Pak of hemdje?

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: Pak of hemdje?

Voor de liefhebbers van procesinnovatie kan het dit jaar niet op. In april hadden we de Powtech: ’s werelds grootste technologiebeurs voor de droge procesindustrie. Alle hoogtepunten en innovaties op het gebied van groene productie, explosieveiligheid en kwaliteitsborging, en niet te vergeten farmaproductie en verpakken, voerden daar de boventoon.

Ook veel bekende Nederlandse en Belgische leveranciers zijn daar steevast aanwezig. Enkele tientallen, want de afzetmarkt houdt voor de leveranciers van stortgoedtechnologie natuurlijk niet op bij de Benelux. In juni hadden we de Victam. Dit is de grootste beurs voor stortgoed verwerkende producenten van voeders, diervoeding, visvoer en biomassa-pellets.

Ooit begonnen in Utrecht onder auspiciën van Machevo is dit evenement naar Keulen verhuisd om het internationaler neer te zetten. De frequentie is laag – Victam wordt eens in de vier jaar groots Europees georganiseerd – maar dat is voor deze sector ruim voldoende denk ik zo. De eerste twee dagen was het goed druk, de laatste dag kon je een speld horen vallen. Een 2-daagse zou ook prima zijn naar mijn mening.

Voor een buitenlandse beurs staan er nog altijd veel exposanten uit Nederland en daarnaast diverse Belgische. Het evenement trekt ook veel landgenoten. Dat er veel Nederlandssprekende bezoekers waren, bleek al bij de receptie (‘Nederlands gesproken’, er stond nog net geen ANWB-campingbordje) en in de beursgangen. Logisch, zowel Nederland als België hebben van oudsher een sterke positie in de feedindustrie.

Voor de echte innovaties moet je toch wel bij de Powtech zijn. De feedindustrie met zijn moordende concurrentie moet het vooral van robuuste oplossingen hebben en bewezen technologie. Dus geen modeverschijnselen als sluizen met ‘Internet of Things’-functionaliteit. Nee, gewoon een sterk basismodel dat járen meekan en niet te veel kost. Het werd me ook verzekerd door diverse leveranciers dat de bezoekers exact weten wat ze willen: ‘no-nonsense’ oplossingen, geen technische hoogstandjes, en zeker geen verkooppraatjes.

Loopt er tijdens de Powtech nog heel wat volk in pak rond, tijdens Victam juist korte broeken en mouwloze hemdjes. Mooi te zien dat de feedindustrie nog zo ‘hands-on’ is, en misschien wat conservatief, maar wel heel praktisch ingesteld en wereldwijd vooroplopend. Die sterke band tussen gebruiker en leverancier is denk ik op geen beurs in onze sector zo sterk als hier. Er hing haast een familiale sfeer. Zie ook ons ons fotoverslag op pagina 34 van dit nummer.

Voor wie al die beurzen gemist heeft: in oktober is de laatste kans van dit kalenderjaar met Solids Rotterdam 2019. Dit jaar heeft de organisatie er alles aan gedaan om het evenement te laden met kennis. Er is een parallel seminarprogramma, zeker interessant voor wie geïnteresseerd is in trends als duurzaamheid en veiligheid. In onze voorbeschouwing op pagina 10 van dit nummer en in het beursmagazine dat we samen met beursorganisator Easyfairs hebben gemaakt, kunt u de ins en outs lezen. Dus vergeet niet woensdag 2 oktober of donderdag 3 oktober te agenderen voor een bezoek een Rotterdam Ahoy.

Geschreven door

Etteplan

Etteplan staat voor vernieuwing. Onze ruim 3.300 technische specialisten werken wereldwijd aan verbeteringen op het gebied van engineering. Etteplan biedt brede expertise op het gebied van automatisering, elektrisch en mechanisch... Lees meer