’s Werelds smalste vlamboogbeveiliging van Siemens

icon.highlightedarticle.dark Tech & Onderhoud
Laatste wijziging: 9 mei 2023
Article image of: ’s Werelds smalste vlamboogbeveiliging van Siemens

Op Light+Building 2018 in Frankfurt (D) presenteert Siemens ’s werelds eerste vlamboogbeveiliging (Arc Fault Detection Device – AFDD) met geïntegreerde installatieautomaat in één modulaire breedte (Modular Width – MW). Het intelligente apparaat herkent vlambogen in elektrische kabels en beschermt tegelijkertijd tegen overbelasting en kortsluiting. Bij overschrijding van kritische waarden onderbreekt de schakelaar de stroomkring en biedt zo preventieve bescherming tegen brand.

Dankzij het smalle ontwerp maakt de AFDD van het type 5SV6 een bijzonder ruimtebesparende installatie mogelijk: Bij nieuwe elektrische installaties betekent dit een ruimtebesparing van 50 procent vergeleken met de installatie van twee afzonderlijke apparaten. In bestaande gebouwen kan de AFDD heel eenvoudig in bestaande installaties worden geïnstalleerd zonder dat extra ruimte nodig is. Volgens de Nederlandse NEN1010 en de internationale norm IEC 60364-4-42 worden AFDD’s in heel Europa sterk aanbevolen in bepaalde toepassingsgebieden.

Preventief
Met de AFDD 5SV6 introduceert Siemens alweer de derde generatie preventieve vlamboogbeveiligingen op de IEC-markt. In tegenstelling tot installatieautomaten en aardlekschakelaars detecteert het apparaat zowel seriële als parallelle vlambogen. Seriële vlambogen zijn een van de meest voorkomende oorzaken van elektrische branden. Ze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door beschadigde kabelisolatie, beknelde bekabeling, verbogen connectoren of losse contacten in de elektrische installatie. Ze veroorzaken snelle oververhitting, die uiteindelijk tot een kabelbrand en vervolgens tot een gebouwbrand kunnen leiden. AFDD’s vergroten de veiligheid van personen en materialen dus in belangrijke mate.

De AFDD’s zijn onderdeel van het integrale Sentron-portfolio van Siemens. De productserie omvat de AFDD 5SM6 in twee breedtes voor montage op installatie-automaten of aardlekautomaten, alsmede de nieuwe combinatie-uitvoering 5SV6 in één module breed.

Microcontroller
De technische basis voor de AFDD’s is de gepatenteerde SIARC-branddetectietechnologie van Siemens: De apparaten meten continu de intensiteit en duur van episodes van hoogfrequente ruis, die verband houden met de spanning en stroom en de tussenliggende intervallen. Een geïntegreerde microcontroller analyseert deze signalen en schakelt de aangesloten stroomkring binnen een fractie van een seconde af, als een vlamboog wordt gedetecteerd. De AFDD’s maken onderscheid tussen gevaarlijke vlambogen en onschadelijke oorzaken van foutstromen, die bijvoorbeeld kunnen ontstaan bij het gebruik van boormachines of stofzuigers.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark