In tegenstelling tot wat sommigen misschien denken, is perslucht niet gratis. Als we de middelen voor de productie vergelijken met wat wordt gegenereerd, wordt het vaak als het duurste hulpmiddel in een typische productiefaciliteit beschouwd. Bovendien merkt het Amerikaanse ministerie van Energie op dat meer dan 50% van alle persluchtsystemen energie-efficiëntieproblemen hebben. Experts in persluchtsystemen schatten ook in dat maar liefst 30% van de gegenereerde perslucht verloren gaat via lekkages in het persluchtsysteem.
Vaak worden reservecompressoren gehuurd en gebruikt als back-ups, wanneer een persluchtsysteem moeite heeft om aan de huidige eisen van het systeem te voldoen of worden er tijd en moeite gestoken in het installeren van een extra compressor op het bestaande systeem. Beide strategieën zijn duur en kunnen afhankelijk van de grootte van de benodigde compressoren honderdduizenden euros kosten.
Aangezien het inherent is aan persluchtsystemen dat ze lekkages hebben, ongeacht de leidingen, het gebruik en het ontwerp, kan het implementeren van een beheerprogramma voor persluchtlekkages een economische en effectieve manier zijn om de efficiëntie van elk persluchtsysteem te verbeteren. Er is een dergelijk programma ontworpen om persluchtlekkages te identificeren en te repareren, voordat ze een groot probleem worden en zodat er tijd, geld en energie bespaard kunnen worden.
Voor airborne ultrasoon blijft perslucht- en gas lekdetectie de meest gebruikte toepassing. Het lokaliseren van perslucht- en gas lekkages met ultrasoon en vervolgens de nodige reparaties uitvoeren, kan een enorme terugverdieneffect opleveren van de euro’s die door deze lekkages verloren zijn gegaan.
Recente ontwikkelingen op het gebied van detectie en rapportage van persluchtlekkages maken het mogelijk om het geld dat verloren gaat door deze persluchtlekkages, te kwantificeren. Een effectief ultrasoon perslucht lekkage onderzoek richt zich op zeven belangrijke factoren:
– Evaluatie
– Detectie
– Identificatie
– Tracering
– Reparatie
– Verificatie
– Herevaluatie
Door deze stappen te implementeren, kan een typische fabriek zijn energieverspilling met ongeveer 10 tot 20 procent verminderen.
Ultrasoon gebruiken voor een perslucht lekkage onderzoek
1. Een ultrasoon instrument selecteren
Voor ultrasone lekdetectie wordt een ultrasoon instrument met frequentie afstemming aanbevolen, en de voorgestelde frequentie-instelling is 40 kHz. Voor ultrasone instrumenten die een vaste frequentie hebben, of waarbij de frequentie afstemming geen functie is, is 38 kHz meestal de frequentie-instelling waarop het instrument is ingesteld.
Er zijn verschillende bronnen van hoogfrequent geluid die deze ultrasone instrumenten detecteren. Voor perslucht- en gas lekdetectie is turbulentie de bron van het ultrasoon geluid.
Turbulentie ontstaat wanneer er in een systeem op druk lekkages naar de lage druk of atmosfeer zijn. door een kleine scheur of opening. Turbulentie ontstaat ook bij luchtlekken of vacuümlekken. Aangezien de meeste turbulentie aan de binnenkant van het lek zit, is er bij vacuümlekken niet zoveel ultrasoon geluid aanwezig. Daarom zijn vacuümlekkages moeilijker te vinden met ultrasoon, maar is het nog steeds mogelijk als er voldoende turbulentie aanwezig is.
2. De “grof naar fijn”-methode
Nadat er een ultrasoon instrument is geselecteerd, kan de planning van het persluchtonderzoek beginnen. Een ding om in gedachten te houden bij het scannen op lekkende perslucht in de faciliteit, is het feit dat hoogfrequent geluid een zeer lage energie heeft.
Omdat het een lage energie heeft, reist het geluid niet door vaste matrialen, maar weerkaatst het eerder van vaste oppervlakken. Daarom is het belangrijk om met het ultrasone instrument in alle richtingen te scannen en daarbij de gevoeligheid aan te passen. Dit zal helpen om de locatie van het persluchtlekkage aan te duiden.
Zodra het gebied van het persluchtlekkage is gelokaliseerd, hebben de meeste ultrasone instrumenten een focussonde die over het uiteinde van de scanmodule op het instrument kan worden geschoven om het gezichtsveld te verfijnen en de plaats van het lek nauwkeuriger te identificeren. Deze methode van persluchtlekdetectie met behulp van ultrasoon wordt gewoonlijk de “grof naar fijn”-methode genoemd.
