Meekijken op afstand met slimme bril

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Meekijken op afstand met slimme bril

Tekst: Leendert van der Ent | Fotografie: Iristick

Bij Engie in Terneuzen hebben medewerkers ervaring opgedaan met smart glasses van het Antwerpse Iristick. Als consumenten-gimmick is de slimme bril niet aangeslagen, maar voor industrieel gebruik biedt de doorontwikkelde versie allerlei voordelen. Een speciale ATEX-versie is in de maak.

“We zetten de bril in voor ondersteuning van operators op afstand, in opleidingstrajecten en tijdens inspecties”, zegt Mark de Kok, Senior Cost Engineer E&I bij Engie. De bril in kwestie is een AR/XR bril, wat staat voor augmented reality en gecombineerde virtual, mixed en augmented reality. Die bril is via een draad verbonden met een smartphone. Daardoor is alle functionaliteit en ­rekenkracht van dat apparaat beschikbaar en komt er geen extra straling dicht bij het hoofd vrij.

Beelden delen

Twee ingebouwde camera’s, vier microfoons en twee luidsprekers maken stembediening en interactieve communicatie mogelijk. Een aantrekkelijke mogelijkheid is namelijk ‘See What I See’ (SWIS): een brildragende operator stuurt beelden live door naar mensen die overal ter wereld kunnen meekijken. Sommige modellen hebben zelfs een zoomlens om onbereikbare of gevaarlijke plekken goed in beeld te krijgen. Uiteraard moet de Wifi-verbinding wel goed zijn. “Een technische uitdaging blijft een goede dekking van een Wifi-, 3G- of 4G-netwerk”, zegt De Kok.

Expert-informatie

De bril kan niet alleen gedragen worden door operators die via videoconferencing bijstand vragen aan experts, maar bijvoorbeeld ook door docenten die een bepaalde installatie toelichten. Voor zowel experts als leerlingen is het handig om op afstand precies te zien wat de brildrager ziet. Via hun tablet, pc of smartphone kunnen zij daar verbaal op reageren, pijltjes in beeld tekenen bij een bepaald onderdeel of bestanden opsturen. Het gaat erom de juiste expert-informatie op de juiste plek te krijgen. Is de omgeving te luid voor stemcommando’s? Als het lawaai de 90 dB noise-cancelling te boven gaat, kan de drager een touchpad aan de poten van de bril gebruiken om commando’s in te geven.

ATEX-versie

Tot nu toe was de keuze binnen het productportfolio van Iristick nog beperkt, maar daar komt verbetering in. De producent van de slimme brillen kondigde voorjaar 2021 aan om voor diverse applicaties en industrieën verschillende brillen te gaan aanbieden, waaronder een bril die speciaal geschikt is voor ATEX-omgevingen. “Daarmee wordt afgestapt van het ‘one size fits all’-model”, zegt Johan De Geyter, CEO van ­Iristick. Oplossingen met glazen of clips op sterkte zijn er ook. De kosten liggen tussen de
€ 1.500 en € 2.500, vergelijkbaar met een premium laptop. ●

De use case was onderdeel van het Interreg Vlaanderen-Nederland project Smart Tooling. Vanuit Nederland is onder andere het Kennis- en Innovatiecentrum Maintenance Procesindustrie (KIC-MPI) bij dit project betrokken.

Article image of: Meekijken op afstand met slimme bril
Article image of: Meekijken op afstand met slimme bril

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark