Nieuwe serie luchtventilatiemanchetten

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Nieuwe serie luchtventilatiemanchetten

Het transporteren en behandelen van ventilatielucht vertegenwoordigt een belangrijke energiekostenpost bij exploitatie van uw gebouw. Het is daarom cruciaal dat zo weinig mogelijk ventilatielucht verloren gaat onderweg naar- of van de geventileerde ruimtes. Om dit mogelijk te maken, introduceert Euro Manchetten een nieuwe manchettenserie: LBH-C. Deze manchet zorgt voor financiële besparing én duurzaamheid van ventilatiesystemen.

Verschillende aspecten hebben invloed op de energie-efficiëntie van een ventilatiesysteem. Dit zijn: drukverlies, warmteterugwinning, de capaciteit van de ventilator en het lekken van lucht. Met name dit laatste aspect, lekken, heeft een negatieve invloed op de energie-efficiëntie van ventilatiesystemen. Een lek van 6 procent resulteert in een stijging van 20 procent in energieverbruik (!). Een goede luchtdichtheid van het ventilatiesysteem kan namelijk tot meer dan 30 procent besparing opleveren van uw ventilatie-energie.

Waarom men luchtlekken moet tegengaan

Lekken van lucht zorgt voor verschillende negatieve ontwikkelingen. Zo kan er een slechtere akoestiek ontstaan door een fluitend geluid van ontsnappende lucht. Ook zorgt lekken voor dimensionering van uw installaties. Deze moeten door het lekken namelijk krachtiger en groter worden. Daarnaast zorgt lekken voor storingen in de normale werking van uw ventilatiesysteem. Hierdoor wordt het nauwkeurig afstellen van een systeem onmogelijk, waardoor er schommelingen kunnen optreden in het luchtvolume.

Tot slot zorgt lekken van lucht voor een verminderde hygiëne en gezondheid. Het indringen van de afvoerlucht, niet behandelde of ongefilterde lucht wordt terug in het gebouw verdeeld. Hierdoor neemt de luchtkwaliteit af.

Maximale luchtdichtheid door LBH-C serie

Met de nieuwe luchtdrukmanchettenserie van Euro Manchetten, de LBH-C, wordt een maximale luchtdichtheid van het ventilatiesysteem bereikt. Dit betekent in de praktijk dat er bij een testdruk van 1000 Pa slechts maximaal 0,27 liter per seconde per m2 aan ventilatielucht lekt. Hiermee wilt Euro Manchetten een structurele bijdrage leveren aan het terugdringen van lekverliezen. Energieverbruik, comfort en efficiency in ventilatiesystemen kunnen aanzienlijk verbeterd worden met behulp van de LBH-C.

LBH-C sluit bijzonder goed aan

Bijzonder aan de manchet is dat het past op het luchtkanalenprofiel 30mm, dat in de installatietechniek gebruikt wordt. Hierdoor sluit de flensmaat goed aan, wat belangrijk is om de norm te kunnen halen.

LBH-C: Brandwerend en flexibel

Het flexibele materiaal van de LBH-C is een polyesterweefsel met een PVC coating, welke brandwerend is. Doordat er een speciaal rubber klemprofiel gebuikt wordt, kan de manchet ook uitgevoerd worden met andere flexibele materialen. Ook is er keuze uit materialen die voldoen aan de FDA en EC richtlijnen voor voedselveiligheid, Fungiciden vrij, en met antibacteriële additieven.

Geschreven door

Euro Manchetten & Compensatoren

Lees meer