3. Een inspectieroute creëren
Nu moet er worden nagedacht over de logistiek van de lekdetectieroute. Het is aan te raden om voorafgaand aan de ronde een inspectie uit te voeren. De inspecteur moet dit als een kans zien om de specifieke zones of gebieden te bepalen waar perslucht wordt gebruikt. Bouwtekeningen van de persluchtleidingen zijn ook een handig hulpmiddel bij het uitvoeren van de eerste ronde. Noteer eventuele veiligheidsrisico’s en alle gebieden waar de toegang tot het testgebied moeilijk kan zijn of het gebruik van ladders, extra persoonlijke beschermingsmiddelen of toegang tot afgesloten gebieden vereist kan zijn. Noteer ook eventuele duidelijke tekenen van verkeerd gebruik van perslucht, mogelijke lekgebieden en onjuiste installatie van leidingen. Het noteren van mogelijke lekkages of misbruik van perslucht (zoals het gebruik van lucht om onderdelen/producten te verplaatsen, luchtmessen, enz.) helpt om elke verwarring weg te nemen over wat de inspecteur aantreft en zich bewuster te worden van waar concurrerend ultrasoon geluid vandaan komt. Een deel van het doel van het onderzoek naar persluchtlekkages zou de identificatie van gebieden kunnen zijn waar perslucht wordt misbruikt en te zoeken naar alternatieven die dezelfde functie kunnen vervullen zonder dure perslucht te hoeven gebruiken.
Ook moet er rekening worden gehouden met het type lek dat met ultrasoon moet worden opgespoord, zoals lekkages in perslucht, gas systemen, vacuümsystemen of koelmiddelsystemen. Selecteer na de initiële ronde één gebied of zone om te testen.
Voor consistentie wordt er aanbevolen om bij de compressor of uitgangszijde te beginnen en vervolgens naar de distributielijnen te gaan en dan naar de gebieden waar de perslucht wordt gebruikt. Aangezien de persluchtlekkages worden gevonden met het ultrasone instrument, moet er een labelsysteem zijn om het lek op de locatie te markeren. Het label moet groot genoeg zijn om het lekkagenummer, de druk, het type gecomprimeerd gas, een korte beschrijving van de leklocatie en het decibelniveau van het lek te registreren dat op het ultrasone instrument werd aangegeven nadat de leklocatie werd bevestigd. Een geschatte kostprijs van het lek kan ook nuttig zijn bij het creëren van bewustzijn over de kosten van perslucht- of gaslekkages.
4. Documentatie en rapportering
Naast het repareren van de persluchtlekkages, is het slagen van het persluchtlekkage onderzoek grotendeels afhankelijk van de rapportering en documentatie van onze bevindingen. Voor documentatie doeleinden is er een Leak Survey App van UE Systems beschikbaar voor iOS en Android. Met de app kan de inspecteur eenvoudig de perslucht- en gaslekkages documenteren, samen met de bijbehorende kosten.
Bij het rapporteren van de kosten en LPM-verlies (liters per minuut) van perslucht- of gaslekkages, is het belangrijk om te vermelden dat dit geschatte kosten zijn. De kosten van een lek zijn gebaseerd op het decibelniveau zodra het lek is gelokaliseerd, de kosten per kilowatt uur elektriciteit en de druk op de plaats van het lek.
In het ideale geval is de druk op de plaats van het lek optimaal. De perslucht kan bijvoorbeeld bij de compressor op 8 bar beginnen, maar waar de lucht daadwerkelijk wordt gebruikt, kan deze worden verlaagd tot 5 bar. Zoek naar de dichtstbijzijnde manometer, of als er iemand van de fabriek beschikbaar is wanneer het lekonderzoek wordt uitgevoerd, vraag dan naar iemand die het persluchtsysteem kent.
Voor speciale gassen, zoals helium, stikstof of argon, zijn de kosten van het lek gebaseerd op de decibelniveau op de bevestigde leklocatie, de druk en de kosten van het gas per duizend liter.
Er zijn verschillende onafhankelijke onderzoeken uitgevoerd waarbij een ultrasoon lekonderzoeksrapport is vergeleken met daadwerkelijke energiebesparingen en er is vastgesteld dat een ultrasoon lekonderzoek binnen 20% van de daadwerkelijke besparing van de persluchtlekkages ligt. Als het correct wordt uitgevoerd, kan een ultrasoon onderzoek naar persluchtlekkages in korte tijd een enorm terugverdieneffect opleveren. Zodra de lekken zijn gerepareerd uiteraard.
Conclusie
Perslucht is een duur hulpmiddel waarvan het onderhoud en de kosten over het algemeen als vanzelfsprekend worden beschouwd.
Een geslaagd onderzoek naar persluchtlekkages hangt af van het juiste ultrasone instrument voor de behoeften van het onderzoek, de juiste training van het personeel dat het onderzoek uitvoert, het plannen van de uitvoering van het onderzoek door een eerste ronde te doen, het documenteren van de lekkages en de bijbehorende kosten en het initiëren van reparaties zodra de lekkages zijn vastgesteld. Door de juiste documentatie en rapportering kan een ultrasoon persluchtlekonderzoek een enorm terugverdien effect en energiebesparingen opleveren zonder aanzienlijke kapitaaluitgaven.