Evacuatie door brand in ruimte met fietsaccu’s en batterijen

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Evacuatie door brand in ruimte met fietsaccu’s en batterijen

Op woensdag 11 juli 2018 is bij een fabrikant van elektrische fietsen het gedeelte van het gebouw waar fietsaccu’s en batterijen werden opgeslagen volledig uitgebrand. Bij de brand zijn giftige stoffen vrij gekomen, waardoor bewoners in de directe omgeving zijn geëvacueerd. Bij de bestrijding van de brand is vanwege de aanwezigheid van fietsaccu’s gekozen voor bestrijding van buitenaf met het oog op mogelijk ontploffingsgevaar.

Deze calamiteit bewijst wederom dat batterijen niet zo onschuldig zijn als ze lijken. Het probleem met lithium-ion batterijen is dat het gevaar van binnenuit komt. Ze kunnen spontaan in brand vliegen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) beschouwt deze batterijen daarom als een ‘nieuwe’ gevaarlijke stof, vergelijkbaar met CNG, LNG en waterstof. Dat verklaart waarom ze er met ingang van 2018 extra aandacht aan besteden. Natuurlijk zijn de risico’s het grootst als je deze batterijen in enorme aantallen opslaat. Maar vergis je niet in het aantal apparaten met een lithium-ion accu binnen bedrijven en onderhoudsdiensten. Dat worden er steeds meer. Aan het eind van de dag gaan de lithium-ion accu’s aan de lader. Er hoeft er maar eentje te ontvlammen en je hebt een groot probleem.

De visie van DENIOS is dat Lithium-ion batterijen moeten worden opgeslagen in een gecertificeerde, ofwel bewezen veilige, brandwerende voorziening. De nieuwe, speciaal voor DENIOS ontwikkelde brandveiligheidskast van de Europese marktleider Asecos, maakt dit probleem beheersbaar en kan worden ingezet voor de opslag van lithium-ion accu’s en als brandveilige voorziening waarin de accu’s kunnen worden opgeladen.

Meer zienicon.arrow--dark

Geschreven door

Denios BV

Visie en missie: Het veilig omgaan met gevaarlijke stoffen is cruciaal bij het minimaliseren van risico’s voor ons milieu en uw medewerkers. Bovendien draagt het bij aan een leefbare maatschappij... Lees meer