Nieuw dichtingssysteem voor hot-Oil applicaties

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Nieuw dichtingssysteem voor hot-Oil applicaties

Om plantaardige olie en stoom lekkage bij de productie van snack foods te elimineren heeft Neocooper Industrial Solutions samen met CinchSeal een nieuw dynamisch afdichtingssysteem voor aandrijfassen van frying processoren ontwikkelt, waardoor de productie van “fried foods” hygiënischer, veiliger en milieuvriendelijker wordt. Als resultaat van een driejarige test en verbeteringsperiode is de nieuwe CinchSeal NECAS afdichting de oplossing voor alle “Hot Oil” applicaties in de levensmiddelen- en procesindustrie.

Kernstuk van de dichting is een deelbare elastomeer van AFLAS, die om de aandrijfas wordt geplaatst en, door een zwaluwstaart verbinding geklemd, verlijmd wordt. AFLAS is een nieuwe synthetische rubber die alle voordelen van Viton heeft en bovendien bestendig is tegen hete organische stomen. De AFLAS elastomeer wordt met een slangklem vastgezet en beschermt de as tegen slijtage, voorkomt lekkage langs de as en roteert samen met de aandrijfas. De elastomeer draagt de roterende beweging over aan twee dichtschijven van PTFE, die eveneens met de as mee draaien. De PTFE-dichtschijven aan de product- en de atmosferische zijde sluiten tegen een rvs-behuizing af, die een interne compressie creëert. De PTFE-dichtschijven en de behuizing zijn eveneens deelbaar, waardoor bij de installatie geen demontage van lager en motor nodig is.

Begonnen is dit project bij een internationale chipsfabrikant, die trachtte de pakkingsdichtingen te vervangen omdat door lekkage het frituurolie in de koordpakkingen verbrandde, waardoor rook, geur en gezondheidsschadelijke stoffen, zoals transvetten en koolstoffen, ontstonden. Bovendien veroorzaakten de koordpakkingen slijtage aan de aandrijfassen, zodat deze uiterlijk na tien jaar moesten worden opgespoten, wat bij 13 assen met een lengte van 2,5 meter en een diameter van 200 millimeter per processorlijn een grote en dure klus betekende. De constante lekkage leidde ook tot een intensieve schoonmaak en frequente lager schade.

Na een eerste test fase van acht weken met mechanical seals van verschillende fabrikanten was de CinchSeal dichting het enige model dat geen lekkage vertoonde en de klant besloot om samen met Neocooper Industrial Solutions en seal model te ontwikkelen dat aan de specifieke eisen zou voldoen en een levensduur van min. 24 maanden zou bereiken. De dichting kon niet met een persluchtaansluiting worden voorzien, zoals noodzakelijk om de compressie in de seal behuizing te ondersteunen, waardoor een model met slangklem werd ontworpen. De verbinding van de deelbare PTFE dichtschijven moest versterkt worden om de gevraagde levensduur te bereiken bij een operationele procestijd van 4 keer 6 maanden continu, met telkens één week voor onderhoud en schoonmaak ertussen. Bovendien bleek de standaard silicone elastomeer niet voldoende bestendig te zijn tegen de hete stoom en diende na 18 maanden te worden vervangen. Daarom werd na een intensieve bestudering van de verschillende rubber materialen voor een test met de nieuwe AFLAS elastomeer gekozen en dit was de doorbraak om aan alle gevraagde eisen te voldoen.

De klant heeft de beslissing genomen om alle zes processorlijnen met de nieuwe CinchSeal NECAS afdichting te voorzien en de eerste processorlijn wordt in de lente van 2021 omgebouwd. Voor meer informatie over CinchSeal dichtingen kunt u een kijkje nemen op onze website of contact opnemen met Christian Wermeter van Neocooper Industrial Solutions.

Geschreven door

Cinchseal Benelux

CinchSeal – De Nieuwe Generatie van Asafdichtingen. CinchSeal heeft een nieuwe generatie van asafdichtingen ontwikkelt die lekkage elimineren, geen slijtage veroorzaken, onderhoudsvrij en EC1935/2004 gekeurd zijn. Door het unique Split... Lees meer