Onbedoeld van hydrauliekstoring naar milieudelict?

icon.highlightedarticle.dark Veiligheidsgereedschappen Laatste wijziging: 22 november 2023
Steeds meer vrachtauto's hebben een spillkit in de cabine
Steeds meer vrachtauto's hebben een spillkit in de cabine | Foto: Pirtek

Voor technische professionals biedt de ‘Oil spillkit’ snelle oplossingen voor hydrauliekstoringen, voorkomt milieuschade met absorptiedoeken en damwanden.

Plantmanagers, projectleiders, opzichters, vrachtwagenchauffeurs, kraanmachinisten, … Wie in deze groep technische beroepen werkzaam is, heeft ongetwijfeld meegemaakt dat tijdens de werkzaamheden een hydrauliekslang van een machine het begeeft.

Deze storing is herkenbaar en uitermate vervelend, want het werkproces wordt direct onderbroken. Gelukkig weten de meeste gebruikers het nationale storingsnummer van Pirtek te vinden voor spoedservice. Ondertussen ontstaat een neveneffect waar niet iedereen zich van bewust is…

Milieuschade

Een hydrauliekstoring zorgt niet alleen voor gedwongen machinestilstand, maar er lekt ook hydrauliekolie weg. Vele liters olie kunnen weglekken op de vloer en kan deze eenvoudig in de grond weglekken.

Zelfs door beton! Gevolg: milieuschade. Bij grotere hoeveelheid olie kan dit weglekken als een milieudelict worden beschouwd.

De kosten voor sanering kunnen fors oplopen. Het is de verantwoordelijkheid van de betrokken uitvoerder om de schade te beperken.

Absorptiedoeken

Omdat olielekkage een algemeen voorkomend probleem is, bestaan er handzame sets met olie absorptiedoeken. Deze worden verkocht onder de naam ‘Oil spillkit’.

Op basis van gebruikerservaring is een zogeheten ‘truck set’ samengesteld waarmee de meest voorkomende lekkage snel kan worden opgevangen.

Hierin zijn maar liefst 25 olie-absorberende matten verpakt en 3 oprolbare damwanden (‘oilsnakes’) die rond de olieplas gelegd kunnen worden om verdere verspreiding tegen te gaan.

Ze hebben een absorptiecapaciteit ca. 30 liter, vergelijkbaar met 3 emmers inhoud. Om schoon te werken, zijn er wegwerphandschoenen mee verpakt plus een afvalzak.

Bekijk de video en lees meer in deze blog.

Lees meer over Spillkits icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Onbedoeld van hydrauliekstoring naar milieudelict?

Pirtek Benelux

Europese marktleider in hydrauliekslangvervanging op locatie. Lees meer