Kleinere motor, zelfde ­prestaties

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Kleinere motor, zelfde ­prestaties

Na 24 jaar gebruik werd het tijd om de aandrijving van een afkortinstallatie voor plaatstaal bij een dak- en gevelplatenspecialist te vervangen. Uit metingen aan de oude motor bleek dat de nieuwe motor van de meelopende afkortzaag kleiner kon om toch prima te presteren. Een meedenk-oplossing die de opdrachtgever kon waarderen.

Tekst: Redactie Proces Media | Fotografie: Bosch Rexroth

Dak- en gevelplatenspecialist Hardeman gebruikt een afkortinstallatie om plaatstalen panelen, afgewikkeld van een spoel, op het juiste formaat te snijden. De productielijn dateert van halverwege de jaren negentig en was aan vervanging toe. De servobesturing en PLC waren verouderd, waardoor de continuïteit van de lijn gevaar begon te lopen. Directeur Johan Hardeman besloot dat er geïnvesteerd moest worden in de lijn en benaderde TechTron, specialist in meelopende applicaties. Hardeman was al bekend met het elektrotechnische installatiebureau. “Ze kennen ons en onze productieprocessen en ondersteunen ons bij onze E-vraagstukken”, zegt Hardeman.

“Geen ander bedrijf dan Bosch Rexroth biedt zulke goede opties voor meelopende applicaties”
Marcel Oosterbaan, TechTron

Overgedimensioneerd

TechTron verzorgde het projectmanagement, de software engineering en de inbedrijfsstelling van de nieuwe lijn. Voor de hardware engineering werd aandrijf- en besturingsspecialist Bosch Rexroth ingeschakeld. De oude installatie bevatte al verschillende componenten van Bosch Rexroth, waaronder een MAC112D-motor, een KDS1-3-100-versterker en een TVD1.2.15-voeding. Voor de nieuwe lijn was het even zoeken naar de juiste afstemming. Roel Boessen, branchemanager Factory Automation van Bosch Rexroth, legt uit waar dat aan lag: “De oude MAC-motor was behoorlijk overgedimensioneerd. Zouden we een nieuwe motor kiezen met soortgelijke specificaties, dan zou er weer sprake zijn van overcapaciteit, met een onnodig hoge investering als gevolg. Daarom zijn we eerst samen met TechTron gaan inventariseren: wat heeft Hardeman werkelijk nodig? Door eerst de huidige opstelling door te meten, zijn we tot de meest efficiënte oplossing gekomen.”

Article image of: Kleinere motor, zelfde ­prestaties

Capaciteit

Die aanpak viel in de smaak bij Hardeman. “Tegenwoordig kunnen we heel goed de daadwerkelijke benodigde capaciteiten bepalen. Vroeger was dat wel anders. Dacht je ‘honderd’ nodig te hebben? Dan nam je voor de zekerheid honderdvijftig. Gelukkig kan het vandaag de dag anders. TechTron en Bosch Rexroth hebben niet blindelings voor een ‘veilig’ vermogen gekozen, maar zijn echt gaan zoeken naar de beste oplossing voor ons.”

“Bosch Rexroth en ­Tech­Tron zijn echt gaan zoeken naar de beste oplossing voor ons”
Johan Hardeman, Hardeman

Compacte motor

Het resultaat bestaat uit een compacte motor en aandrijfversterker, voorzien van het functiepakket Indramotion For Metal Forming, waarbij de PLC de meelopende functie met behulp van standaard bouwstenen vervult. De oude CLM-controller van de installatie bevatte Bosch Rexroth’s Sequential Motion Control (SMC)-technologie, die ook beschikbaar is in de moderne Indramotion-software. Marcel Oosterbaan, projectleider Industriële Automatisering van TechTron, vertelt lachend over de ingebruikname. “Op de dag van de ombouw belde mijn contactpersoon bezorgd op of we wel de goede motor hadden geleverd. Want deze was wel heel erg klein. Ik kon hem snel geruststellen. Qua formaat en afmetingen is de nieuwe motor een stuk kleiner, maar de prestaties zijn exact wat Hardeman nodig heeft.”

Meelopende applicatie

Oosterbaan blikt tevreden terug op de samenwerking met Bosch Rexroth. “We werken goed samen. Bovendien ken ik geen ander bedrijf dat zulke goede opties biedt voor meelopende applicaties. Anderen zeggen wel dat ze het kunnen, maar uiteindelijk grijp je vaak toch mis op dingen. Neem de software voor de aansturing van de afkortzaag. De zaag loopt met de lijn mee, doet zijn werk en wordt teruggestuurd naar zijn rustpositie. Soms wil je echter op de terugweg al een nieuw actie­signaal versturen. In zo’n geval moet de afkortzaag meteen reageren. De Bosch Rexroth-software kan dat, terwijl de meeste andere software eerst een terugkeer naar de rustpositie vereist.”

20+ jaar levensduur

Oosterbaan noemt de Bosch Rexroth-oplossingen kwalitatief betrouwbaar. Hardeman beaamt dit. “De oude lijn functioneerde nog uitstekend, ook na 24 jaar dienst. Maar op een gegeven moment bereik je een punt waarop je constateert: áls er nu iets kapotgaat, zijn er te veel cruciale onderdelen niet meer leverbaar. En dat kunnen we niet gebruiken. Nu zijn we weer helemaal up-to-date, en mogen we rekenen op minstens dezelfde levensduur, twintig jaar-plus dus. Ik heb er alle vertrouwen in.” ●

________________________________________________

TechTron

■ TechTron is gespecialiseerd in elektrotechniek, technisch beheer en industriële automatisering tot en met aandrijftechniek en duurzame energie. Het bedrijf met ruim 60 medewerkers is vooral actief in de industrie-, onderwijs-, zorg- en utiliteitsector.

Hardeman

■ Hardeman levert staalproducten, beplatingsmaterialen, bouwmaterialen en materialen voor tuinen en erven. Het bedrijf produceert zo veel mogelijk in eigen beheer, zowel voor het bouwbedrijf als voor de handelstak. Het bedrijf heeft expertise op het gebied van hekken, betonstaal, sandwichpanelen, profielplaten, golfplaten en diverse andere producten en toepassingen.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark