Hoe grijp ik niet mis? Je slangenvoorraad altijd op orde

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Hoe grijp ik niet mis? Je slangenvoorraad altijd op orde

Het zal je maar gebeuren, dat het productieproces stilgelegd moet worden omdat de juiste slang niet meer voorhanden is. Meestal heb je dan wel een inventieve collega die één van de slangen die je nog wel op voorraad hebt liggen, bevestigt. Dat deze slang helemaal niet geschikt is voor het proces (denk aan de lengte of aansluitingen) en mogelijk de vloeistoffen die er doorheen stromen, dat zie je maar door de vingers. Jouw doel op dat moment is om snel de juiste slang te bestellen en ook meteen een vervanging voor de slang die er nu tussen geplaatst is. Dan ben je voorlopig weer gered. Helaas zien we vaker dat de slangen een ondergeschoven kindje zijn in de procesindustrie, terwijl je zonder dit onderdeel eigenlijk niets meer kan. Slangen en slangassemblies zijn wel degelijk van groot belang.

Inventarisatie
Inmiddels hebben we voor een aantal klanten mee mogen denken over een oplossing om bovenstaande te voorkomen, namelijk door een slangen-inventarisatie te doen. Vanuit de binnendienst start ik met deze inventarisatie door vanuit de orderhistorie een overzicht te maken van de bestelde slangen tot nu toe. Met dit overzicht gaat één van mijn buitendienstcollega’s op bezoek bij de klant om te checken of het overzicht compleet is, of dat er nog slangen aan toegevoegd kunnen worden.

Dit is direct een mooi moment om te overleggen of alle slangen wel voldoen. Hebben ze het juiste formaat, is het materiaal geschikt voor de stoffen die er doorheen getransporteerd worden, etc. Zo bleek één van onze klanten een probleem te hebben met een slang, die sneller slijtage vertoonde doordat deze over een ijzeren constructie schaafde. Niet alleen het eerder moeten vervangen van de slang was vervelend, maar ook het risico dat dit slijpsel in het proces terecht zou komen, is iets waar even bij stilgestaan moest worden. Samen hebben we de verschillende mogelijkheden doorgenomen en uiteindelijk een nieuw soort slang geleverd om te testen op deze plek in het productieproces. Het ziet er naar uit dat dit issue daarmee verholpen is.

Weten waar je aan toe bent
Na het inventariseren, maken we een volledig overzicht, waarbij elke slang en alle bijbehorende slangassemblies een uniek nummer krijgen. Op het moment dat een slang vervangen dient te worden, hoeft alleen dat kenmerk genoemd te worden en dan beschikken wij al over alle specificaties. Dat scheelt tijd aan beide kanten. Mocht er groot onderhoud gepland staan, dan heb je op deze manier ook een goed overzicht van de slangen die je tijdens dit onderhoud preventief kan vervangen, waardoor je geen kostbare productietijd verliest. Bovendien kunnen wij met deze lijst ook de houdbaarheid in de gaten houden en dus pro-actief aangeven wanneer een bepaalde slang de houdbaarheidsdatum nadert, zodat je nooit zonder komt te zitten.

Lees meericon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Hoe grijp ik niet mis? Je slangenvoorraad altijd op orde

Hitma B.V.

Bij Hitma denken we graag met je mee. We begrijpen dat processen in ieder bedrijf anders zijn. Daarom werken wij intensief samen om een oplossing op maat te kunnen bieden.... Lees meer