers.

Topprestaties
Cédric Parentelli, Managing Director Europa en Noord-Afrika van DSS, licht toe: “De sleutel tot topprestaties op het gebied van veiligheid is veilig gedrag. Hoewel technische maatregelen het aantal ongevallen aanzienlijk kunnen verminderen, volstaan ze niet om deze uit te bannen. Dat vereist dat mensen alert worden gemaakt op risico`s en zich bewust worden van de rol die hun besluitvorming speelt bij incidenten. Met het nieuwe veiligheidsproject zet Siemens Gamesa Offshore een belangrijke stap in die richting. Als extra duidelijk signaal van het belang dat wordt gehecht aan veiligheid, is Siemens Gamesa Offshore momenteel bezig om de reikwijdte van het werk vast te stellen, met als doel het huidige veiligheidsproject uit te breiden naar de andere business units van de groep, Onshore en Services, en met de invoering van een aantal transversale/corporate acties.”

Geschreven door

DuPont Sustainable Solutions

DuPont Sustainable Solutions (DSS) biedt toonaangevende adviesdiensten op het gebied van operationeel management die organisaties in staat stellen hun medewerkers en bedrijfsmiddelen te beschermen, operationele efficiency te realiseren, sneller te... Lees meer