NEN-EN 15154-5, denorm voor industriële nooddouches

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
417 bekeken Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: NEN-EN 15154-5, denorm voor industriële nooddouches

Ongeveer een jaar geleden is de nieuwe norm gepubliceerd. Hierin is precies te lezen aan welke specificaties een nooddouche moet voldoen maar ook iets over de plaatsing, gebruik en het onderhoud van een nooddouche.

Een nooddouche moet geplaatst worden in de nabijheid van de werkplek waar een potentieel gevaar bestaat dat een werknemer in contact komt bv chemicaliën. Denk hierbij bv aan een laad/losplaats voor chemicaliën. De nooddouche dient ter bescherming van het slachtoffer waarbij d.m.v. een ruime hoeveelheid water brandwonden worden voorkomen of chemicaliën afgespoeld kunnen worden. Zodra dit is gedaan kan het slachtoffer verder behandeld worden of verplaatst worden waar verdere behandeling plaats kan vinden.

-De nooddouche moet minimaal 15 minuten een constante waterhoeveelheid leveren.
-Het spraypatroon moet voldoen aan het patroon zoals genoemd in deze norm waarbij op 70 cm onder de douchekop circa 50% van het water moet vallen in een cirkel van 20 cm.
-De nooddouche moet door één persoon eenvoudig geactiveerd kunnen worden
-Watertemperatuur moet tussen de 15 en 37 graden zijn waarbij wordt geadviseerd om dit tussen de 20 en 25 graden te houden. (ivm legionellabeheersing)
-Plaatsing op max. 20 meter van het mogelijke gevaar zonder obstakels zoals bv trappen/deuren waarbij de douche binnen 10 sec bereikt moeten kunnen worden.
-Nooddouche moet goed zichtbaar zijn en voorzien zijn van de juiste signalisatie.

Tevens wordt er gezegd dat een nooddouche minimaal 1 x per maand getest moet worden en deze testen vastgelegd moeten worden in een logboek.
Deze nieuwe norm heeft genoeg inhoud om het beleid m.b.t. nooddouches binnen bedrijven weer eens tegen het licht te houden en om te bepalen of de huidige douches nog wel voldoen. Bedenk zelf maar hoe het zal zijn als je na een incident met chemicaliën minimaal 15 minuten onder een ijskoude douche moet staan in een omgevingstemperatuur van rond het vriespunt of zelfs onder nul. Nedelko heeft met de nooddouches van FSP-Tech een gamma van douches die voldoen aan de nieuwe norm. Wacht niet langer en nodig onze specialisten uit. Zij kunnen u precies vertellen wat er is veranderd en waar u op moet letten als het gaat om industriële nooddouches. Neem nu contact met ons op

Geschreven door

Nedelko BV

Nedelko is jouw vertrouwde partner en leverancier van onder meer signalerings- en veiligheidsoplossingen. Bijvoorbeeld de Lockout Tagout producten van Brady en Masterlock, waarmee je mechanische en elektrische gevaren kunt beheersen.... Lees meer